Trump sonrası ilişkileri düzeltme çabası
ABD ile Güney Kore ilişkileri Trump döneminde gerilmişti. İki ülke ilişkilerini yeniden düzeltmeye çalışıyor. ABD’nin Çin’e karşı ittifaka katmaya çalıştığı Güney Kore liderinin ‘Çin-ABD ilişkileri istikrarlı olmalı’ açıklaması ise dikkat çekti.
ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray'da Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’i ağırladı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), Çin ve Kovid-19 virüsü aşılarının gündemde olduğu görüşmede Biden ve Moon, Trump dönemindeki gerilimlerin ardından iki ülke arasındaki “stratejik ortaklığa” vurgu yaptı.
Moon, Beyaz Saray'a geldikten kısa bir süre sonra, Biden ile birlikte 1950 Kore Savaşı’ndaki cesareti nedeniyle 94 yaşındaki Kore Savaşı muharibi Amerikalı emekli albay Ralph Puckett'e Onur Madalyası verdi.
ABD’de ilk kez bir yabancı lider, bir Onur Madalyası törenine katıldı. Biden bunun, ABD-Güney Kore ittifakının gücünün bir kanıtı olduğunu söyledi.
Moon da Puckett'ın “Kore yarımadası ve ötesinde barış ve güvenliğin temel direği” olarak adlandırdığı ittifakın gücünün bir örneği olduğunu belirtti.
Moon, Biden’a Kore yarımadasını “tamamen nükleer silahlardan arındırmak ve kalıcı bir barış sağlamak için Güney Kore’nin ABD ile yakın işbirliği içinde çalışacağını” söyledi.
Tüm gün süren görüşmeler sonrası Biden ve Moon kameraların karşısına geçti ve işbirliği mesajı verdi. Biden, Moon Jae-in ile yaptığı görüşmenin, KDHC’ye ortak bir yaklaşım da dâhil olmak üzere ABD ve Güney Kore'yi bağlayan derin güvenlik ve ekonomik bağları vurguladığını söyledi.
ABD'DEN KORE DHC İÇİN ÖZEL TEMSİLCİ
Biden ayrıca, Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Sung Kim'in KDHC özel temsilcisi olarak görev yapacağını açıkladı.
Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in de ABD'nin temsilci atamasını memnuniyetle karşıladığını ve KDHC’den de bu konuda olumlu bir yanıt almayı beklediğini söyledi.
ABD'nin KDHC diplomasisini gerçekçi ve pragmatik olarak niteleyen Moon, gerçekleştirilmesi en acil olan görevin, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması olduğunu vurguladı.
İki lider de KDHC ile diplomatik yollardan çözüm arayışına vurgu yaparken Biden, herhangi bir görüşme öncesi Pyongyang'ın nükleer silahsızlanma taahhüdünde bulunması gerektiğini söyledi.
ABD AŞI SAĞLAYACAK
Biden iki ülkenin Kovid-19’a karşı kapsamlı bir aşı ortaklığı yapacağını duyurdu. Moon, Biden'ın Güney Kore ordu mensuplarına aşı sağlama sözü verdiğini kaydetti. Biden da ABD'nin 550 bin Güney Kore askeri için aşı göndereceklerini açıkladı.
TAYVAN VE GÜNEY ÇİN DENİZİ VURGUSU
Beyaz Saray’ın basın açıklaması ardından yayımladığı ortak bildiri’de Tayvan ve Güney Çin Denizi konularının ele alınması dikkat çekti.
Bildiride şu ifadelere yer verildi:
“ABD ve Güney Kore, Hint-Pasifik’te QUAD dâhil olmak üzere açık, şeffaf ve kapsayıcı bölgesel çok taraflılığın önemini kabul ediyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Kore Cumhuriyeti, kurallara dayalı uluslararası düzeni zayıflatan, istikrarsızlaştıran veya tehdit eden tüm faaliyetlere karşı çıkıyor. Kapsayıcı, özgür ve açık bir Hint-Pasifik’i sürdürmeyi taahhüt ediyor. Barış ve istikrarı, yasal engelsiz ticareti ve Güney Çin Denizi’nde seyrüsefer özgürlüğü dâhil olmak üzere uluslararası hukuka saygı göstermeyi taahhüt ediyoruz. Başkan Biden ve Cumhurbaşkanı Moon, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın korunmasının önemini vurguluyor. Çoğulculuğa ve bireysel özgürlüğe değer veren demokrasiler olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında insan haklarını ve hukukun üstünlüğü konularını geliştirme niyetimizi paylaşıyoruz.”
MOON’DA ‘İSTİKRARLI ABD-ÇİN İLİŞKİSİ’ VURGUSU
Biden, Moon'dan açık bir tavır görmek istiyor. Geçen ay, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ziyaret ettiğinde Biden, Pekin'e karşı birleşik bir cephe oluşturmaya çalışmıştı.
Güney Kore, başlıca ticaret ortağı Çin'e karşı bir ittifak içinde görüntüsü yaratmaktan ve Çin’in içişlerine karışan açıklamalara karşı temkinli davranıyor.
Güney Kore lideri Moon, Perşembe günü ABD Kongresi’ne yaptığı ziyarette, istikrarlı ABD-Çin bağlarının ve Çin'in Kore Yarımadası meselelerindeki önemini vurgulamıştı.