TLB, Afşin’e umudun kütüphanesini kurdu
Türkiye Gençlik Birliği, (TGB) deprem bölgesindeki çalışmalarıyla herkese umut oldu. Nerede yapılacak iş varsa gençler oraya koştu. Ekmek, su, barınma kadar okumanın da vazgeçilmez olduğunun farkında olan bu gençler Afşin’e kütüphane kurdu.
İlk gününden beri bölgede çalışma yürüten Türkiye Gençlik Birliği (TGB) depremin yaralarını sarıyor. TGB 2 bin gönüllü genç ile bölgede. Devlet kurumlarıyla birlikte çalışan gençler; çadır mı kurulacak, en önde koşuyorlar. Depoda mı durulacak? TGB varsa orası tamamdır. Yemek mi dağıtılacak? Gençler halleder... Bütün bunların yanı sıra depremzede çocukların ihtiyacı için de ne varsa yapılıyor.
Depremin yaşandığı 11 ilde ise yaklaşık 4 milyon öğrenci bulunuyordu. Çadırların yanı sıra bir öğrencinin temel ihtiyacı ise kitapları. Çadır çadır dolaşan TGB’li gençler arkadaşlarının kitap ihtiyacını duyunca tüm Türkiye’de seferberlik başlattı. İşe önce Afşin Gençlik Merkezinde bir kütüphane kurarak başlayan gençler arkadaşlarının ders çalışması için çalışmaları son sürat sürdürdü. Türkiye Liseliler Birliği’nin başlattığı bu kampanyayı duyan öğrenciler ise Afşin Gençlik Kütüphanesinin kurulması için ellerindeki ders kitaplarını, romanları, kırtasiye malzemelerini arkadaşları için gönderdiler.
ÇADIR KENT BÜYÜK BİR ÜNİVERSİTE
TGB Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre Özgün, Afşin çadır kentinde yürütülen çalışmaları anlattı. Afşin Gençlik Merkezindeki çadır kentte çadır kurmaktan malzemelerin kaydını tutmaya kadar her işe yetiştiklerini söyleyen Özgün, “16 gündür Afşin Gençlik Merkezi Çadır Kentinde AFAD'la ve devlet yetkilileri ile birlikte her işin altına giriyoruz. TGB'liler olarak çadır kentteki bine yakın depremzede vatandaşın ihtiyaçlarıyla ilgileniyoruz. Askerlerle birlikte çadır kurmaktan, gelenleri boş çadıra yerleştirme, sobasını kurma, malzemelerini temin etme, çadırların ve malzemelerin kaydını tutma, ilgili kamu kurumlarıyla tuttuğumuz kayıtları paylaşma, çadır kentin banyo ihtiyacını giderme, psikososyal destek... İhtiyaç olan her türlü gündelik faaliyeti yürütüyoruz. Bölge bölge böldüğümüz çadırlarla ekip ekip ilgileniyoruz” dedi.
Çadır sorumluluklarını “muhtarlıklara” bölerek iş bölümü yaptıklarını söyleyen Yunus Emre Özgün, günlük düzeni nasıl sağladıklarını şöyle anlattı: “Buranın kapasitesi aşağı yukarı 1300 kişilik. 3 öğün yemek çıkıyor. Küçük depremzede kardeşlerimizle ve aileleriyle spor salonunda film izliyoruz; patlamış mısır bile var, yemek görevlisi arkadaşlar sağ olsun. Afşin'deki diğer ekibimiz de sosyal market adı verilen genel malzeme deposundalar. Orada depremzede vatandaşların giyim, gıda ve hijyen ihtiyaçlarıyla ilgileniyorlar.”
KİTAPLAR GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLERDEN
“Salı günü çadır kente bir kütüphane de kurduk: Afşin Gençlik Kütüphanesi. Türkiye Liseliler Birliğimizin kitap kampanyasıyla bir sürü ilden, ilçeden sınava hazırlık kitapları, klasikler, kırtasiye, oyuncak çok sayıda malzeme topladık. Gönüllü bir öğretmen ağabeyimiz var, Afşinli Ahmet öğretmen. O da depremzede ama tüm gücüyle koşturuyor ve kütüphanemize bir sürü kaynak kitap bağışladı.”
