Türkiye’nin önüne bölünme koyuldu
HTŞ, ABD/İsrail desteği ile Suriye’nin meşru yönetimini yıktı. İkinci İsrail planı yeniden gündeme geldi. Planın Türkiye ayağı da MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin DEM Partililerin elini sıkmasıyla başladı. CHP Genel Başkanı Özel plana destek verdi. PKK elebaşı Öcalan da 'Hazırım!' mesajı gönderdi
TBMM’de 2024’ün ilk mesaisinde gündem terördü. 16 Ocak’ta TBMM Genel Kurulu toplandı. Pençe-Kilit operasyon bölgesinden gelen dokuz askerin şehit olduğu haberinin ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genel Kurul’u bilgilendirdi.
Genel Kurul’un terör gündemli toplantısının sonunda, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasını taşıyan tezkere okundu. Genel Kurulda kabul edilen terör saldırılarına yönelik Meclis Başkanlığı tezkeresinde, "Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm terör örgütleriyle içeride ve dışarıda kararlılıkla mücadele edecek güç ve kudrete sahip olduğunu tüm dünyaya ilan ediyoruz." denildi.
Tezkereye DEM Parti hariç diğer siyasi parti grupları “evet” oyu verdi.
İLK FİŞEK MHP’DEN
Teröre karşı ortak duruşun ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den süreci değiştirecek bir çıkış geldi. 1 Ekim’de yeni yasama yılı açılışının ardından Genel Kurul'dan ayrılırken, DEM Parti sıralarında oturan bazı milletvekilleriyle tokalaştı. Bahçeli 15 Ekim’de TBMM Grup Toplantısı'nda, “Öcalan Meclis’e gelsin PKK’ya silah bıraktırsın” çağrısı yaptı.
22 Ekim’de ise "Terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun, terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, 'umut hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın." açıklamasında bulundu.
CHP EL YÜKSELTTİ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısında, Bahçeli'nin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili sözlerine ilişkin, "El yükseltiyorum Devlet Bey. Ben de Kürtlere bir devlet teklif ediyorum. Bütün Kürtlere Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sahibi olmayı teklif ediyorum." ifadesini kullandı.
‘EMPERYALİST GÜÇLER’
Bu çağrılara yanıt PKK’dan terör saldırısı ile geldi. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Meclis Başkanlığı tezkeresiyle TUSAŞ Kahramankazan yerleşkesine yönelik terör saldırısı kınandı. Ancak açılım söylemi bitmedi. Bahçeli sonraki konuşmalarında çağrısında ısrarcı olduğunu yineledi.
ERDOĞAN BAHÇELİ’Yİ İŞARET ETTİ
Erdoğan da konuşmalarında sürecin önünde Bahçeli’nin olduğunu ima eden ifadeler kullandı. Bir açıklamasında "İşte şimdi ülke ve millet olarak Sayın Devlet Bahçeli'nin, Cumhur İttifakı ortağımız MHP'nin elini değil, tüm vücudunu taşın altına koymasıyla çok daha büyük bir imkan ele geçirdik. Önümüze açılan bu fırsat penceresinin iç cepheyi dost düşmana karşı güçlendirme fırsatının millet ve milletin meşru temsilcisi siyaset kurumu tarafından çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.
‘MUHATAP MECLİS’ DEDİ
TBMM Başkanı Kurtulmuş, P20 Zirvesi dönüşünde uçakta yaptığı açıklamada Bahçeli’nin Öcalan çağrılarını “Bu konuda atılacak adımlar Türkiye'yi rahatlatır. Bütün bu müzakerelerin yapılacağı yer de milli iradenin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir." diye değerlendirdi.
‘POZİTİF’ ÇAĞRIYA HAZIR
Ardından Adalet Bakanlığı, İmralı kapısını DEM Parti’ye açtı. 28 Aralık akşamı DEM Parti Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan İmralı Adası'nda PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile görüştü. Öcalan açıklamasında “pozitif çağrı yapmaya hazır olduğunu” kaydetti.
