Trakya'da buğday, kışa dayanıklı giriyor
Türkiye'nin önemli buğday üretim merkezlerinden Trakya'da, kurak geçen ekim döneminin ardından gelen yağışlar üreticiye rahat bir nefes aldırdı.
Çiftçilerin kurak toprağa ekmek zorunda kaldığı buğday tohumları, yağışların gelmesi ve mevsim koşullarının da etkisiyle filizlendi ve soğuk kış ayları öncesi ilk gelişimini tamamladı.
Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, küresel iklim değişikliğinin etkileriyle buğday ekim döneminin bir aylık gecikmeyle kasım ayına sarktığını anımsatarak, "Kuraklığa rağmen üreticilere 15 Kasım'a kadar ekim yapmalarını söylemiştik. Zaten hemen ardından ay sonuna doğru yağışlar geldi ve buğdaylar çimlendi, tarlalar yeşerdi." dedi.
Kaya, şunları kaydetti: "Önemli olan buğdayın köklerinin oluşması ve kışa hazırlıklı hale gelmesi. Son yağışlarla kuraklık riski artık yok. Buğdaylar çimlendi ve tarlalar yeşerdi. Buğdayların çim kökleri aşağıya gitmesi önemli. Soğuk havalarda bitkinin kök tacının donmaması gerekiyor. Bizim beklentimiz bol bol kar yağması. Kar, bitkilerin üzerine yorgan gibi geliyor ve aşırı soğuklardan koruyor. Aynı zamanda suyunu yavaş yavaş aşağıya verdiği için bahar ve yaz dönemi için bir su deposu gibi oluyor. Önümüzdeki 10-15 günlük süre çok soğuk olmazsa bitkiler kışa tam olarak hazır girer."