Telafiye başvurular 21 Haziran’da
Telafi eğitimi 5 Temmuz’da başlıyor. Doğa yürüyüşleri, müze eğitimi, robotik kodlama gibi sosyal, sportif ve beceri temelli faaliyetlere odaklanan telafi eğitimi iki ay sürecek, gönüllülük esasına dayalı olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı 5 Temmuz’da başlayacak telafi eğitimi için çerçeveyi belirledi. Bilimsel, sosyal, kültürel, sportif eğitim faaliyetleri yapılacak. Okullarda eğitim faaliyetinin açılabilmesi için 12 kişinin başvurusu şartı aranacak. Okul, ilçe, il programları valilik onayı ile devreye girecek.
MEB telafi eğitimi için il, ilçe milli eğitim müdürlüklerine yazı gönderdi. Programın amacının öğrencilerin fiziksel, sosyal-duygusal ve akademik gelişimlerini bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif eğitim faaliyetleri ile desteklemek olduğu ifade edildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzası ile gönderilen yazıda telafi eğitimine okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve özel eğitim okullarında öğrenim gören öğrencilerin katılabileceği belirtildi. Telafi eğitimi 5 Temmuz-31 Ağustos arasında yapılacak. İl, ilçe ve okullardaki program https://telafidebendevarim.meb.gov.tr adresinde yer alacak.
ÜCRETSİZ OLACAK
Kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği halinde tesislerin bedelsiz kullanımı talep edilecek. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Belediyelere bağlı tesis ve merkezlerden yararlanılabilecek.
Programın uygulama esasları da belirlendi. Okullarda, öğrencilerin yanı sıra öğretmenler ve veliler için de eğitim faaliyetleri yapılacak. Program gönüllülük esasına dayalı yürütülecek ve faaliyetler ücretsiz olacak. Başvurular 21 Haziran- 2 Temmuz arasında alınacak. Program kapsamında yürütülecek faaliyetlerin planlanması için il koordinasyon kurulları oluşturulacak.
ÖĞRETMEN VE VELİLER DE KATILABİLECEK
Öğrenci, öğretmen ve veliler için programın hedefleri belirlendi. Öğrencilere ilgi alanları doğrultusunda beceriler kazandırmak, yeteneklerini sergilemesine imkân vermek, özgüven ve sorumluluk duygusu geliştirmek; evrensel, millî, manevi ve kültürel değerleri yaşatmak, yaygınlaştırmak ve bu değerlerin yeni nesillere aktarımını sağlamak, öğrencilerde gönüllülük bilincini özendirmek, doğa ve çevre bilinci vb. konularda farkındalık oluşturmak amacıyla fiziksel, sosyal duygusal ve akademik gelişim alanlarında eğitim faaliyetleri yapılması hedefleniyor. Öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki ve bireysel gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif eğitim faaliyetleri yapılabilecek. Veliler için ise ilgi alanlarına yönelik beceriler kazandırmak, çocukları ile etkili ve verimli zaman geçirmelerini sağlamak, okul aile etkileşimini ve iletişimini artırmak amaçlı bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif eğitim faaliyetleri olacak.
İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, MEB’in belirlediği ana temalar doğrultusunda planlama yapacak. Eğitim faaliyetlerine katılmak isteyen öğrencilerin velileri, izin belgeleri ile eğitim faaliyetinin açıldığı okula başvuru yapabilecek. Veliler de aynı şekilde katılmak istedikleri faaliyet için okullara başvuracak. Öğretmenler ise MEBBİS Hizmetiçi Modülü üzerinden başvuruda bulunacak.
Tüm faaliyetlerde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen Kovid-19 salgını koruma tedbirleri doğrultusunda gerekli önlemler alınacak, faaliyetlere katılanlara HES kodu sorgulaması yapılacak.
MEB’İN BELİRLEDİĞİ TEMALAR
MEB, kademelere göre etkinlik temalarını belirledi. Ormanda doğa gözlemi, Anadolu çocuk oyunları, drama, seramik, müze eğitimi, robotik kodlama, zeka oyunları, Anadolu masalları, dijital oramda coğrafya eğitimi gibi faaliyetler yürütülecek. Ayrıca özel eğitim alan öğrenciler için de etkinlikler planlanıyor.