Technomix grev kırıcılığına başladı
İşçiler, işveren tarafından sürekli arandıklarını, konuşmalarının yasaklandığını hatta başlarına nöbetçi dikildiğini söyledi. Aydınlık’a konuşan Osmangazi Şube Başkanı Erdem, maddelerde anlaşana kadar kararlı olduklarını bildirdi.
Türk Metal Sendikası’nın 5 Ağustos’ta greve çıktığı Bursa’da kurulu olan ve yüzde 98 oranında kadınların çalıştığı Technomix fabrikasında, işveren grev kırıcılığa başladı. Aydınlık’a konuşan işçi kesimi, işverenin işçileri sürekli arayarak grevi bırakmaları için ikna konuşmaları yaptığını söyledi.
45 DAKİKALIK TELEFON GÖRÜŞMESİ
Bursa Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem, işveren kanadından yoğun baskı geldiğini vurgulayarak “İnsan Kaynakları, akşamdan sabaha kadar herkesi telefonla arayarak sosyal medya paylaşımlarını bile kaldırmalarını istiyor. Görüntü alan, grev pankartı paylaşan arkadaşların tamamına baskı var. Bir kişiyle 45 dakikalık görüşmesi bile var.” diye konuştu.
Erdem, şöyle devam etti:
“Greve destek verilmemesi için sürekli yeni haklar veriyor. Birlik beraberliği baltalamak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Sürekli baskı yapıyor, zorla mesaiye bırakıyorlar, mesaiye kalmayana tutanak yazıyorlar. Tutanağı yazdıktan sonra kendi odalarına çağırıp baskı yapıyorlar.”
KONUŞMALAR YASAKLANDI
İşçilerden Neziha Şen de işverenin içeride çalışan işçilerle grevdeki işçilerin iletişimini kesmek için uğraştığını, fabrikada konuşmalarının dahi yasaklandığını, servis saatlerinin değiştirildiğini aktardı. Şen, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Yarım saatliğine molaya giderken başıma nöbetçi koydular. Birisi gitti birisi geldi. Orada bile yalnız bırakmıyorlar beni, sanki fabrikayı bombalayacakmışım gibi. Öyle baskılar var. Şimdi biz paylaşımlar yapıyoruz, arkadaşlar da bize destek olmak için paylaşımlar yapıyor. Onları kaldırmamızı istiyorlar. Servisler önceden 10 geçe kalkıyordu şimdi 5 geçe kalkıyor. Biri konuştuğu zaman hemen ‘Hadi kızlar servise.’ diye müdahale ediyorlar. Geçen gün arkadaşlar dışardaydı. Normalde bizim fabrikanın önünde çit var, bir yerde aralık kalmış. Ben de oradan konuşayım dedim. Hemen güvenlik beni uyardı yasak diye. Normalde biz oradan geçiyoruz ama mola saatinde yasak. O zaman normalde de geçirmesinler. Dün hemen oraya usta getirmişler o aralığa çit yaptırdılar.
‘DEVLET VERİYOR ZATEN’
“Herkese asgari ücretin üstünden bir tık fazla veriyordu. Asgari ücrete zam geldiği zaman gene aynı seviyeye geliyordu. Her seferinde öyleydi. 500-600 fazla veriyor, sonra yeniden sıfırlıyordu. Sendika ne zaman bu fabrikaya geldi bol bol para dağıtmaya başladı. Biner liralar, 1200 liralar… Şimdi diyor ki ‘Ben size hakkınızı veriyorum niye hala örgütleniyorsunuz?’ E devlet veriyor bunu zaten.”