Turizme ilgi havalimanı yolcu sayılarına yansıdı
Yolcu sayıları, geçen yılın aynı dönemine göre İstanbul Havalimanı'nda yüzde 32, Antalya Havalimanı'nda yüzde 65, Dalaman Havalimanı'nda yüzde 125, Kapadokya Havalimanı'nda yüzde 114 arttı
Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına da yansırken, bu yılın 8 aylık döneminde İstanbul Havalimanı yaklaşık 41 milyon, Antalya Havalimanı 21 milyon, İzmir Adnan Menderes Havalimanı 6,5 milyon ve Muğla Dalaman Havalimanı 3 milyon yolcuya hizmet verdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) verilerine göre, bu yılın ocak-ağustos döneminde Türkiye havalimanlarında iç hatlarda 520 bin 313, dış hatlarda 456 bin 71 uçak trafiği gerçekleşti. Üst geçişlerle trafik, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,8 artış gösterdi ve toplam 1 milyon 224 bini aştı.
Türkiye'deki havalimanlarında söz konusu dönemde iç hatlarda 52 milyon 190 bin, dış hatlarda da 66 milyon 158 bin yolcuya hizmet verildi. Direkt transit yolcularla yolcu hareketliliği 118 milyonu geçti. Anılan dönemde özellikle Türkiye'nin dünyada tanınan turizm merkezlerine ulaşım sağlayan havalimanlarından hizmet alan yolcu sayılarında yüksek artışlar görüldü.
İSTANBUL HAVALİMANI'NDA 273 BİN UÇUŞ
Bu yılın ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, İstanbul Havalimanı'nda iç hatlarda 72 bin 363, dış hatlarda 201 bin 324 olmak üzere toplamda 273 bin 687 uçak trafiği gerçekleşti. İç hatlarda 10 milyon 657 bin, dış hatlarda 30 milyon 486 bin olmak üzere toplamda 41 milyon 143 bin yolcu trafiği oluştu. Söz konusu dönemde yolcu sayısı yüzde 32 artış gösterdi.
Antalya Havalimanı'nda da yolcu sayısı iç hatlarda 4 milyon 11 bin, dış hatlarda 16 milyon 413 bin olmak üzere, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65 artarak, 20 milyon 424 bini aştı.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda da yolcu sayısında yüzde 44 artış kaydedilirken, bu havalimanına misafir olan toplam 5 milyon 588 bin yolcunun 4 milyon 58 bini iç hatlar, 2 milyon 530 bini de dış hatlar terminalini kullandı. Ege bölgesindeki birçok turizm merkezi ile bağlantısı olan Muğla Dalaman Havalimanı'nı tercih eden yolcu sayısı da söz konusu dönemde yüzde 125 artarak 3 milyon 139 bine ulaşırken, Muğla Milas-Bodrum Havalimanı'nı kullanan yolcuların sayısı da yüzde 40 artışla 2 milyon 770 bini geçti.
KAPADOKYA İKİYE KATLADI
Kapadokya Havalimanı'nı tercih edenlerin sayısı da 2 katına çıkarken, yüzde 114 artan yolcu sayıları 274 bini geçti. Gaziantep Havalimanı'ndan hizmet alan yolcuların sayısı da yüzde 41 artışla 1 milyon 549 bini aştı. Yolcu sayıları Trabzon Havalimanı'nda yüzde 34, Diyarbakır Havalimanı'nda da yüzde 36 artış kaydetti.
VAN'DA OTELLERİN HEPSİ DOLDU
Van'da son zamanların en hareketli turizm sezonunun yaşanması, konaklamadan yemeğe, ulaşımdan konfeksiyona kadar birçok sektörde esnafın işini artırdı. İran'ın yanı sıra Irak, Ermenistan gibi komşu ülkelerden çok sayıda turistin geldiği kentte turizm hareketliliği yaşanıyor.
Büyük bölümünü İranlıların oluşturduğu binlerce turist, gündüzleri kentin turistik yerlerini geziyor, akşam saatlerinde de alışveriş yapıp eğlence mekanlarında zaman geçiriyor. Van Gölü sahilleri başta olmak üzere, kentin tarihi ve turistik yerlerinde yoğunluk oluşturan turistler, alışverişleriyle esnafın yüzünü güldürüyor.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu, 2022'nin Van turizmi için önemli bir yıl olduğunu söyledi. Kentin kültürel ve doğal zenginliklerinin her geçen yıl daha çok ilgi gördüğünü anlatan Uslu, "Özellikle İranlı ziyaretçilerin yılbaşından itibaren aralıksız bir şekilde kente yoğun ilgi göstermeleri çok kıymetli. Pandemi sonrası Van'ın, 2018'de yakaladığı ziyaretçi sayısını geçtiğini görmekteyiz. Sadece İran değil, Irak, Ermenistan gibi komşu ülkelerden de ziyaretçi yoğunluğu gözlemleniyor." dedi.
YÜZLER GÜLÜYOR
Otellerin tamamen dolduğunu belirten Uslu, şunları kaydetti:
"Sadece konaklama sektörü değil taşıma, acente, yeme içme ve alışveriş sektörlerinde de bu dönemde yüzlerin güldüğünü görüyoruz. Biz Vanlılara düşen bu doluluk oranını sürekli hale getirmek, ziyaretçilerin olumsuz durumlar yaşamadan ilimizden ayrılmalarını sağlamaktır. Unutmamak gerekir ki turizmin sürekliliği, ziyaretçilerin memnuniyeti ölçüsünde gerçekleşir. Kültür ve Turizm Bakanımızın 2023 yılı hedeflerinde gösterdiği büyük pastadan payımızı alabilmemiz için şimdiden çalışmamız gerekiyor. Bu bağlamda ziyaretçilerin konaklama gün sayısını artırmak için farklı destinasyon noktaları oluşturmak düşüncesiyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz öncülüğünde ve paydaşlarla beraber çalışmalar yürütmekteyiz."
1,5 MİLYAR LİRA KATMA DEĞER
Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva ise şunları kaydetti:
"Gelen turistler sadece Van'da konaklamıyor, Van'ın maksimum yatak kapasitesi 15 bin civarında. Kente gelen 320 bin insanın şehrimizi bir geçiş bölgesi gibi kullanarak turizm bölgelerine gittiğini biliyoruz. Kentimiz bu anlamda tamamen turizme hizmet eden bir şehir oldu. Farsça kurslarının açılması için çalışmalar yürütüyoruz. Daha önce iki kurs açmıştık. Bu insanların harcama tutarlarına baktığımız zaman sadece bu dönem 1,5 milyar lira civarında bir katma değer oluştu. Yaklaşık üç aydır konaklama sektöründe yüzde 100 doluluk oranı var. Kasımın sonunda kadar doluluk devam edecek. Kuzey Irak, Azerbaycan ve Ermenistan'dan da son dönemlerde turist akışı söz konusu. Bu ülkelerde de turistleri çekecek faaliyetler yürütüyoruz."