‘Trump vergileri Türkiye’de üretim fırsatı olabilir’
Trump’ın gümrük vergilerini artırma vaadinin Türkiye için sorun olmayacağını dile getiren Latifoğlu, üretimi destekleyen politikalara dönülmesi halinde fırsatlar doğurabileceğini kaydetti.
Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı seçilmesi ve gümrük vergilerini artırması hedefi, özellikle Avrupa tarafında tedirginlikle karşılanıyor. Zaten zorda olan Avrupa sanayisindeki sorunları büyütebileceği belirtiliyor. Korumacı politikaların Türkiye ekonomisine etkisi ise kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.
Trump politikalarının uluslararası ticari ilişkileri mahvedeceği yönündeki tepkilere katılmayan ekonomist Serhat Latifoğlu ise Türkiye için yeni fırsatlar doğuracağını söyledi. Latifoğlu, sıkılaştırma politikalarının terk edilip, üretimin desteklenmesi halinde avantaja çevrilebileceğini kaydetti. Latifoğlu, “Trump, gümrük vergilerini artırarak korumacı politikalar uygulayacak. Bizim için bir sorun yok. Avrupa Birliği (AB) ile bir anlaşmamız var zaten. ABD de büyük bir pazarımız değil. Belki kotaya takılan çelik üreticileri biraz etkilenebilir. Zaten Avrasya ile iş yapmaya başlayacağız, bu yönelim daha da güçlenecek.” diye konuştu.
‘BRICS’E TEHDİTLERİ CİDDİ DEĞİL’
Trump’ın BRICS’e yönelik tehditlerin de ciddiye alınamayacağını dile getiren Latifoğlu, “Dolar kullanmayanları cezalandıracaklarını söyledi. Bunlar seçim sloganları. Reel hayata kolay kolay geçmez. Ciddiye almamak gerekiyor. Çünkü sistem kuruldu zaten.” dedi.
‘KENDİ KENDİMİZİ FRENLİYORUZ’
Çin’in, kendisine yönelik ek vergilerin artırılması sonucunda başka pazarlara yöneleceğini vurgulayan Serhat Latifoğlu, şöyle devam etti:
“Çin, ABD’ye Meksika üzerinden satış yapıyor. Yeni gümrük tariflerinin ardından Avrupa ve ABD’ye Türkiye üzerinden de satış yapabilir. Bu tür bölünmeler bizim önemimizi artıracak. Sonuçta Çin, ABD’nin en önemli iki ticari partnerinden biri. Tedariki bir anda kesemez. Dolayısıyla bu tip uygulamalar, Çin’in Türkiye üzerinden mal satışıyla önemimizi artıracak. Tabii bu durum üretimin desteklenme şartıyla hayata geçer. Mevcut sıkılaştırma politikaları, Mehmet Şimşek ile devam ederse fayda sağlayamayız. Şu an gereksiz bir şekilde kendi kendimizi frenliyoruz. Bahsettiğimiz fırsatlar, sıkılaştırmanın yavaşlatılmasına, faizlerin indirilmesine de yol açabilir. Ek teşvikler de lazım. Savunma sanayiinin, yüksek teknolojinin daha çok güçlendirilmesi lazım ki yeniden hızlanalım. Önümüzde fırsat dolu bir süreç var.
“Küreselciler diyor ki ‘Trump geldi mahvolduk.’ Bu bloklaşma bizim lehimize olacak. Örneğin AB, Rusya’ya ambargo uyguluyor. Peki, Rusya ile ticareti bıraktılar mı? Hayır. Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkeler üzerinden yaptılar. Yine benzer bir süreç söz konusu. Ticaret merkezleri, yoğunlaşılan alanlar değişebilir. Biz, iki taraf arasında durak noktası olarak avantaj sahibi olabiliriz.”
AVRUPA ASYA’YA YÖNELEBİLİR
Öte yandan Avrupa kamuoyu da Trump’ın ek vergilerinin, Avrupa’yı Asya ile ticari ilişkilerini ilerletmeye iteceğini belirtiyor. AB ülkeleri, ihracatının beşte birini ABD’ye yapıyor. Trump’ın vaadi olan yüzde 10’luk gümrük vergileri ise özellikle otomotiv ve kimya sektörünü zorlayacağı kaydediliyor. Euronews, söz konusu vergilerin, Avrupa büyümesini önemli ölçüde sekteye uğratacağını belirterek zaten sorunlarla boğuşan Avrupa sanayisidneki zayıflığı artırma riski konusunda uyarıyor.
Euronews ayrıca yüzde 10'luk bir gümrük vergisi uygulanması halinde ortaya çıkacak olan temel ihracat sektörlerindeki üretim yavaşlamasının, bazı Avrupa ülkelerini Asya'da yeni ticaret ilişkileri keşfederek, yeni pazarlara yönelmeye sevk edebileceğini bildiriyor.