20 Eylül 2024 Cuma
İstanbul 18°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Tekirdağ’da asma budama yarışı

Tekirdağ'da ilk defa "Altın Makas Bağ Budama" yarışması düzenlendi.

Tekirdağ’da asma budama yarışı
A+ A-

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Atatürk döneminde kurulan ve hala yaşayan tek bağcılık enstitüsü Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanlığı öncülüğünde düzenlenen yarışın amacı, yörede bağ budamasının doğru yapılmasını sağlamak, bağcıları bilinçlendirmek, bağcılığın popülaritesini korumak, genç nesli bağcılığa özendirmek!
Yarışmaya katılan 30 üreticinin değerlendirmesi, budadıkları onar asma üzerinden yapıldı. Jüri üyeleri asmaları inceleyerek beceri, doğru kesim ve hız üzerinden yarışmacılara puan verdi.
Vali Yıldırım, etkinlikte yaptığı konuşmada, Tekirdağ için bağcılığın önemli olduğunu ve Bağcılık Araştırma Enstitüsünün çalışmalarının değerli olduğunu anlattı ve şunları söyledi:
"Atatürk zamanından bu tarafa Türkiye'deki en güzel, en büyük, halen ayakta olan, işleyen, en çeşitli tek bağcılık enstitüsü. 1439 çeşit üzümümüz var, bunu övünerek söylüyoruz. Üzümden elde edilen çok lezzetli ürünler var. Üzüm suyumuz, pekmezimiz, sirkemiz var. Üzümün çekirdeğinden ve kabuğundan elde edilen pasta, börek türlerinden hamur işleri de hakikaten lezzetli bir şekilde karşımıza çıkıyor."
Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı da kentte 35 bin dekar alanda üzüm yetiştirildiğini dile getirdi.
Yarışmayı geleneksel hale getirmek istediklerini belirten Kiracı, şunları kaydetti:
"Yarışmacıların hepsi ilimizde üzüm üreten kişiler. Gerekli başvuru işlemlerinin ardından bugün bağlarımızda yarışmamızı gerçekleştiriyoruz. Bugün yapılan budamaların ardından jüri üyelerimiz değerlendirmelerini yaptıktan sonra dereceye girecekler belli olacak. Bu tür etkinlikler üreticilerimiz için de anlamlı oluyor. Burada çok güzel bir yarışma oluyor ve üreticilerimiz de becerilerini gösteriyor."
Yarışmada Hüseyin Acar birinci, Hacer Topçu ikinci ve Halit Ece üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılara çeşitli hediyeler verildi.

Atatürk Ziraat Odası il tarım orman müdürlüğü