26 Aralık 2024 Perşembe
İstanbul 12°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Tohumluk üretiminin yüzde 30’u Konya’da

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılı verilerine göre, hububat, bakliyat, patates ve yem bitkileri başta olmak üzere Türkiye'deki 1 milyon 324 bin 222 ton sertifikalı tohum üretiminin 372 bin 620 tonu Konya'da gerçekleştirildi.

Tohumluk üretiminin yüzde 30’u Konya’da
A+ A-

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, ülke tarımı adına tohumculuk açısından çok önemli mesafeler kat edildiğini söyledi. Bitkisel üretim ve gıda güvenliği açısından tohumun çok önemli olduğuna dikkati çeken Soylu, "Türkiye'deki tohumluk üretiminin yaklaşık yüzde 30'u Konya Ovası'nda gerçekleşiyor. Dünyada gıda krizinin ciddi boyutlarda dillendirildiği bu dönemde, bitkisel üretimin anahtarı olan tohum konusunda Türkiye'nin ana stratejisinin kalbinin Konya'da attığını söyleyebiliriz çünkü bitkisel üretimde, onu üretecek tohumluğunuz olmadığında yapacağınız bir şey yok" diye konuştu.

TOHUMCULUK SEKTÖRÜ KABUĞUNU KIRDI

Tohum olmadan tarımı daha ileri götürmenin mümkün olmadığını vurgulayan Soylu, şöyle devam etti: "Bitkisel üretimde verimlilik ve kalitenin yolu, kaliteli tohumluk ve bunun çiftçiye ulaştırılmasından geçiyor. 2022 yılında üretimin daha da artmasını bekliyoruz. Tohumculuk sektörü kabuğunu kırdı. Dünyada da çok daha fazla söz sahibi olabilecek bir potansiyele sahibiz. Artışta yerli hububat çeşitlerimizin rolü çok büyük. Yabancı çeşitlerden çok daha kaliteli yerli çeşitlerimiz var. Ekim alanlarını büyük kısmını yerli çeşitlerimiz kaplıyor. Ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı tohumunda da aynı başarılara ulaşmalıyız."

KAYSERİ'DE ÇİFTÇİLERE 18 TON ASPİR TOHUMU DAĞITILDI

Kayseri'de Melikgazi Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçilere ücretsiz 18 ton aspir tohumu dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Gesi Mahallesi'nde düzenlenen törende, Türkiye'nin tarım üretiminde kendine yeten bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin unlu mamullerde söz sahibi olduğunu belirten Şahin, un ihracatında ilk, makarnada ikinci sırada yer aldığını ve İtalya ile yarışıldığını ifade etti. Şahin, Kayseri'nin aspir üretiminde mütevazı bir konuma sahip olduğunu, 7. sıradayken geçen yıl bakanlık desteği ile 5. sıraya yükseldiğini belirtti. Yapılan desteklerle Kayseri'nin aspir üretiminde ilk sıralara yükseleceğini anlatan Şahin, çiftçilere ürünün belirli kısmını tohumluk ayırmalarını tavsiye etti.

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ise tarımın da savunma sanayisi kadar önemli olduğunu anlattı.

Konya Üretim tohumluk