TBMM'den gizli oturum kararı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), siyasi parti gruplarının verdiği ortak önergeyle İsrail-Filistin çatışmasına dair ilişkin genel görüşme kararı almıştı. Çatışmasının görüşüleceği Genel Kurul'un kapalı yapılmasına karar verildi.
TBMM Genel Kurulunda, grubu bulunan siyasi partilerin verdiği ortak önergeyle Meclisin bugünkü gündemi İsrail-Filistin çatışması olacaktı. Bugün saat 14.00'te toplanacak olan Meclis Genel Kurulunda yapılacak genel görüşmede, yürütme adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan söz alması bekleniyordu.
İsrail-Filistin çatışması, bölgede yaşanan son gelişmeler, çatışmaların bölgede yayılmaması ve sivil can kayıplarının engellenmesi amacıyla Türkiye'nin sergilediği çabanın ele alınacağı görüşmede, siyasi parti grupları birer defa ve onar dakikayı aşmamak üzere konuşma yapılacaktı. Grubu bulunmayan milletvekillerinden birine de beş dakikayı geçmemek üzere söz verilecekti. Genel görüşmenin ardından Meclisin ortak bir metin yayımlaması bekleniyordu. Ancak, yaşanan son dakika gelişmesine göre İsrail-Filistin çatışmasına dair yapılacak Genel Kurul'un kapalı yapılmasına karar verildi.
MECLİS'TE GİZLİ OTURUM NASIL YAPILIYOR?
- TBMM Genel Kurulu'nda gizli oturum yapılması durumunda oturum tutanağını yeminli stenograflar tutuyor.
- Görüşmede milletvekillerine yardımcı olmak amacıyla sağır ve dilsiz kavaslar görev yapıyor.
Kavas kelimesi Arapça’dan Türkçe’ye geçmiş bir sözcüktür ve aslında bir mesleği işaret etmektedir.
TDK sözlüğünde kavasın anlamı;
- Elçilik veya konsolosluklarda görev yapan hizmetli
- Elçilik ve konsolosluklarda koruma görevlisi
- Banka, patrikhane, otel vb. yerlerde hizmetli veya koruma görevlisi olarak yer almaktadır.
Osmanlı devlet örgütünde kavaslık mesleği 1908 yılına kadar devam etmiş ancak sonra kaldırılmış. 1923 Lozan Antlaşmasıyla da hukuken sona ermiş. Şu anda sadece Fransız Elçiliğinde bu isim altında çalışan görevliler bulunuyor. TBMM'de ise kavaslık bir parlamento geleneği olarak devam ediyor. Resmi statüleri yok. Meclis teşkilat kanununda kavas kadrosu bulunmuyor. Kavasların statüsü kanunda hizmetli personel olarak geçiyor.
- Oturum bitince ilgili tutanak metni bir zarf içerisinde katip üyeler tarafından mumla mühürleniyor ve TBMM gizli evrak arşivine kaldırılıyor.
- Oturumda tüm konuşmalar devlet sırrı olarak kabul ediliyor. Bu nedenle milletvekilleri konuyla ilgili açıklama yapamıyor.
- Gizli görüşme tutanağı 10 yıl boyunca sır olarak saklanıyor.
- Bu süre bitiminde ise o günkü TBMM yapısında grubu olan siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan Danışma Kurulu'nun teklifi üzerine arşivdeki gizli tutanak, TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamayla kamuoyuna açılabiliyor.