TOKİ'lerden yurt kurdular! Okuldan yurda 91 durak
Üniversitelerin açılmasına çok kısa bir süre kala barınma sorunu öğrencilerin başına dert oldu. 2023 yılında KYK yurtlarına başvuru sayısı rekor seviyeye ulaşınca Gençlik ve Spor Bakanlığı çözümü TOKİ evlerini satın almakta buldu.
İzmir’de üniversiteler için 2023-2024 eğitim öğretim yılı başlamak üzere. Vatandaşın her geçen gün yüksek kiralarla karşılaştığı şehre akın akın öğrenci gelmeye başladı. Bu sene, 2022-2023 dönemine göre Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)’na başvuru yüzde 80 artış gösterirken Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) barınma sorununu çözmek için soluğu Toplu Konut İdaresi (TOKİ) evlerinde buldu. GSB, 10 gün önce İzmir’in Bayraklı ilçesinde yapılan TOKİ binalarının bir kısmını satın aldı. Satın alınan binalar kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde. Aydınlık, sorunları yerinde incelemek için Bayraklı KYK Kız Öğrenci Yurdu’nu ziyaret etti.
ERZURUM’DAN İZMİR’E GELDİ ELİ BOŞ DÖNDÜ
Üniversite kazanan kızını Erzurum’dan İzmir’e getiren baba Hakan Dikmen, kızını yurduna yerleştiremeden geri döndü. Aydınlık’a konuşan Dikmen, okulların açılmasına az bir zaman kala hala yurtların açılmadığından şikayet ederek şunları söyledi:
“İzmir’deki tüm üniversitelerin öğrencileri toplanmış. Hala yurdun içinde bir çalışma yürüyor. Şu an öğrencileri kabul edemeyeceklerini pazartesi günü öğrencileri yurda alacaklarını söylediler. Ben Erzurum’dan geldim. Bizim için bir çözüm önerisi dahi sunmadılar. Muhatap alacağımız kimse de yok. Çocuğumu bir yere de bırakamadım. Tekrardan Erzurum’a geri götürmek zorunda kaldım.”
3+1 EVDE 18 KİŞİ
Dikmen, öğrencilerin bazı dairelerde 18 kişi kalacağını öğrendiğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Şöyle bir sıkıntıyla karşılaştık. KYK sayfasında 6 farklı oda ücreti var. En pahalısı Tip-6 odalar. Hepimizden Tip-6 oda fiyatları aldılar. Tip-6 odanın en fazla 3 kişi olması gerekiyor. Ancak burası TOKİ evi olduğu için 3+1, 2+1 evleri odalar haline getirmişler. Örneğin 3+1 bir evde kalacak olan öğrenci bir evin içinde 18 kişi yaşayacak ve aynı tuvalet banyoyu kullanacak. Biz ciddi anlamda mağdur olduk.”
‘KAÇ VASITA DEĞİŞTİRDİM BİLMİYORUM’
Şanlıurfa’dan İzmir’e gelen Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Ceren Boz da yerleştiği yurdu görünce hayal kırıklığına uğradı. Kuzeniyle yurdunu görmeye gelen Boz, önce ulaşım sorunundan sonra da yurt düzeninden dert yanarak şunları kaydetti:
“Ben İzmir’e Şanlıurfa’dan geldim. Hayatımda ilk defa bu kadar büyük bir şehirde yaşayacağım. Ancak okulum bir tepede yurdum başka bir tepede. Şehri bu kadar kolay öğrenmem mümkün değil. Önce okulumu görmeye gitmiştim. Okuldan yurda gelene kadar kaç tane vasıta değiştirdiğimi hatırlamıyorum. Burada bir yurt kuruluyorsa ulaşım seferlerini artırmaları ve faklı alternatifler sunmaları lazım. Ayrıca burası bildiğiniz apartman daireleri. Yani bir yurt değil. Bakanlık barınma sorununa hızlı bir çözüm bulabilmek için burayı satın almış ancak bizim burada nasıl yaşayacağımız muamma. Tip-6 oda yani KYK yurtlarındaki odalar arasındaki en yüksek ücreti vereceğiz ancak bir evde 18 kişi kalacağınızı düşünün, durum bu kadar vahim. Ayrıca okuluma yakın bir yurda da geçiş yapma imkanım şu an yok. Ancak 6 ay sonra geçiş yapabileceğimi söylediler.”
AYDINLIK YURT MÜDÜRLÜĞÜNE ULAŞTI
Öğrencilerin ve velilerin isyanını duyan Aydınlık, soluğu Bayraklı KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda aldı. Yurt Müdürlüğü’nün verdiği bilgiler ise şu şekilde: 2 Ekim Pazartesi günü yurdun kapıları öğrencilere açılacak. Barınma sorununa çözüm sunabilmek adına GSB, TOKİ’den 8 etapta yapılan binalardan 8. etabın neredeyse tamamını satın almış. 3+1, 2+1 dairelerin yer aldığı binalar şu an öğrencilerin yaşayabileceği bir yurt haline çevrilmeye çalışılıyor.
DAİRE GENİŞLİĞİNE GÖRE YERLEŞTİRİLDİ
3+1 dairede 18 kişinin kalabileceğini doğrulayan yurt müdürlüğü, dairelerin genişliğine göre ranzaların yerleştirildiğini belirtti. Aynı zamanda şu an öğrencilerin ders çalışabileceği bir alanın olmadığı yakın zamanda yapılacağı da söyleniyor. Yemek alanı ise şimdiden hazırmış. Ulaşımın zorluğu ile alakalı sorulara ise net bir yanıt verilmedi.
GÜNÜN 5 SAATİ YOLLARDA
İzmir’de 6 tane devlet üniversitesi var. Bu üniversitelerin 4 tanesi şehir merkezi denilebilecek bir konumda yer alıyorlar. Ege Üniversitesi Bornova’da, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca’da, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çiğli’de ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Konak’ın Göztepe semtinde.
BAYRAKLI’YI GEZİYOR
Bu üniversitelerden herhangi birinde okuyan bir öğrenci Bayraklı KYK Kız Öğrenci Yurdu’na gidebilmek için sadece 2 seçenekle karşılaşabiliyor. Bunlardan birisi Bornova’da olan Evka-3 Metro önünden kalkan 559 No’lu hat bir diğeri ise Bayraklı İZBAN durağı önünden kalkan 598 No’lu hat. 559 No’lu hat kalkış süreleri arasında birer saat fark var. 598 No’lu hat ise neredeyse Bayraklı’nın tamamını geziyor. Toplam 91 durakta durması gerekiyor.
Aydınlık’ın yaptığı hesaplamaya göre Dokuz Eylül Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci yurdundan okuluna gitmek için toplam 2 saat 29 dakika harcayacak. Ege Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci ise 1 saat 36 dakika içinde okuluna varmış olacak. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde okuyan gençler de yurdundan okuluna 1 saat 47 dakika içinde varmış olacak. İzmir Demokrasi Üniversitesi öğrencileri de 1 saat 38 dakika içinde okullarına ulaşabilecek.
İKÇÜ’DEN ULAŞIM KOLAYLIĞI
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), TOKİ binalarının yurt olacağına dair bilgiyi aldıktan hemen sonra hızlıca inisiyatif alarak çalışma planı hazırladı. İKÇÜ rektörlüğü, Bayraklı KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda kalacak öğrencilerin ulaşımda sorun yaşamaması için üniversite ve yurt arasına ring araçlar koyacağını duyurdu.