Pürüzsüz bir cilt için: Tavuk derisi görünümü nasıl geçer?
Keratosis Pilaris hastalığı nedir? Bacaklarda tavuk derisi görünümü nasıl geçer? Tavuk derisi görünümü lazerle geçer mi? Vücuttaki pütürler nasıl geçer? Tavuk derisi görünümü için peeling önerileri neler? Detaylara gelin birlikte bakalım!
Kimi zaman bacaklarımızda oluşan tavuk derisi görünümü keyfimizi kaçırabilir. Dış etmenler, cilt tipi ve strese bağlı olarak gelişen bu durum müdahale edilmediği takdirde devam eder. Ancak Keratosis Pilaris olarak adlandırılan bu cilt problemini pratik yollarla ve doğru bir bakım rutini ile iyileştirmek mümkün.
Cildin üzerinde görülen şişkinlik, kızarıklık, yumru gibi belirtileri olan birçok cilt hastalığı vardır.
Her ne kadar hastalık olarak nitelendirilmese de bunlardan biri halk arasında tavuk derisi olarak dillendirilen, tıbbi ismi ''Keratosis Pilaris'' olan bir deri görünümüdür. Cildi bu şekilde görünen birçok kişi cildini tüyleri yolunmuş tavuğa benzetir. Bazı kişiler zımpara kağıdına benzetir ve keratosis Pilaris'in görüntüsünü tanımlamak için cildin üzerinde kırmızı benek, tümsek gibi çeşitli tabirler kullanır.
TAVUK DERİSİ HASTALIĞI AĞIRLIKLI OLARAK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Toplumda her 4 kişiden 1'inde görülen tavuk derisi, erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülür. Bu kırmızı ya da beyaz renkte olan, sivilce görünümüne sahip tümsekler hemen hemen hiç kaşıntı yapmaz ya da canı acıtmaz.
Keratosis pilaris, keratin maddesinin çoğalması sonucunda oluşur. Keratin, cildi enfeksiyonlardan korur ve cilt hücrelerinin fonksiyonlarını doğru yapmasını sağlayan bir proteindir.
Ciltteki keratin miktarının neden arttığına dair kesin bir görüş yoktur fakat genetik yatkınlığın etkili olduğu kanısı hakimdir.
Keratosis Pilaris'e ağırlıklı olarak bacak, kalça ve kol derisinde rastlanır.
KERATOSİS PİLARİS NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Keratosis Pilaris, genellikle üst kollarda, bacaklarda, yanaklarda veya kalçada; kuru, pürüzlü yamalar ve küçük şişkinliklere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Yaygın görülmesi ile beraber zararsız olduğu biliniyor. Ciltteki bu yumrular genellikle kaşıntı yapmaz fakat görsel olarak kişiye rahatsızlık verebilir.
Yapısal bir durum olan Keratosis Pilaris, bazen alerjik bir cildin de işareti olabilir. Tedavi edilemez gibi görünse de doğru bakım ürünleri ile cilt görünümü iyileştirilebilir. Ancak, cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olmak için nemlendiriciler ve reçeteli kremlerin hafif oranda faydalı olabileceğini hatırlatalım. Rahatsızlık yazın güneş ile hafifler, kışın ise yine belirgin hale gelebilir.
PEKİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Keratosis Pilaris her yaşta ortaya çıkabilir. Genelde sivilce benzeri minik kabarcıklar ile kendini belli eder. Dirsek ve bacak gibi vücudun sert ve kıvrımlı bölgelerinde cilt kuruluğu ve pürüzlenme görülmesi olağandır. Mevsimsel değişiklikler düşük neme neden olduğunda cilt kötüleşir ve kuru olma eğilimi gösterir. Kaz etine benzeyen zımparalanmış benzeri pütürler tavuk derisi görünümüne işaret eden belirtiler arasında listelenebilir. Peki tavuk derisi görünümünü en aza indirmek için hangi bakım ürünleri ile bir rutin oluşturmak gerekiyor. Dilerseniz aşağıda sizin için hazırladığımız peeling önerileri listemize birlikte bakalım.
KERATOSİS PİLARİS NASIL GEÇER?
Nemlendirici losyonlar ya da kremler görüntüyü iyileştirebilir. Alfohidroksi asitler, topikal retinoidler ve lazer tedavisi görüntüyü nispeten iyileştirme becerisine sahip tedavi yöntemleridir.
Nemlendirici tedavilerdeki iki yaygın bileşen üre ve laktik asittir. Bu bileşenler ölü cilt hücrelerini gevşetmeye, çıkarmaya ve kuru cildi yumuşatmaya yardımcı olur. Dermatoloğunuzun önerebileceği diğer tedavi yöntemleri şunları içerebilir:
- Yoğun bir peeling tedavisi
- Kimyasal peeling
- Retinol kremleri
Keratosis pilaris görünümünden hoşlanmıyorsanız, evde tedavi etmek için deneyebileceğiniz bazı teknikler vardır. Durumu tamamen iyileştirmese de kişisel bakım tedavileri kaşıntı ve tahrişi en aza indirmeye yardımcı olabilir. Evde yapabileceklerinizi şu şekilde özetleyebiliriz:
- Sıcak ve kısa duşlar alın
- Ölü deriyi lifle nazikçe temizleyin
- Nemlendirici losyon kullanın
- Dar giysilerden kaçının
Kaynak: listelist.com