Trakya’da Seferberlik Tatbikatı yapıldı
Seferberlik ve savaş hâlinde devletin bütün güç ve kaynaklarının en çabuk ve en etkin biçimde barış durumundan seferberlik ve savaş durumuna geçmesini sağlayacak hazırlıkların yapılması amacıyla başlayan Yıldırım Seferberlik Tatbikatlarının Trakya ayağı, Lüleburgaz’da devam ediyor
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) planlı faaliyetleri arasında yer alan "Yıldırım-2022 Seferberlik Tatbikatı", Kırklareli/Lüleburgaz’daki 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında sürüyor.
3 Ekim’de başlayan ve personel, araç, mal ve hizmet seferberliğini kapsayan tatbikatta dün “Basın Günü” etkinliği yapıldı.
Tatbikat için ilk olarak askerlik hizmetini yıllar öncesinde tamamlayan er, erbaş, astsubay ve subaylara "silahaltı" daveti ulaştırıldı.
Bunun üzerine Türkiye'nin değişik illerinden gelen 5 subay, 16 astsubay, 25 uzman erbaş ve 176 er/erbaştan oluşan 220 yedek yükümlü, Dora Kışlası'nda çeşitli eğitimlere tabi tutuldu.
Eğitimler kapsamında ‘Yamaç Çökertme’, ‘Mayın Tarlasından Geçit Açma’, ‘Yaralı Personelin Tahliyesi’, ‘Arızalı Araç Tahliyesi’, ‘Makas Köprünün Kurulması’ ve ‘İndirilmiş Taarruz ile Hedefin Ele Geçirilmesi’ faaliyetleri icra edildi. Ayrıca yedek yükümlüler poligonlarda tabanca, makineli tabanca ve piyade tüfeğiyle atış yaptı.
Araç seferberliği kapsamında da sefer görev emri verilen 42 yedek araç tatbikata katıldı.
Gün sonunda ise askeri bando takımı konser verdi.
Dora Kışlası'ndaki uzman personel tarafından olası bir savaş halinde tam donanımlı hale getirilmeleri amacıyla yükümlülere yeni ekipman, araç gereçler ile silahların tanıtıldığı ve bazı faaliyetlerin gerçekleştirildiği tatbikat, 14 Ekim Cuma günü sona erecek.
TATBİKATIN AMACI
Tatbikat öncesi Tugay Komutanı Yardımcısı Piyade Albay Tevfik Abaşlıoğlu tarafından verilen brifingde, eğitimlerin amacı şöyle sıralandı:
1) Seferberlik sisteminin denetlenmesi,
2) Seferberlik ve savaş halinde bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında yürütülecek müşterek faaliyetlerin denenmesi,
3) Yedek personel ile ilgili tebliğ ve celp işlemlerinde askeri ve mülki makamlar arasında koordinasyonun ve yükümlülerle iletişimin tesis edilmesi,
4) Tatbikata katılacak yedek personelin sefer görevlerine yönelik eğitilmesi.
KAMU İLE ÖZEL KURULUŞLARIN KATKISI
Tatbikata askeri personelin yanında 12 kamu kurum ve kuruluşu da katıldı. Bu kapsamda şu kurumlar görev üstlendi:
Lüleburgaz Belediye Başkanlığı, Kırklareli İl Meteoroloji Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, Kırklareli İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 11’inci Bölge Müdürlüğü, Avrupa Bölge Kızılay Kan Merkezi, Kırklareli Afet Müdahale Merkezi Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, 1’inci Bölge Müdürlüğü, TÜVTÜRK Lüleburgaz Araç Muayene İstasyonu, TÜRKSAT AŞ ve MMM Komisyon Kararı Alınan Atölye ve Tesisler kurumu çeşitli görevler üstlendi.