TBB'de seçim heyecanı: Her zorluğu beraber aşacağız
Türkiye Barolar Birliği (TBB)'nin 36. Olağan Genel Kurulu dün TBB Avukat Özdemir Özok Kongre Merkezi'nde başladı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan genel kurulda, delegeler ve izleyiciler için ayrı salonlar oluşturuldu. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, genel kurul salonuna girişinde delegeler tarafından alkışlarla karşılandı. Genel kurul divan başkanlığına bazı delegeler tarafından Avukat Cumhur Uzun önerildi. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun da imzası olan diğer dilekçede de önceki öneri desteklenince Avukat Cumhur Uzun oy birliği ile divan başkanlığına seçildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan genel kurulda, salon girişinde bulunan turnikelerin kaldırılması yönünde önerge verildi. Önerge sağlık önlemleri nedeniyle oy çokluğu ile reddedildi.
Açılış konuşması yapan Metin Feyzioğlu, salondaki her delegenin tecrübeli hukukçular olduğunu belirterek değerlendirmelerini de özgür bir vicdanla yapacaklarını söyledi. “Zor süreçlerin içinden geçtik.” diyen Feyzioğlu “Her zorluğu birlikte aşacağımıza yönelik inancım tamdır.” ifadelerini kullandı.
'SOMA'DAYDIK ELMALI'DAYDIK'
"Ankara Barosu Başkanlığı adaylığım sürecinde iken, 'konuşanı götürüyorlar' denilen zamanlarda, 'yetmez ama evetçi'lerin ortağı olduğu ve bugün hukuk devletinin işleyişine ilişkin sorunların temel kaynağı olan 2010 Anayasa değişikliği referandumunda gövdemizle taşın altına girdik. Gezi olaylarında insan hak ve özgürlüklerini savunduk. FETÖ’nün kumpas davalarında en etkili duruşu sergiledik. Kumpasın çökmesine en büyük katkıyı verdik. Soma'daydık, Elmalı'daydık. 15 Temmuz’u yaşadık. İlk saatlerinde darbecilerin karşısında, demokrasinin yanında saf tuttuk. FETÖ'nün yeni kumpası mor beyin operasyonunu yetkili makamlara anlattık. Hükümet sistemini tamamen değiştirmeyi öngören Anayasa değişikliği referandumunda Avukatlık Kanunu’nun bize verdiği yetki çerçevesinde yüzlerce il, ilçe, kasaba ve köyde oylamaya sunulacak kanun metnini, kuvvetler ayrılığına ve yargının güvenilirliğine vereceği zararlar açısından anlattık.”
'ÇOKLU BARO GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞTÜ'
Çoklu baro düzenlemesinin gündeme bomba gibi düştüğünü ifade eden Feyzioğlu şöyle devam etti: “Biz TBMM’de, yetkili, ilgili her makam nezdinde müzakere girişimlerinde bulunurken, bazı baro başkanlarımız Ankara girişinde bir yürüyüş ve Anıtkabir ziyareti planladılar. Bu planlamaya bizleri hiçbir şekilde dahil etmediler. Yürüyüş bana, Ankara Barosu mensubu olmam dolayısıyla ve sadece SMS ile bildirildi. Yürüyüşe katılmayan baro başkanlarımızla birlikte, Eskişehir yolundan gelecek baro başkanlarımızla buluşmak üzere Anıtkabir’e hareket ettik. Oraya vardığımızda otobüsün durdurulduğunu ve yürüyüşün engellendiğini öğrendik. Bu süreçte büyük bir hata yaparak, önce oraya gitmek yerine araç değiştirdim ve sorunu çözmek, engellemeyi kaldırmak üzere görüşmeler yapmak amacıyla geri döndüm. Ben, önce olay yerine gitmeli, sonra çözmek için ayrılmalı, gerekli görüşmeleri yapmalı ve çözülene kadar orada kalmalıydım. İşin aslı hukuka aykırı engellemelerin kaldırılması için sabahın ilk ışıklarına kadar aralıksız görüşmeler ve ziyaretler yaptım. Sorun çözülmüş olsa bile gitmekte elbette geç kalmıştım.”
PEKER'İN İDDİALARIYLA ELEŞTİRDİ
TBB Genel Kurulunda konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel şunları söyledi:
"KHK'lılar sorgusuz sualsiz atıldı, birlik başkanından ses yok. Böyle bir birlik mi istiyoruz gerçekten? Aynı birlik başkanı savaşta sivil ölümlerini normalleştirdi. Sedat Peker'in iddiaları var. Hiç mi savcılara' harekete geçin' demeyeceğiz. İtirafçı beyanlarıyla yüzlerce insan cezaevinde. Ancak Sedat Peker'in iddialarıyla ilgili hiçbir Cumhuriyet savcısı harekete geçmiyor. Birlik başkanı da susuyor. İstanbul seçimleri iptal edildi. Birlik neredeydi?"