TİM Başkan Vekilinden Aydınlık Avrupa'ya özel açıklama: "Türkiye bu konuyu fırsata çevirmeli"
TİM Başkan Vekilinden Aydınlık Avrupa'ya özel açıklama: "Türkiye bu konuyu fırsata çevirmeli"


Avrupa Birliği, ithalata karbon emisyonu miktarına göre çeşitli kısıtlamalar uygulamaya başladı. 1 Ekim Pazar günü itibariyle pilot uygulama şeklinde yürürlüğe giren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile ithalatçı AB firmalarının, ithal ettikleri ürünlerdeki gömülü emisyonu raporlamaları gerekecek. 2026 yılına kadar sürecek bu geçiş aşamasında, uygulama yalnızca çimento, demir - çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ürünlerini kapsayacak. 2026 itibariyle firmalar, üretim sürecinde belirli bir karbon sınırını aşarlarsa ek “karbon vergisi” ödemek zorunda kalacaklar. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, AB ülkelerindeki üreticilerin iklim kısıtlamalarıyla dezavantajlı hale geldikleri ve bu uygulamayla bu dezavantajın giderilmesinin amaçlandığı belirtildi.
Uygulamayı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi. Tecdelioğlu, artık uluslararası rekabette öne çıkmanın koşullarının değiştiğini ifade etti: “Artık rekabet üründe, kalitede değil, çevreye duyarlılıkla ön plana çıkıyor. Bu konuyla ilgili güzel çalışmalar yapılıyor. Geride kalmış bir durumumuz yok.” Tecdelioğlu, TİM çatısı altındaki Yenilenebilir Enerji Ekipmanları Komitesi’nin çalışmalarıyla Türkiye’nin bu ekipmanların üretiminde uluslararası rekabete hazırlandığını vurguladı. Türkiye’nin bu süreci fırsata çevirerek kendi enerji üretimini artırabileceğini ve hurda geri dönüşüm yatırımlarıyla üretimine önemli katkı sağlayabileceğini ifade etti.
YENİ FIRSATLAR ÇIKABİLİR
Tecdelioğlu, sınırlamaların öne çıkarabileceği yeni fırsatların da altını çizdi. Bakanlıklar ile işbirliği halinde yeni yenilenebilir enerji üretim tesislerinin kurulması çağrısında bulunan Tecdelioğlu, “Biz bu konuyla ilgili Ticaret Bakanlığımıza ve Enerji Bakanlığımıza sektörlerimizin bir kooperatif şeklinde, organize enerji üretim merkezleri kurması ve firmalarımızın yatırım yaparak kendi ihtiyaçları olan enerjiyi üretip mahsuplaşmalarıyla ilgili taleplerimizi ilettik. Bu konular ileride ciddi anlamda karbon ayak izi ve sınırdaki çalışmalarımızı destekleyici faaliyetlerden biri olacak” dedi.
DÖNÜŞÜM TESİSİ İÇİN DESTEĞE İHTİYAÇ VAR
Tecdelioğlu, hurdanın dönüştürülüp Türkiye’deki üretim sürecine yeniden katılmasıyla ilgili çalışmalar yapmak istediklerini söyledi: “Metalde atıklarımız çok önemli. Hurdamız çok önemli. Metal hurdası kıymetlidir ve geri dönüşümü sağlanabilir. Bakırda, alüminyum ve paslanmazda bu atıklarımızın ihraç edilmeyip ülkemizde tekrar değerlendirilmesi yönünde çalışmalar yapmak istiyoruz. Hurdalarımızı geri dönüştürüp mamul hale getirebilecek tesislere de ihtiyaç var. Özellikle paslanmaz sektöründe böyle bir tesisimiz yok. Bunlarla ilgili de bakanlığımızın aslında farklı bir tasarım ve teşvik-destek çalışmasına ihtiyaç duyuyoruz.”
Karbon emisyonu ölçümüyle elde edilecek sertifikanın önemli bir ticari kıymeti olacağını ifade eden Tecdelioğlu, hurdadan elde edilen yeni ürünlerin önemini vurguladı. Tecdelioğlu, “Malın bedeli kadar o yarattığı sertifika belki ileride gümrükle ve vergilerle muhatap olacak. Yani orada bizim rekabet gücümüzü artırabilmek için hurdadan geri dönüştürülmüş mamüller ciddi anlamda katkı sağlayacaktır” dedi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.