Turizmcilerden Yunan adaları kararına eleştiri! Turizm şimdiden canlandı
Turizmciler bayramdan umutlu. Her ne kadar ekonomik daralma olsa da bizim milletin tatilde bir yerlere gitmek alışkanlığı var. Hele ki baharla Ramazan Bayramı denk düştüyse kasvetli dönemin sonunda nefes almak şart oldu
Ege’de turizm deyince akla ilk gelen isimlerden biridir Mehmet İşler. Oteller, turist hareketleri, turistik işletmeler... Alanında uzman, enerjisi bitmeyen bir temsilcidir. Aslen felsefecidir ama soyutlamalar yerine rakamlarla ve bilgiyle konuşur, enerjisi çalıkanlığı ayrıca nam salmıştır. ETİK (Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği) Başkanı, TUROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler’e, bayram öncesi Ege’de turizmi sorduk. Günlerdir yazılıp çizilen 35 milyon seferi nereye gidiyor, nerede kalacak, 9 gün ne yapacak dedik. Sorularımız ve yanıtlarımız aşağıda okumayı bekliyor.
BAYRAM GÜNLERİ BİR FIRSAT
-
Son ekonomik koşullar göz önüne alınınca…Bayramda turizm canlanacak mı?
Ekonomik koşullarımız çok uygun görünmese de vatandaşlarımızda bir dinlenme ve tatil kültürü gelişti. Temel ihtiyaçlarının yanı sıra ileriki günlerde dinlenmiş dinç bir fiziki yapı ile çalışma hayatına devam etmek için bayram günleri gibi özel zamanları bunun için fırsat görüyor ve bütçe ayırıyor. Bu bayramda da aile ziyaretlerini müteakip turizm tesislerine yönelen çok sayıda vatandaşımız var. Turizm şimdiden canlandı diyebiliriz.
-
9 günlük bayram tatilinde 4 kişilik bir aile için 3 yıldızlı otel bazında ortalama bütçe ne tutar?
Tesisler olanakları ve verdiği hizmetler bazında fiyatlarını belirliyorlar. Ülkemizde ve bölgemizde her bütçeye hitabeden işletmeler var. Aileler beklentileri ve bütçeleri doğrultusunda dengeleri kurarak gidecekleri tesisleri seçiyorlar. Acenteler ve internet üzerinden güvenilir sitelerden rezervasyonlarını yaptırıyorlar. Bir rakam vermek yerine tercihleri doğrultusunda herkesin bütçesine uygun seçenekler olduğunu söylemek daha doğru olur.
OTELLERİN RAKİBİ EVLER Mİ
Ne zamandır gençlerin ve gezginlerin kullandığı Aribnbn konusu var... Hep daha ekonomik olduğu, acenteleri ve otelleri aradan çıkarttığı ileri sürülüyor. İşler’e, otel uzmanı olarak bu konudaki görüşünü sorduk, hiç de endişeli değildi.
-
Airbnb otellere rakip mi?
Airbnb'yi otellere rakip olarak görmüyoruz. Ama, kayıtdışı olmalarına, turizm sektörünü olumsuz etkileyen bir çok zafiyet barındırmalarına tepkiliyiz. Tepki koymamızın nedeni turizmcinin tabi olduğu mevzuatı uygulamadıklarında haksız rekabet yaratılmasıdır. Sistem dışı kiralanan bu evler devlete vergi, turizmciye gelir kaybı yaşatırken bir çok güvenlik riski de taşımaktadır. Airbnb bu ülkeden para kazanan ama ülkemize vergi dahil hiçbir şey vermeyen bir sistem konumunda. Devlet zaten bu konuda mevzuat değişikliklerini yaptı. Avrupa nasıl ki bizim haksız rekabet yapmamıza izin vermiyorsa bizim de vermememiz çok doğaldır. Aynı yasaya, hukuğa, mevzuata uygun ürünler haline getirilirse Airbnb'den şikayetçi değil memnun oluruz. Airbnb'nin Türkiye'nin yasa ve mevzuatlarına uygun hizmet vermesini, buna özen göstermesini istiyoruz.
YÜZDE YÜZ DOLULUK
-
35 milyon insanımızın hareket halinde olduğu öngörülüyor. Konaklama ailelerde mi otellerde mi bekleniyor?
Vatandaşlarımız dini vecibelerini yerine getirdikleri Ramazan Ay'ının sonunda bayramı önce aile ziyaretleri ve sonrasında dinlenme ve tatil olarak değerlendirmek istemektedirler. Hükümetimizin aldığı dokuz günlük bayram izni kararı da bu arzularını desteklemektedir. Tabi ki ailelerinin yanında bayram geçirecek vatandaşlarımız da var. Ancak görüyoruz ki hali hazır durumda yüzde seksenlerin üzerine çıkan rezervasyonlar yüzde yüzlere ulaşacak gibi görünüyor. Turizm tesisleri, oteller bu bayramın da öncelikli seçeneği durumunda. Öncesi ve sonrasında düşmeler görülse de Arefe ve bayramın üç günü rezervasyonlarda yüzde yüze varan bir yoğunluk var.
KAPIDA VİZE İÇ PAZARI DARALTIR
-
Yunanistan’da bazı adalar kapıda vize uygulaması başlattı. Ege’deki yerli turist için bu bayram Yunan adaları seçenek olacak mı?
Kapıda vize uygulamasının başladığı bu günlerde adaların yerli turist için bir seçenek olduğunu görüyoruz. İleride daha da çok olacağını düşünüyoruz. Ülkemizin dövize son derece ihtiyacı olduğıu bir dönemde bu durumu olumsuz değerlendiriyoruz. Bu Türkiye iç pazarının Türk turizmcisi açısından daralması anlamına geliyor