‘DEVLET YOK DİYENLERİ AFŞİN ÇADIR KENTİNE BEKLİYORUZ’
“Burada inisiyatifli, bürokrasiye takılmadan her an bize kulak veren, çadır kent için belirttiğimiz ihtiyaçların hızla temin edilmesini sağlayan ve çalışmamızı kolaylaştıran kamu görevlisi ve gönüllü ağabey ve ablalarımıza da hassasiyetleri için teşekkür ediyoruz. Recep ve Merih komutanlar, AFAD amirimiz Furkan ağabey; mülki amirler Ahmet, Ramazan ve Erdoğan müdürler; güvenlik ve hijyen görevlisi ağabey ve ablalarımızla ihtiyaç olan her türlü gündelik faaliyeti yürütüyoruz. Burası büyük bir kampüs ve herhangi bir fakültede öğretilemeyecek eşsiz olayları tecrübe ediyoruz. Devlet kurumlarıyla eşgüdüm içinde yaraları sarmak için canhıraş çalışıyoruz. Devletin olmadığını ve çalışmaların yürümediğini iddia edenleri Afşin çadır kentine davet ediyoruz.”
‘MİLLETÇE UMUDU ÖRGÜTLÜYORUZ’
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği bölümü öğrencisi olan Kadriye Uslu, deprem haberini duyduktan sonra bölgeye Türkiye Gençlik Birliği ile birlikte giden gönüllü ekibinden. TGB’nin seferberliğini üniversite topluluklarını bir araya getirerek büyüttüklerini anlatan Kadriye Uslu, çalışmaları anlattı: “Yardım tırlarımızı yola çıkardıktan sonra AFAD ile koordinasyon sağlayıp TGB'li ve TGB deprem gönüllüsü arkadaşlarımızla birlikte afet bölgelerindeki çadır kentlerde, depolarda ve ihtiyaç duyulan her yerde görev almak üzere yola çıktık. 2 haftayı aşkın bir süredir deprem bölgesindeki birçok merkezde vatandaşlarımızın çadır, soba, kıyafet ve beslenme gibi tüm ihtiyaçlarını karşılamak için görev alıyoruz.
Bir yandan vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için çalışırken diğer yandan liseye ve üniversiteye hazırlanan, sınav kaygısı yaşayan arkadaşlarımızla ilgileniyoruz. Bildiğiniz üzere Türkiye Liseliler Birliği geçtiğimiz günlerde bir kütüphane kurdu. Bu kütüphanede arkadaşlarımızın derslerine yardımcı olmak, küçük kardeşlerimiz için de okuma ve boyama etkinlikleri yaparak eğitimlerine destek vermeye çalışıyoruz. Burada milletçe umudu örgütlüyoruz diyebiliriz. Milletimizle omuz omuza çalışmak en büyük mutluluk kaynağımız.”
