Terör sitesi lehine karar verdi
Anayasa Mahkemesi (AYM), aralarında terör örgütü PKK’ya yakın yayınlar yapan Mezopotamya Ajansı, Zap Haber, Yüksekova Haber gibi internet sitelerinin yer aldığı 61 internet sitesine erişim engeli kararını kaldırdı.
Yüksek Mahkeme 21 Kasım 2023’teki kararında, Yüksekova Haber ve Zap Haber’e erişim engellenmesi kararıyla ilgili yapılan hak ihlali başvurusunu haklı bularak, “ifade özgürlüğü ihlali” dedi. Ardından yapılan diğer başvurular birleştirilerek, 61 site için benzer karar verildi.
KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI
11 Ocak’ta toplanan AYM Genel Kurulu, Anayasa’da güvence altına alınan “ifade ve basın özgürlüğünü ihlal edildiğine” oybirliği ile karar verdi. İnternet siteleri adına AYM’ye başvuruda bulunan avukatlardan Mehdi Özdemir ve Jindar Uçar, Aydınlık’a bilgi vererek, “Anayasa mahkemesi tek başvuru altında inceleyip karar verdi. Hepsi için tek ve genel gerekçe ile ihlal verdi. Her vekile çıkan tebligatta ilgili ekli tablonun yalnızca kendilerini ilgilendiren kısmı gönderildi.” ifadelerini kullandılar.
AYM ayrıca başvuru sahiplerine tazminat ödenmesine de hükmetti. Yüksek Mahkeme kararının önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanması bekleniyor.
8 YILDIR KAPALI
Erişim engelinin kaldırılması için başvuruda bulunan sitelerden Yüksekova Haber, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) talebi doğrultusunda 2016 yılında Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından, 5651 sayılı kanun 8/A maddesi gerekçe gösterilerek erişime engellenmişti. AYM, 21 Kasım 2023’te aralarında kapatılan Yüksekova Haberin sahibi Erkan Çapraz’ın başvurusunun da bulunduğu Ahmet Alphan Sabancı ve erişim engeli getirilen haber sitelerinin başvurusunu birleştirerek karara bağladı.
PKK’YA YAKIN YAYIN YAPIYOR
Erişim engeli kararı kaldırılan Mezopotamya Ajansı, terör örgütü PKK’ya yakın yayınlarıyla biliniyor. Mehmetçiği hedef alan, Türkiye’nin terörle mücadelesine karşı Batı’nın yanında tavır alan site, teröristlere sahip çıkan, teröristbaşı Öcalan’a özgürlük isteyen haberler yapıyor. İnternet sitesinin bazı çalışanları hakkında ise terörden yargılamalar bulunuyor.
9. MADDE DE İPTAL EDİLDİ
Yüksek Mahkeme, 10 Ocak’taki başka bir kararında da “İnternet Ortamında Yapılan Yayın İçeriğinin Çıkarılması ve Erişimin Engellenmesini” düzenleyen 5651 sayılı Kanun'un 9. maddesinin iptaline karar vermişti. Avukat Begüm Ece Pazarcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 9. maddenin içeriğini anlatarak şunları belirtti:
“9. madde neydi? 9. madde uyarınca İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğin iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması hâlinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriği çıkarılmasını ve/veya erişimin engellenmesini de isteyebiliyordu.
“Anayasa mahkemesi tarafından verilen bu iptal kararı ile, vatandaşların kişilik haklarının korunması tamemen yer sağlayıcıların yani Facebook, X gibi kuruluşların insiyatifine bırakıldı.
“İnternette kimliğini gizleyerek insanlara iftira atmanın, hakaret etmenin hatta devlete operasyon çekerek millete kumpas kurmanın ifade özgürlüğü, basın hürriyeti kılıfları altında özgürlük olarak değerlendirilmesini hiçbir izahı olmadığı gibi, Anayasa mahkemesi bu kararıyla norm denetimini aşmış, vatandaşların kişilik haklarını hiçe saymıştır.”