TBMM'de bebek ölümleri araştırılıyor... Yoğun Bakım Sorumlusu Tutak: Denetim eksikliğinden oldu
TBMM Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyonda sunum yapan Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Eğitim ve İdare Sorumlusu Doç. Dr. Ercan Tutak, denetimlerin yetersizliğine dikkat çekti.

TBMM Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti Adıyaman Milletvekili İshak Şan başkanlığında toplandı.
Şan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 21-22 Şubat tarihlerinde Komisyon olarak yerinde incelemelerde bulunmak maksadıyla İzmir'e çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini anımsattı.
Ziyaret kapsamında, Komisyona birçok alanda bilgi sunulduğunu belirten Şan, yarın da Ankara'da İl Sağlık Müdürlüğünü ziyaret edeceklerini, 112 Komuta Kontrol Merkezi, Etlik Şehir Hastanesi çocuk servisi ve yenidoğan yoğun bakımında incelemelerde bulunacaklarını bildirdi.
YOĞUN BAKIM SORUMLUSU SUNUM YAPTI
Komisyonda konuşan Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Eğitim ve İdare Sorumlusu Doç. Dr. Ercan Tutak, 2021'e ait bebek ölümleri ve personel istatistiklerini gösteren grafikler paylaştı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha fazla sayıda bebek ölümü gerçekleştiğini ifade eden Tutak, Türkiye'nin "sağlığa çok az para harcadığını", yatak sayısında ise Türkiye'nin birçok OECD ülkesinden önde olduğunu söyledi.
Özel hastanelerdeki yenidoğan yoğun bakım yatağının Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinin toplamından fazla olduğuna dikkati çeken Tutak, yenidoğan bebeklerin ölümünün yüzde 75'inin ilk bir haftada, yüzde 25'inin ise bir haftadan sonra gerçekleştiğini kaydetti.
Denetimlerde "çok büyük açıklar" bulunduğunu ve cezaların "caydırıcı olmadığını" savunan Tutak, haberli denetimlerden ziyade "baskın şeklindeki denetimlerin" çok daha faydalı olduğunu belirtti.
İstanbul'da bir özel hastanede çalıştığı dönemde meslektaşlarıyla yaptıkları yazışmaları gösteren Tutak, şöyle konuştu:
"Keşke yeni doğan bebekler neotologların ellerinde doğsa, yeni doğum uzmanları baksa, bu organizasyon nasıl yapılabilir diye bu platformdaki konuşmalar, o dönemin İl Sağlık Müdürü olan Sayın Kemal Memişoğlu'nun kulağına gitmiş olacak ki 29 Aralık 2016'da İstanbul Yeni Doğan Branş Komisyonunu kurdu. Bu komisyonda özel hastaneden temsilci olarak ben, vakıf üniversitesi hastanesinden temsilci olarak Ayhan Hocam, yine İstanbul Marmara Üniversitesinden akademisyenler çağrılarak bize Sayın Kemal Memişoğlu 'Siz, İstanbul'da her şeyden sorumlu olsaydınız, İstanbul'daki yeni doğan sorununu nasıl çözerdiniz? Bir çalıştay yapın ve önerilerinizi bize bildirin.' dedi. Yaklaşık 5-6 hafta, her oturum 4-5 saat sürme kaydıyla birlikte çalışarak önerileri sıraladık ve o öneriler doğrultusunda bazı şeylerin en azından sevkler konusunda değiştiğine şahit olduk."
DENETİM SORUNU
Yenidoğan ölümlerini azaltan en önemli şeyin bakım olduğunu vurgulayan Tutak, "Hem gebelikteki bakım hem doğum sırasında uygun bir merkezdeki bakım, hem o merkezde takip ediliyorsa takip sırasındaki bakım... Bakım kalitesi ne ile ölçülür? Hemşire bakımıyla ölçülür. Eğer bir hemşire dört bebeğe bakıyorsa, bakamıyordur." dedi.
Özel hastaneler içerisinde A,B ve C grubu diye gruplandırılan hastanelerin bulunduğunu hatırlatan Tutak, şunları ifade etti:
"Hemen hemen hiçbir hastane için yenidoğan yoğun bakım hastası bakmak, bir plastik cerrahi, ortopedi, kulak, burun, boğaz ameliyatı yapmak kadar karlı bir iş değildir. A grubu hastaneler bu işi genellikle prestij için yaparlar. 17 yıl boyunca A grubu özel hastanede yatak kapasitesinin yüzde 30'uyla çalıştım, geri kalanı boştu ama yönetim hiçbir zaman bana 'Niye bu yataklar boş, niye doldurmuyorsunuz?' demedi."
B ve C grubu hastanelerde yaşanan usulsüzlüklere dikkati çeken Tutak, denetimlerin yetersiz olduğunu söyledi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.