TBMM'de muhalefet partilerinin grup önerileri görüşüldü
TBMM Genel Kurulunda muhalefet partilerinin grup önerileri görüşüldü. CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Yeni Yol Partisinin genel kurulca reddedildi.

Meclis mesaisine muhalefet partilerinin grup önerileriyle devam etti. TBMM Genel Kurulunda, CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Yeni Yol Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
Genel Kurulda Yeni Yol Partisinin "Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazası", İYİ Partinin "Gençlerin tarımdan uzaklaşmasının sebepleri", DEM Partinin "zirai ilaçların yol açtığı sorunlar" ve CHP'nin "sahte alkol kullanımı"na ilişkin grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.
İLİÇ'TEKİ MADEN FACİASI
Partisinin grup önerisi üzerine konuşan Yeni Yol Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, bu kazanın basit bir iş kazası olmadığını, göz göre göre gelen büyük bir felaket olduğunu kaydetti.
Bilim insanları ve sendikaların defalarca uyarmalarına rağmen bir önlem alınmadığını iddia eden Doğan, "Denetim raporları kağıt üzerinde kalmış, iş güvenliği önlemleri maliyet unsuru olarak görülmüş, işçilerin hayatı içe sayılmıştır. Yaşananlardan ders çıkarılmadığı sürece benzer faciaların tekrarlanması kaçınılmaz olacaktır." diye konuştu.
TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, raporun hazırlandığını ve gruplara gönderildiğini bildirdi.
Komisyonun 100 saati aşan bir çalışma takvimi gerçekleştirdiğini dile getiren Uslu, şöyle konuştu:
"Kamu kurumlarını, üniversiteleri, sivil toplum kuruluşlarını, sektörden 100'e yakın uzmanı, 14 bin sayfaya ulaşan üniversitelerden gelen raporları dinledik. Bizim buradaki hedefimiz, bundan sonra güvenli madencilik için hangi adımlar atılmalıdır, bunları belirlemektir. Bununla ilgili de raporumuzda çok geniş bir şekilde son kısımda, yaklaşık 100'e yakın maddede bunları tek tek saydık."
NÜFUSUN YAŞLANMASI
Partisinin grup önerisi üzerine konuşan İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Türkiye'nin nüfusunun giderek yaşlandığını bu durumun tarım sektöründe sıkıntılara neden olacağını belirtti.
Kırsalda yaşayan gençler için tarımın ekonomik olarak cazip bir sektör olmaktan çıktığına işaret eden Ergun, "Gençleri yeniden tarıma kazandırmak için acil ve kalıcı çözümler üretmemiz gerekmektedir. Bu doğrultuda öncelikle mali önlemler alınmalı, mevcut destek mekanizmaları güçlendirilmeli, gençlerin tarımsal arazi edinmeleri kolaylaştırılmalı, düşük faizli kredi ve hibe destekleri artırılmalıdır." dedi.
İHRAÇ EDİLEN TARIM ÜRÜNLERİ
Partisinin grup önerisi üzerine konuşan DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir ise Avrupa Komisyonu 2024 yılı verilerine göre Türkiye'den ihraç edilen tarım ürünlerinin yüzde 35'inin insan sağlığı yönünden ciddi risk taşıdığı gerekçesiyle iade edildiğini aktardı.
Demir, gıda sektöründe kullanılan ilaçların neden olduğu sorunlara dikkati çekerek, tarım ilaçlarının mutlaka mühendis kontrolünde ve uygun dozajlarda uygulanması gerektiğini belirtti.
SAHTE ALKOL
Partisinin grup önerisi üzerine konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, son iki haftada sahte alkolden 108 kişinin hayatını kaybettiğini ancak kimsenin sorumluluk almadığını söyledi.
Ağbaba, bu ölümlere sebep olanların en ağır şekilde cezalandırılmasını ve gereken önlemlerin alınmasını istedi.
Genel Kurulda, CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Yeni Yol Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.