Trump koltuğa geçerken: Ukrayna yenilgiyi kabul etmeye başlıyor
Bazı kaynaklar Kiev’in kaybettiği topraklardan vazgeçmeyi kabul etmeye başladığını söyledi. Ukrayna ordusunun, kayıplarının artmasından dolayı son yılların en zayıf durumunda olduğu belirtiliyor. Trump içinse en kötü anlaşma, hiç olmamasından daha iyi
Washington Post'un salı günü isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD'li yetkililer Ukrayna'nın Rusya ile müzakere etmek ve nihayetinde kendisine ait olduğunu düşündüğü topraklardan vazgeçmek zorunda kalabileceğini kabul etmeye başladı.
Gazete, yeni başkan seçilen Donald Trump'ın ocak ayında Beyaz Saray'a dönmesi, Rusya'nın Kursk bölgesindeki topraklarını geri alması ve Kiev güçlerinin savaş alanında kayıplarının artmasıyla Ukrayna'nın belki de "yaklaşık üç yıldır en zayıf konumda" olduğunu belirtti.
Habere göre birçok Beyaz Saray yetkilisi "birkaç ay içinde Ukrayna'nın Rusya ile müzakerelere zorlanabileceğine ve toprak vermek zorunda kalabileceğine" inanıyor.
‘SESSİZCE KABUL EDECEKLER’
Washington Post’a göre Kiev'in topraktan vazgeçmesi gerekebileceğinin "sessizce kabul edilmesi" Avrupalı destekçileri arasında da yayılıyor. Ukrayna Lideri Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya toprak tavizi verilmesi önerisini reddetmişti.
Ancak rapora göre Biden'ın yetkilileri Trump'ın Ukrayna'ya daha fazla yardım sağlamayacağı ihtimalini büyük ölçüde kabullenmiş durumda.
ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'nın Rusya topraklarının derinliklerine saldırmak için ABD tarafından tedarik edilen ATACMS füzelerini kullanmasına izin verme kararı ve Kiev'e yasaklı kara mayınları sağlama hamlesi, Trump'ın ocak ayında göreve gelmesinden sonra Moskova ile yapılacak olası müzakereler öncesinde ülkeye "mümkün olan en güçlü eli" verme umuduyla yapıldı.
HAYAL KIRIKLIĞI
Gazeteye göre, Ukrayna'nın Avrupalı müttefiklerinin birçoğu Washington'un ülkeye en yeni kabiliyetleri sağlamasının bu kadar uzun sürmesinden dolayı "hayal kırıklığına uğramış durumda" ve bunun Ukrayna'nın askeri pozisyonu daha sağlamken yapılması gerektiğini düşünüyor.
Ancak gazeteye konuşan yetkililer, Biden'ın kararlarının gelişen savaş alanı koşulları tarafından yönlendirildiğini ve Kiev'den gelen baskılara rağmen, yalnızca koşullar gerektirdiğinde belirli silahların kullanımına izin verdiğini söyledi.
Washington özellikle Ukrayna'nın birliklerini Rusya'nın Kursk bölgesine kaydırmasıyla birlikte Donbass’ta daha hızlı toprak kaybetmeye başlamasından endişe duyuyor. ABD'nin Kiev'e uzun menzilli ATACMS kullanma yetkisi vermesine karşılık olarak Putin geçen hafta Rusya'nın yeni hipersonik Oreshnik balistik füzelerinin konuşlandırıldığını duyurdu.
Nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip olan bu silah, Dnepropetrovsk kentindeki bir Ukrayna askeri sanayi tesisine karşı kullanıldı.
KÖTÜ ANLAŞMAYA RAZI OLMAK
Trump göreve gelir gelmez çatışmayı sona erdirmek için hızlı bir anlaşma yapma eğiliminde görünüyor. Nihai bir anlaşmanın neye benzeyeceği konusunda muğlak davranan Trump, sadece göreve gelir gelmez ya da belki bir şekilde daha önce çatışmayı hızla çözeceği sözünü verdi.
Trump’ın yardımcısı JD Vance daha açık konuştu ve nihai bir çözümün muhtemelen şu anda Rusya tarafından ele geçirilen toprakları da içerecek bir askerden arındırılmış bölge gerektireceğini söyledi.
Gazeteye göre Ukrayna'nın Avrupalı destekçileri savaş yorgunluğu belirtileri gösterdiler ve bir anlaşmaya daha yatkın olabilirler.
Gazetenin yayınladığı makalede, “Ukrayna için tehlike şu ki, hızlı bir anlaşma yapmak isteyen Trump kötü bir anlaşmaya razı olabilir. Ukrayna'nın fiilen parçalanmasını onaylayan ve Ukraynalıları Batılı destekçileri tarafından hayal kırıklığına uğratılmış ve ihanete uğramış hissettiren bir ateşkes, Putin'in saldırganlığını ödüllendirecek ve onu daha fazla saldırganlık yapmaya teşvik edecektir.” ifadelerine yer verildi.
‘ATACMS’YE KARŞILIK VERECEĞİZ’
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rus topraklarına yönelik devam eden saldırılarına karşı Moskova'nın, Batı tarafından tedarik edilen uzun menzilli füzelere misilleme yapacağını söyledi.
Lavrov'un açıklaması, Kremlin'in daha önceki uyarısına rağmen Kiev'in Rusya'nın uluslararası alanda tanınan topraklarına ABD yapımı ATACMS füzelerini ateşlemesinin ardından geldi.
Rossiyskaya Gazeta’ya verdiği demeçte Lavrov, "Rus topraklarının derinliklerine yapılan füze saldırıları gerilimi tırmandıran bir adımdır. Bu kabul edilemez eylemlerin uygun bir karşılık bulacağına dair tüm uyarılarımız göz ardı edildi." ifadelerini kullandı.
Bakan, Rus vatandaşlarına ve altyapısına yönelik saldırıların arkasındakilerin "hak ettikleri cezayla" karşılaşacakları uyarısında bulundu.
Lavrov, "Düşmandan gelecek hiçbir tırmanma bizi Ukrayna'daki hedeflerimizden vazgeçmeye zorlamayacaktır." diye ekledi. Rus diplomat, Moskova'nın Ukrayna'nın NATO'ya katılma arzusu da dahil olmak üzere "Rusya'nın güvenliğine yönelik tehditleri" etkisiz hale getirmeye kararlı olduğunu yineledi.