‘EN GÜZEL ODAYI KÜTÜPHANEMİZ İÇİN AYIRDIK’
TGB Liseliden Sorumlu Genel Sayman Yardımcısı Peri Ayhan, adım adım örülen kütüphane seferberliğini anlattı:
“Ülkemiz zorlu bir dönemin içinden geçiyor. Yüzyılın felaketi olarak tanımladığımız 11 ilimizi derinden etkileyen bu deprem binlerce yıkıma sebep oldu fakat Türk milletinin fedakar, yardımsever ve birleştirici ruhunu bir kez daha ortaya çıkardı. 7’den 70’e herkes birlik içinde 6 Şubat gününden itibaren yardım elini uzattı. Kimimiz cebindeki son 20 lirasını yolladı, kimimiz kitaplığındaki en sevdiği kitabı umut dolu sözlerle süsleyerek gönderdi, miniklerimiz oyuncaklarını paylaştı. Her birine şahit olduğumuz daha nice hikayeler var. TGB ve TLB olarak bu hikayelere bir yenisini eklemek için, Afşin’de kardeşlerimizin yaralarını sarmak, eğitimlerine katkı sağlayabilmek için hızlı bir çalışma ile kampanyamızı başlattık. Gerek sosyal medyadan gerekse televizyondan görüp anında arayan yüzlerce vatandaşımız oldu. Türkiye’nin pek çok yerindeki liseli önderlerimiz de elini taşın altına koyarak bize destek verdi. Bazıları öğretmeninden istedi, bazıları arkadaşından istedi, bazıları harçlığını biriktirip Afşin’e kitap gönderdi ve çok kısa bir sürede kütüphanemizi kurduk. Çalışma yürüttüğümüz Gençlik Merkezinde en güzel odayı kütüphane için ayırdık. Gönderilen kitapları tek tek dizdik, tek başımıza değil burada tanıştığımız ders çalışmak için can atan gençlerle dizdik. En büyük mutluluğumuz onların gülen yüzünü ve umudunu görmekti. İlk günden bu yana şiarımız yaralarımızı birlikte sarmak, her geçen gün daha da iyileşmek ve güçlenmek.”
‘TLB BANA NEREDE İHTİYAÇ GÖRSEK ORAYA KOŞMAYI HATIRLATTI’
Depremden zarar gören ve Afşin Çadır Kentinde yaşayan 9. sınıf öğrencisi Berrak, kitap kampanyası ile birlikte Türkiye Liseliler Birliği ile tanıştı. Depremde pek çok kişi gibi onun da kitapları enkaz altında kaldı. TLB’nin kitap kampanyasını gören ve üye olan Berrak Kır, kütüphanenin kurulma sürecini şu sözlerle anlattı:
“Benim gibi diğer arkadaşlarımızın ihtiyacını karşılamak için Türkiye Liseliler Birliği'yle birlikte burada Afşin Gençlik Kütüphanesini kurduk. Önce arkadaşlarımızın ihtiyacını tespit ettik, daha sonra TLB aracılığıyla Türkiye'nin dört bir yanından buraya kaynak kitaplar, okuma kitapları gelmeye başladı. Burada hem kitap okuyoruz hem de rahatlıkla ders çalışabiliyoruz. Arkadaşlarımızla kaynaşma ortamı da oluyor. Sadece ders çalışmakla kalmıyoruz aynı zamanda voleybol, masa tenisi gibi sporları da burada yapabiliyoruz. Mesela voleybol oynamayı burada öğrendim.
Ben de bu süreçte TLB'ye üye oldum. Buradaki arkadaşları tanıdıkça TLB’nin nasıl bir yer olduğunu anladım. Nerede bir ihtiyaç tespit etsem yardım elimi esirgememenin ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlamış oldum. Bu mücadelenin ne kadar önemli olduğunu anladım. Tüm liseli arkadaşlarımı TLB üyesi olmaya davet ediyorum.”
En güzel doğum günü
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi çadır kenti, geçtiğimiz günlerde güzel bir doğum günü kutlamasına şahit oldu. Depremden zarar gören evleri dolayısıyla çadır kentte yaşayan Ömer ve ailesi doğum gününü de burada kutladı.
TGB’li gençlerin hazırladığı kutlamaya küçükten büyüğe bütün çadır kent sakinleri katıldı. Çocuklarla oyunlar oynanarak, hediyeler verildi. Yüzlerdeki gülümseme görülmeye değerdi.
GÖNÜLLÜ OLMAK İÇİN
TGB’nin deprem bölgesine çalışmalarına katılmak ve deprem gönüllüsü olmak için tgb.gen.tr adresinden form doldurabilirsiniz.
Aynı zamanda Türkiye Liseliler Birliği’nin yürüttüğü kitap kampanyası devam ediyor. Kampanyaya talebe.org. sitesinden veya 0543 929 40 16 numarasına ulaşarak destek verebilirsiniz.