Trakya çiftçisi dertli
Ayçiçeği üreticileri, taban fiyatının düşük, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi. “Borcu olmayan yok” diyen çiftçiler, Türk üreticisinin adeta cezalandırıldığını söyledi.
Verimli topraklarıyla ayçiçeği üretiminin merkezi olan Trakya’da üreticiler, tarıma destek, üreticiye değer verilmesini istiyorlar. Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Evrensekiz Beldesi’nde buğday ve ayçiçeği üreticisi Halis Erkorkmaz ve Ahmet Güldere bölgelerinde çiftçilerin üretimi sürdüremez noktaya geldiğini anlattılar. Yabancı ülkelerin çiftçileriyle yarışamadıklarını belirten çiftçiler, bölgelerinden binlerce dönüm arazinin yabancılara satıldığı bilgisini verdiler. Böyle giderse kendi topraklarında yevmiyeci olarak çalışmaktan korkuyorlar.
‘MAZOTU YATLARA VERDİKLERİ
FİYATTAN VERSİNLER’
Halis Erkorkmaz, buğdaya ve ayçiçeğine verilen taban fiyatın düşük, girdi maliyetlerinin ise çok yüksek olduğunu, çiftçinin bu artışları kaldıramayacağını belirtti. Erkorkmaz, “Zenginlerin yatlarına indirimli mazot verenler üreticinin traktörüne de mazotu aynı fiyattan vermelidirler. Girdi fiyat artışlarına göre buğday fiyatı ne kadar artmış? Geçen yıl hasat döneminde 1,60 olan buğday bu yıl 2,35 oldu. Aradaki fiyat artışlarını karşılayamıyoruz.” dedi.
Erkorkmaz şöyle devam etti: “Buğdayı bizden bu yıl 2,35 liraya alanlar, buğday yan ürünü olan kepeği de aynı fiyata satıyorlar. Buğdayın yüzde 80’i un oluyor. Geçen gün marketten paket un aldığımda kilosu on liraya geldi. Bizden buğdayı aldıkları fiyata kepeği satanlar, unu bedavaya getirip unun kilosunu on liraya satıyorlar. Kazançlarını siz düşünün.”
‘BORCU OLMAYAN
ÜRETİCİ YOK’
Trakya bölgesinin en büyük sorunu ise suların, derelerin kirlenmesi. Evrensekiz deresi de her gün başka bir renk akıyor. “Ben yüzmeyi bu derede öğrendim.” diyen Erkorkmaz, artık bu sularda balıkların bile yaşamadığını söylüyor, bu dereden nasıl tarla sulayacağını soruyor.
Ahmet Güldere, yıllardır burada çiftçilik yapıyor. Buğdayda her dekar için ortalama 70 kilo gübre kullanıldığını, yüz dekar için 7 ton gübre gerektiğini belirten Güldere şunları söyledi: “Yine dekar başına 10 litre mazot harcanır. Bugün, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara borcu olmayan üretici yoktur. Verilen taban fiyatlar ile borçlar bile ödenememektedir. Ben emekli maaşı alan işçi emeklisi bir çiftçiyim. Üründen kazandıklarım borçlara gidiyor, emekli maaşımla geçiniyorum. 2020 Şubat ayında 135 bin lira olan bir traktör, bugün 280 bin lira. 30 bin lira olan traktör römorku, bugün 80 bin lira. Köylü nasıl ekecek, nasıl ürün alacak?”
‘TÜRK ÇİFTÇİSİ
CEZALANDIRILIYOR’
Üreticiler, bu yıl ayçiçeği taban fiyatını 5,50 – 6,00 lira arasında beklerken 5,03 lira olarak açıklandığını hatırlatıyor. Güldere, tüccarın 5 liranın üzerinde alım yapmayacağı duyumunu aldıklarını vurgulayarak, “Buğday olsun, ayçiçeği olsun üreticinin taban fiyat için söz hakkı yok.” dedi. Trakyalı çiftçi, hububat ve baklagillerde uygulanan gümrük vergisinin sıfırlanmasına da şöyle tepki gösterdi: “Dış alım yapılan ülkelerde çiftçiler destekleniyor, Türk üreticisi cezalandırılıyor. Bizim onlarla rekabet gücümüz yok.” Güldere, tapulu arazilere destekleme verilmesini de şöyle eleştirdi: “Evrensekiz’de 95 bin dekar arazi var ve 15-20 bin dönümü hazine arazisi. Acı bir gerçek de bu arazilerin tahmini olarak 40-45 bin dönümü yabancılara satılmış durumda. Trakya geneline baktığımızda acı gerçekleri düşünmek bile istemiyorum. Topraklarımız, tarlalarımız sürekli yabancılara satılıyor. Kendi tarlalarımızda yevmiyeci işçi olacağız.”