Tüketici Hakları Derneği’nden çağrı: Temel ihtiyaçlardaki tüketim vergileri kaldırılsın
Tüketicilerin dolaylı vergi boyunduruğu altında ezildiğini belirten Tüketici Hakları Derneği’nden, ‘temel ihtiyaçlardaki tüketim vergileri kaldırılsın’ çağrısı geldi.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, temel gereksinimlerini kredi kartı ile sağlayan ve kredi kart borcunu kredi kartı ile ödeyen tüketicilerin, satın almak istedikleri mal ve hizmetlerde kredi kartlarından ödeme yapmak istediklerinde bir de kredi kart komisyonu ödemek zorunda bırakıldığını da belirtti. Açıklama öncesi derneğin kurucu başkanı Turhan Çakar ile yeni genel başkan Ergün Kılıç arasında devir teslim töreni gerçekleşti. Bayrağı devralan Kılıç, hak arama ve tüketicilerin korunması mücadelesini güçlendirmek için vatandaşları birlik olmaya davet ederek şunları söyledi:
ŞİRKETLER KORUNDU, YÜK TÜKETİCİLERE BİNDİRİLDİ
“Mal ve hizmet satışlarında yüksek oranda tüketim vergisi alınması tüketicilerin belini bükmüştür. Seçim öncesinde çıkartılan vergi barışı, vergi afları ile şirketler korunurken tüketicilere daha fazla vergi yükü bindirilmiştir.
“Tüketicilerin temel gereksinimlerini karşıladıkları mal ve hizmetlerden KDV, ÖTV alma uygulamasından vaz geçilmelidir. Konutlarda kullanılan elektrikten, kadın hijyen ürünlerinden çocuk bezlerinden, hayvan mamalarından, sağlık ve temel ihtiyaçlar üzerinden alınan yüksek miktardaki ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.
979 LİRA BENZİNE 705 LİRA VERGİ
“Üretim ve taşımada mal ve hizmetlerin maliyetini etkileyen mazot ve benzin gibi ürünlerden tüketim vergileri kaldırılmalıdır. Vergi uzmanlarının hesaplamalarına göre “Bugün Ankara merkezde litre fiyatı 37,42 TL olan benzinin; 6,23 TL’si KDV, 9,45 TL’si ÖTV, toplam vergi 15,68 TL’dir.” 45 litrelik bir depo benzin için, 979 TL ürün bedeli, 705 TL vergi ödeyerek toplamda 1.684 lira ödeniyor bu giderler satış maliyetini etkilediğinden tüketicilere zam olarak yansımaktadır.” Hükümete, bütçe açığını kapatmak için sürekli dolaylı vergileri artırmak yerine, kamu harcamalarında tasarrufa gidilmesini, israf edilen kaynakların verimli kullanılmasının sağlanması çağrısı yapan Kılıç, açıklamanın devamında kredi kartları ile ilgili şunları vurguladı:
KREDİ KARTLARI İÇİN DENETİM
“Bir başka tüketici sorunu ise tüketicilerin satın aldıkları mal ve hizmetlerde kredi kartı kullanması ve kredi kart borcunu da yine kredi karından karşılamak zorun da kalmalarıdır. Bunu fırsat bilen bazı satıcı ve sağlayıcılar kredi kartından ödeme yapmak isteyen tüketicilerden ‘hizmet bedeli,’ ‘kredi kart komisyonu’ gibi değişik ad altında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu hiçe sayarak ek ücretler almaktadır… Tüketicinin Korunması ve Piyasanı Gözetimi Genel Müdürlüğün yetkililerine sesleniyoruz, kredi kartı ile ödeme yapan tüketicilerden komisyon alan işletmelere yönelik denetimlerini artırınız.”