TÜBA ve TEK ödülleri verildi
Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından bilim insanlarına verilecek ödüller açıklandı. TÜBA ödülünü almaya hak kazanan Dr. Efe Can Gürcan'ın çalışma gündeminde ülkenin ihtiyaçları, dünya siyasetinin çok kutuplulaşması, göç, çatışma gibi konular bulunuyor.
Her yıl Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından bilim insanlarına verilen ödüller sahiplerini buldu.
TÜBA tarafından verilen Uluslararası Akademi Ödülleri töreni ise 28 Aralık’ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine teslim edilecek.
Bu yıl, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü uluslararası ilişkiler alanında çalışmalar yürüten, İstinye Üniversitesi Kuşak ve Yol Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Efe Can Gürcan layık görüldü. Gürcan, Latin Amerika ve Orta Doğu’da uluslararası kalkınma, uluslararası iş birliği ve çatışma ile siyasal sosyoloji alanlarında uzmanlık kazandı. Yabancı, ulusal ve hakemli platformlarda üç kitap ve onlarca makale yayınlandı. 2019 yılında Routledge’dan yayımlanan son kitabı, çok kutuplulaşma ve gelişmekte olan ülkeler arasında hız kazanan iş birliği üzerine oldu.
Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan Gürcan, bilimin toplumun ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğine inandığını söyledi.
ÇÖZÜM ODAKLI SİYASET ÖNERİLERİ
- Hangi çalışmalarınız sebebiyle ödüle layık görüldünüz?
“Küresel Güneyde Neoliberalizm ve Çatışmanın Siyasal Ekolojisi” başlıklı çalışmam sebebiyle, Uluslararası İlişkiler alanında 2021 yılı Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA)-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne (GEBİP) layık görüldüm. TÜBA tarafından desteklenen çalışmamın konusu, dünyanın en sıcak küresel ısınma, uluslararası silahlı çatışma ve göç noktalarına yakın coğrafi konumu gereği ülkemizin gündeminde önemli bir yer işgal ediyor. Çalışmam, Latin Amerika, Asya, Afrika ve Orta Doğu’yu içeren küresel bir perspektif üzerinden geleneksel jeopolitik ve etno-dinsel gerilimler odaklı yaklaşımların ötesinde neoliberal kapitalizmin çevresel sonuçlarını sorunsallaştırarak çevre-çatışma bağını yeni bir mercek altında incelemektedir. Bu çalışmamda, çatışmalı bölgelerin politik-ekonomik ve politik-ekolojik geçişlerini genel denkleme ekleyerek çevre-çatışma bağını daha sistemli bir şekilde kavramayı ve ülkemizi de ilgilendiren çözüm odaklı siyaset önerileri oluşturmayı amaçlıyorum.
SURİYE KRİZİ
- Yakın zamanda aldığınız başka ödülünüz var mı?
2021 yılında, daha önce Suriye krizi üzerine yayımlanan bir makalem Emerald Literati ödülleri dahilinde alanında yılın makalesi ödülüne layık görüldü. Toplumsal çatışmalara yoğunlaşan bir makalem, Amerikan Sosyoloji Derneği tarafından 2014 yılında yılın makalesi ödülünü kazandı. 2011 yılında, Latin Amerika’da toplumsal çatışmaların gelişimini ele alan projem, Kanada’nın en prestijli araştırma destekleri arasında gösterilen Kanada Sosyal Bilimler ve İnsan Bilimleri Konseyi Joseph-Armand Bombardier CGS’nin A Kategorisi desteğini kazandı.
ÜLKENİN İHTİYAÇLARI VE SORUNLARINA MERCEK TUTUYOR
- Bundan sonraki çalışmalarınız neler olacak?
Akademisyenin toplumsal işlevine ve bilimin toplumun ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğine inanan biriyim. Dolayısıyla çalışma gündemimi oluştururken, ülkemizin yakıcı ihtiyaçları ve insanlığın karşılaştığı başlıca sorunları göz önünde bulunduruyorum. Uluslararası kalkınma ve jeopolitika çalışmaları dahilinde dünya siyasetinin çok kutuplulaşması, göç, çatışma ve kalkınma politikaları gibi konular gündemimde bulunuyor.
MATEMATİK ALİMPİYATLARININ FİKİR BABASI
TEK’in verdiği Akademik Hizmet Ödülü’ne de bu yıl Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Koray, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Refik Erzan ve Prof. Dr. İnsan Tunalı layık görüldü.
TEK’in 11 Aralık’ta 92. Yıl Etkinlikleri kapsamında yapılan törende ödülünü alan Semih Koray, matematiksel ekonomi alanında yaptığı çalışmalarla tüm dünyada tanınıyor. Koray, Türkiye’de 1984’te başlayan matematik olimpiyatlarının da fikir babası. Oyun teorisi konusunda da çalışmaları bulunan Koray, bu alanda dünyada sayılı isimlerden birisi. Koray’ın Social Choice and Welfare, Review of Economic Design, Journal of Economic Theory, Econometrica ve Semigroup Forum gibi dergilerde yayımlanmış çeşitli makaleleri bulunuyor. Koray, Review of Economic Design dergisinde editörlük ve asosiye editörlük, Güney Avrupa İktisat Kuramcıları Birliği’nde Başkanlık ve Genel Sekreterlik, Türkiye Matematik Olimpiyat Komitesi’nde Başkanlık, Uluslarararası Matematik Olimpiyatları Danışma Kurulu’nda üyelik ve İktisadi Tasarım Vakfı’nda Başkanlık yaptı.
KORAY ÖĞRENCİLERLE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Öte yandan Koray, bugüne kadar 30 yüksek lisans ve 8 doktora öğrencisinin de danışmanlığını yaptı. Koray, oyun teorisi ve matematiksel ekonomi alanlarındaki çalışmalarına devam ediyor. Koray ayrıca, Türkiye genelinde üniversite topluluklarının düzenlediği söyleşilerde üniversite öğrencileriyle bir araya geliyor. Aydınlık’ta Türkiye ve dünya gündemine ilişkin düzenli yazılar yazan Semih Koray, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor. Koray aynı zamanda, aylık Teori ve Bilim ve Ütopya dergilerinin de yazı kurulu üyesi.