TBB sürdürülebilir kentsel ulaşım projelerini açıkladı
Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, sürdürülebilir kentsel hareketliliği Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefleyen SKUP Türkiye Projesi kapsamında 'SKUP Türkiye Gönüllüleri' ve 'Kent Ajandası' projelerini açıkladı.
TBB’nin şehirlere bakış açsını yansıtan, belediye başkanlarına başucu kitabı olabilecek “Misafir Şehir” kavramını da kamuoyu ile paylaştı.
AMAÇ: ALTERNATİF ULAŞIM YÖNTEMLERİNİN TERCİHİ
Sürdürülebilir kentsel ulaşımın Türkiye’deki çatı projesi SKUP Türkiye’nin, daha yaşanılabilir bir Türkiye için, ‘’kullanım’’ yılı olarak ilan edilen 2024’te, sürdürülebilir kentsel ulaşım yöntemlerinin daha fazla kullanılmasını sağlamaya yönelik hazırlanan “SKUP Türkiye Gönüllüleri” ve “Kent Ajandası” bileşenlerini hayata geçirdiğini belirten Baraçlı, iki projeyle ilgili şunları söyledi:
“SKUP Türkiye Gönüllüleri, sıfır karbon emisyonlu, temiz, çevreci ve daha uygun maliyetli alternatif ulaşım yöntemlerinin daha fazla tercih edilebilmesi için öncelikle ilgili proje paydaşlarını bir araya getirecek bir topluluk projesi, bir fikir paylaşım ve proje üretimini kolaylaştırma platformu.
“Kent Ajandası projesi ise belediyelerin vatandaşları davet ettiği ücretsiz etkinliklerinde sürdürülebilir ulaşım yöntemlerini kullanmaya yönlendirerek, ödüllendirmelerin yapılacağı bir proje. İki devam bileşeninde de nihai amacı, bu yıl vatandaş tarafından sürdürülebilir kentsel ulaşım yöntemlerinin kullanımını artırmak olarak belirlendi.”
KENTİN TÜM PAYDAŞLARINA DAVET
Baraçlı, “SKUP Türkiye Gönüllüleri”nin akademi ve iş dünyasını, STK’ları ve Kamu Kurumlarını çevrimiçi buluşmalarda bir araya getirirken, “Kent Ajandası” bileşeni de belediyeler aracılığıyla vatandaşların sürdürülebilir ulaşım araçlarını daha çok kullanmalarını sağlayacağı bilgisini paylaştı.
‘BELEDİYELERE TEŞVİK ÖDÜLLENDİRMELERİ SUNACAĞIZ’
Baraçlı, yerel yönetimlerin katılımıyla yürütülecek olan “Kent Ajandası” kapsamında ise belediyelerin düzenlediği sosyal etkinliklere vatandaşları davet ederken, vatandaşların aktif hareketlilik ve toplu taşıma gibi ulaşım yöntemlerini kullanmaları karşılığında çeşitli teşvik ödüllendirmeleri sunacaklarını söyledi. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Düzce, Konya, Eskişehir, Denizli, Gaziantep, Mersin, Trabzon şehirlerinde pilot olarak uygulanacağını, daha sonraki süreçte ise tüm belediyelere yaygınlaştırılması hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
SKUP TÜRKİYE PROJESİ NEDİR?
SKUP Türkiye Projesi, ulusal ve kentsel düzeyde, sürdürülebilir olmayan bireysel ulaşımdan sürdürülebilir, erişilebilir ve kapsayıcı hareketlilik modlarına geçişi teşvik etmeyi amaçlıyor. Proje, yararlanıcı kurumu Türkiye Belediyeler Birliği ile iş birliği içinde, tüm Türkiye belediyelerinin ve ilgili kamu paydaşlarının, sürdürülebilir kentsel ulaşım konusunda politika diyaloğu geliştirme, kapasitelerinin artırılması ve de belediyeler üzerinden vatandaşların bu alanda farkındalıklarının tetiklenmesi, sürdürülebilir kentsel ulaşım metotlarını daha fazla kullanmalarının teşvik edilmesini sağlayan bir çatı proje olarak 2022 Eylül ayından bu yana çalışıyor.
SKUP Türkiye projesi, tüm vatandaşların, sürdürülebilir kentsel hareketlilik yöntemlerini kullanarak şehirlerini daha fazla kucaklayıp, keşfetmeleri ve şehirleri ile daha fazla etkileşime girmeleri konusunda 2025 yılı ağustos ayına kadar farklı çalışmaları ile ses getirmeye devam edecek.