TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç ile konuştuk: Karşılıksız çekte düzenleme işareti
Şu anda çekten dolayı hapiste kimsenin olmadığını kaydeden Başkan Tunç, '24 Mart nedeniyle pandemi de devam ediyor belki o konuda çalışma olabilir. O da kesin değil. Ne olur ne biter bakacağız' dedi
Çek yasasında düzenleme yapılacak mı? Alacaklarını tahsil edemedikleri için borçlarını ödeyemediklerini ifade eden ve mağduriyetlerini dile getiren vatandaşlar Çek Yasası Mağdurları Sözcüsü Haydar Zirek aracılığıyla geçen hafta TBMM'de bir dizi görüşme yaptı. Görüşmeler neticesinde CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi konuya ilişkin bir Meclis araştırması talep etti. Bunun üzerine TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, Ak Parti Milletvekili Yılmaz Tunç TBMM'de bir konuşma yaparak milletvekillerini sürece ilişkin bilgilendirdi. Hatırlanacağı üzere salgın döneminde çıkarılan afla çek yasasındaki hükümler yüzünden borcu olan yurttaşların bir süreliğine hapse girmesi önlenmişti. Daha sonra yapılan bir düzenleme ile de bu süre 24 Mart'a kadar uzatıldı.
EKONOMİK SUÇA EKONOMİK CEZA
Konuya ilişkin gelişmeleri öğrenmek üzere TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, Ak Parti Milletvekili Yılmaz Tunç'u aradık. Yoğun Meclis mesaisinde sorularımızı yanıtlayan Başkan Tunç, Meclis'te grubu olan üç partinin karşılıksız çekten dolayı hapis cezasının olmaması yönünde görüş beyan ettiklerini, kendisinin de bugüne kadar olan süreci anlattığını söyledi. Zaman içerisinde meydana değişimler, iş dünyasından gelen talepler neticesinde bir dönem hapis cezasının geldiğini, bir dönem kaldırıldığını, reel sektörün talepleri göz önünde bulundurularak yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Başkan Tunç, “Bunun araştırması komisyonu değil de yasal düzenleme gerektirdiğini söyledik. Alacaklıyı da borçluyu da mağdur etmeyecek şekilde... Ekonomik suça ekonomik ceza, hapis olmasın diyoruz ama çeke olan güveni de sağlamak lazım. Çek bir ödeme aracı” dedi.
'İKİ TARAFLI BAKMAK LAZIM'
“Burada alacaklı ben çeke güvenerek aldım diyor. O da ben hapisteyken borcunu nasıl ödeyeceğim diyor. İkisi arasında dengeyi kurmak zor” ifadelerini kullanan Başkan Yılmaz Tunç, burada hem işin alacaklı hem borçlu tarafı olduğunu iki taraflı bakmak gerektiğini belirterek, “Yumurta küfesi bizim sırtımızda olduğu için iki tarafı da düşünerek hareket edilmeli. Bakalım ne olabilir” diye konuştu.
Şu anda çekten dolayı hapiste kimsenin olmadığını kaydeden Başkan Tunç, şunları söyledi: “Üç aylık süre bir yıla uzatıldı. 24 Mart'ta süre doluyor. 'Salgın dönemine denk geldi. Bu yılı boşa geçirdik diyorlar.' Bunlar tartışılabilir. Dört yıla varan bir vade alacaklı için de sabrı zorlayan bir süre. Küçük borçlar için belki ama müteahhitlerin aldığı milyonluk çekler var.”
BİR ÇALIŞMA OLABİLİR Mİ?
Çeki karşılıksız çıkanların salgın nedeniyle çalışıp ödeyemedikleri yönünde beyanları olduğunu hatırlatan Başkan Yılmaz Tunç, “Borçluların çoğu da alacaklı. Biz şu kararı verdik diyemiyoruz. Geçici bir düzenleme ile 30 ay vade bir yıl da erteledik. Peşinatın ödenmesiyle 42 ay, neredeyse dört yıllık süreyi öngören kanun çıkardık. İhtiyaca cevap veriyor. 24 Mart nedeniyle pandemi de devam ediyor belki o konuda çalışma olabilir. O da kesin değil. Ne olur ne biter bakacağız. Bakanlıklar da görüş bildiriyorlar. İş dünyası da TOBB da” ifadelerini kullandı.