TMO Hatay’da çiftçiyi yalnız bırakmadı
TMO, depremden etkilenen çiftçilerin mağdur olmaması için yoğun çaba sarfediyor. Hatay TMO Başmüdürlüğü, 6 Şubat'tan bu yana 50 bin ürünü çiftçiden satın aldı. Aydınlık'ın TMO'dan ulaştığı kaynaklar, barınma sorununun çözülmesiyle tam kapasite çalışacaklarını aktardı
İskenderun’da bulunan Hatay Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), çiftçinin depremlerin ardından zarar etmemesi için 50 bin ton ürün satın aldı. Hatay TMO, afet sürecinde toplamda 60 bin ton ürün sevk ederek tahıl konusunda sıkıntı yaşanmaması için çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye’yi sarsan depremlerde yolların zarar görmesi, hallerin yıkılması, üreticiyi derinden etkiledi. Ürünleri ellerinde kalan çiftçiye çözüm devletten geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticinin ürünlerini alma sözü vererek çiftçiyi destekleyeceklerini açıkladı. İlk adım ise TMO’dan geldi.
İLK GÜNDEN BERİ ÇALIŞIYORLAR
Aydınlık’ın TMO kaynaklarından edindiği bilgiye göre, depremlerin ardından çiftçinin mağdur edilmemesi için harekete geçildi. Öncelikle personel için barınma sorunu büyük oranda çözüldü. TMO, depremin olduğu ilk günden beri çalışmayı hiç durdurmadı.
TMO Hatay Başmüdürlüğü binasında hasar oluştuğu için müdürlüğün bahçesine hemen konteyner çalışma alanı kuruldu. TMO’nun personeli buradan işleri yürütmeyi sürdürüyor.
Hatay TMO Başmüdürlüğünün yakınına personel için bir konteyner alanı da kuruluyor. Amaç, TMO personelinin şehir dışına göç etmesini önlemek, TMO’nun tam kapasite çalışmasını sürdürmek ve en nihayetinde çiftçinin mağdur edilmesini önlemek.
BUĞDAYIN ÜCRETİ 7,5 LİRA
TMO’nun çiftçi, tüccar ve sanayiciyi koruduğunu belirten kaynaklar, “Biz çalışmazsak buğday ve arpa sıkıntıya girer. Un yapılmaz, dolayısıyla ekmek ve diğer ürünler yapılamaz.” dedi.
TMO’nun çiftçinin her zaman yanında olduğunu belirten kaynaklar, dünyada buğdayı en yüksek ücretten alan kurum olduğunu açıkladılar. Buğdayda taban fiyatın 7,5 lira olduğuna dikkat çeken kaynaklar, bu ücretin dünyada hiçbir yerde verilmediğini ifade ettiler.
ÜRÜN ALIM SINIR KALDIRILDI
TMO’nun afet koşullarında dahi 24 saat çalıştığını vurgulayan kaynaklar, köy köy gezerek, çiftçiyle bir araya geldiklerini, ürünlerin telef olmaması için çabaladıklarını belirttiler. Çiftçinin ürününün milli servet olduğunu belirten kaynaklar, Hatay’ın tarımsal üretimde büyük öneme sahip olduğunu belirterek Kırıkhan havucu, Yayladağ çileği, Samandağ maydanoz, biber ve domatesinin bu süreçte alımının ve çiftçinin mağdur edilmemesi için çalışmaların devam ettiğini de ekledi.
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, depremlerden etkilenen üretici ve tüketicilere her türlü kolaylığın sağlanacağını belirtmiş, “Bölgede işletmelerimiz faaliyetlerine devam ediyor. Deprem bölgesinde herhangi bir cins ve kota sınırlaması olmadan ürün alımı yapıyor.” demişti.
Güldal, TMO’nun depremlerinden ardından hemen harekete geçerek acil durum planı uyguladıklarını açıklamıştı. TMO hizmetlerinde aksama olmadığını da aktaran Güldal, “Her zaman deprem öncelikli gündem maddemiz yaparak çalışacağız. Buradaki üretici ve tüketicilerimiz müsterih olsunlar. Her türlü kolaylığı sağlıyoruz ve sağlayacağız. Bölgede işletmelerimiz faaliyetlerine devam ediyor. Deprem bölgesinde herhangi bir cins ve kota sınırlaması olmadan ürün alımı yapıyoruz. Burada herhangi bir mağduriyet oluşmasına izin vermeyeceğiz.”