SÜREÇ HIZLANDI
Yankı uyandıran görüşmenin ardından MHP'den ilk değerlendirme Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya'dan geldi. Karakaya, “Genel Başkanımızın Meclis'in açılış günü DEM Partililerle olan teması, arkasından çağrıları bu süreci hızlandırdı.” ifadelerini kullandı.
‘GÖNÜL İSTER Kİ TERÖR ÖRGÜTÜ KALMASIN’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise görüşmeye ilişkin “Türkiye Cumhuriyeti kararlı bir şekilde, kesintisiz bir şekilde terörle mücadelesini her şekilde sürdürecektir, ondan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Elbette gönül arzu eder ki karşımızda bir terör örgütü kalmasın, bununla mücadele etmek ihtiyacı da ortadan kalksın, bunu da elbette kim istemez? Önümüzdeki süreçlerde gelişmeleri hep birlikte takip edeceğiz." dedi.
YENİ ANAYASA SÜRECİ BAŞLADI
Açılım söylemlerinin öncesinde Yeni Anayasa dillendirilmeye başlandı. Hatta TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yıl içinde AK Parti, DEM Parti, Saadet Partisi, İYİ Parti, MHP, DSP, Yeniden Refah Partisi, HÜDA PAR ile görüştü.
ARAŞTIRMA KOMİSYONLARI KURULDU
TBMM Genel Kurulu’nda, siyasi parti gruplarının önergelerinin birleştirilerek ele alınmasına yönelik Danışma Kurulu kararının kabul edilmesiyle Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılarak muhtemel maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.
KADIN VE ÇOCUK
TBMM Genel Kurulu’nda, siyasi parti gruplarının "çocukların her türlü şiddet, ihmal ve istismardan korunarak akıl, ruh ve beden sağlıklarının gelişimi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi" amacıyla TBMM Başkanlığına sundukları Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergeleri birleştirilerek Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.
TBMM Genel Kurulunda kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi. Genel Kurulda, siyasi parti gruplarının ortak önerisiyle bazı özel sağlık kuruluşlarında yaşanan bebek ölümlerinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.
MECLİS TARİHİNE KARA LEKE SÜRDÜLER!
Bu yıl Gazi Meclis’ten emperyalizme omuz veren bir karar için eller evet oyuna kalktı. Sene başında ABD ve Batı'nın dayatmasıyla TBMM'ye getirilen İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifine AK Parti, MHP, CHP, DEVA ve Gelecek Partisi “evet” dedi. Saadet, İYİ, Yeniden Refah, DSP, HÜDA PAR, TİP “hayır” oyu kullandı. DEM Parti farklı bir taktik izledi. Evet çıkmasını önlememek için Meclis’te temsili küçük bir heyet bıraktı, zayıf bir “hayır” dedi. Teklif Genel Kurulda oy çokluğuyla kabul edildi.
TURİST REHBERLERİ ARAÇTAN İNDİ
8. Yargı Paketi, turist rehberleri ve seyahat acenteleri, çalışma hayatı ile sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifleri, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Teklif maddeleri arasında rehberlerin tur araçlarından indirilerek sadece ören yeri ve müzelere yapılan turlarda çalıştırılması; Türkçe rehberlik; arkeoloji ve sanat tarihi mezunlarının istihdamı ile Çince düzenlemesi turist rehberlerinin karşı çıktığı maddeler arasında yer aldı.
ATALAY’IN VEKİLLİĞİ DÜŞTÜ
Gezi Parkı davası hükümlüsü, TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü.
İSRAİL’E KINAMA
TBMM Genel Kurulu’nda İsrail'in Refah saldırısını kınayan tezkere kabul edildi.
Filistin konusunda 15 Ağustos'ta olağanüstü toplanan TBMM Genel Kuruluna, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hitap etti.
27 Temmuz’da TBMM Genel Kurulunda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresinde konuşmasını kınayan tezkere kabul edildi.
‘KAYYIM’ ARBEDESİ
2024 yılına kayyım tartışmaları da damga vurdu. Meclis’e yansıyan tartışmalar 2025 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda hararetlendi. CHP milletvekillerinin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Komisyon Başkanı Mehmet Muş'un komisyon toplantı salonuna girişini engellemeye çalışması üzerine arbede yaşandı.