Trabzon'da somon atıklarından jelatin üretildi
Trabzon'da, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) tarafından uygulanan 'Ultra Ses Destekli Balık Jelatini Üretimi' projesi çerçevesinde somonun deri ve omurga gibi işleme atıklarından jelatin üretildi.
Gıda, sağlık ve kozmetik alanlarında yoğun olarak kullanılan jelatin üretiminde yurt dışına bağımlılığı azaltmak ve yeni teknikler oluşturmak amacıyla sığır jelatini üretimi yapan KCL AR-GE Merkezi işbirliğinde çalışma yapılıyor.
SUMAE Gıda Teknolojisi Bölüm Başkanı Dr. Sebahattin Kutlu, Ultra Ses Destekli Balık Jelatini Üretimi projesinin 2022'de başladığını söyledi.
Jelatinin, hayvansal deri, kemik ve bağ dokusunun temel bir bileşeni olan kolajenin kısmi hidroliziyle elde edilen biyopolimer olduğunu belirten Kutlu, jelatinin yüzde 85-90'ının saf bir proteinden oluştuğunu ifade etti. Kutlu, jelatinin gıda sektörünün en stratejik ham maddelerden olduğunu vurgulayarak, ilaç, kozmetik, fotoğrafçılık gibi birçok alanda da kullanıldığını aktardı.