Türk ata sporumuz ‘kuraş’a ilgi artıyor
Ata sporumuz güreşin türlerinden olan kuraş sporunu Kuraş Branşı Genel Koordinatörü Mehmet Şen ile konuştuk. Şen, kuraşın Türkiye’deki gelişimini, gençlerin bu branşa olan ilgisini ve olimpik bir branş olma yolundaki çalışmalarını Aydınlık’a anlattı

Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Kuraş Branşı Genel Koordinatörü Mehmet Şen ile kuraş sporu üzerine keyifli bir röportaj yaptık...
- Sizi tanıyabilir miyiz?
2018 yılından bu yana kuraş branşının her kademesinde çeşitli görevlerde bulundum. Bir önceki dönem Kuraş Teknik Kurul Başkanlığı yaptım. Uluslararası kuraş antrenörü ve hakemiyim.
- Kuraş nasıl bir spordur?
Kuraş insanlık tarihinin uyguladığı en eski dövüş sanatlarından biridir. Türkiye'de de ata sporlarımız içinde yer alır. Günümüzde de modernize edilip oyun kuralları ile yarışmaları yapılır hale getirilmiştir. Kuraş bir yakın savunma sporudur.
- Kuraş sporunun ülkemizdeki başlangıcı hangi yıllara dayanmaktadır?
Kuraş, 2000'li yıllara kadar Türkiye Judo Federasyonu'na bağlı olarak faaliyetlerini yüretmekteydi. 2000'den sonra Judo Federasyonu'ndan ayrılıp 2018'e kadar faaliyetlerine ara verilmiştir. 2018 itibarıyla da Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu'na bağlanmıştır.
‘ÇOĞU SPORUN İLHAM KAYNAĞI’
- Kuraşın Türk Dünyası'na katkıları nelerdir?
Kuraş, 3 bin yıldan fazla bir süre Orta Asya ile sınırlıydı, şimdi ise Türk ülkeleri dışında çoğu Avrupa ülkesinde yarışmaları yapılıyor. Kuraş, çoğu dövüş branşına da teknikleri ile ilham vermiştir. Kuraştan türeyen judo gibi birçok olimpik branş bulunmaktadır.
‘KULÜP VE LİSANLI SPORCU ARTIYOR’
- Kuraş poru ülkemizde benimsendi mi, gelişimi ne durumda?
Kuraş sporu ülkemizde 2000'li yıllara kadar hakettiği değeri görememiştir. 2000 yılında ilk Türkiye Şampiyonası yapılıp kuraşcılar resmi olarak uluslararası arenada duyulmaya başlanmıştır. Günümüzde ise bizler kuraşın hakettiği değeri görebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Profesyonel bir oluşum planladık ve 2024 yılı itibarıyla Büyükler, Gençler, Ümitler, Yıldızlar ve Minikler Türkiye Şampiyonalarını yaptık. Ayrıca iki ayrı kategoride Takımlar Türkiye Şampiyonalarını düzenleyip başarılı bir lig planlamasının önünü açtık. Yapılan Türkiye Şampiyonalarında da kuraş sporcu sayımız 2000'li yıllardan beri erişilememiş bir sayıya ulaştı. Ayrıca kulüpleşme de artıyor ve lisanslı sporcu sayımız da her geçen gün yükseliyor.
‘ÜLKE SAYISI DA ARTIYOR’
-Uluslararası Kuraş Derneği hakkında da bilgi verebilir misisniz?
Uluslararası Kuraş Derneği (İKA) tüm dünya ülkelerine kuraş sporunu tanıtıp, tarihsel değerini anlatmayı misyon edinmiş, uluslararası arenada da çok büyük gelişmelere imza atmıştır. Asya, Avrupa, Pan Amerika, Afrika ve Okyanusya’da 140 ulusal federasyona sahiptir ve kuraş sporunu yarışma haline getirip federasyonlaşan ülke sayısı da bildiğim kadarıyla her geçen gün artmaktadır.
‘AMACIMIZ OLİMPİK BRANŞA TAŞIYABİLMEK’
- Kuraş Olimpiyat Oyunları arenasına nasıl girecek?
Kuraş şu an gerekli değeri göremediği için olimpik bir branş değildir, fakat 2025 yılı itibarıyla İslam Oyunları branşları içine alınmıştır. Bu da bizlere Olimpiyat Oyunları hedefinde yol gösterici olmuştur. Bizler de kuraş branşı olarak hazırlıklarımızı, makro planlamalarımızı olimpik bir branş gibi yapıyor ve hazırlıklarımızı bu yönde düzenliyoruz. Umudumuz birgün kuraşı da gelecek nesillere olimpik listede olan bir branş olarak taşıyabilmek.
‘KATILIM REKOR SEVİYEDE’
- Kuraş şampiyonalarına katılım ne boyutta ve kuraşın yeterli ilgiyi gördüğünü düşünüyor musunuz ?
Kuraş şampiyonalarına katılım son iki yıldır kendi tarihinde rekor sayıları görmüştür. Bu da gösteriyor ki gerekli değer verildiğinde ata sporumuz olan kuraş Türkiye’de popüler olabilecek bir branş haline geliyor.
Özellikle amacımız alt yapıdan minik ve yıldız sporcularımızı büyükler kategorisinde yarışacak seviyelere kadar taşıyıp Türk Sporu'nun içinde tutabilmek.
Bizler gerek teknik kurullarımızda gerek hakem kurullarımızda gerekli hassiyeti göstererek gelecek nesillere kuraşı en iyi şekilde taşıyabilmek için çaba sarfediyoruz. Gerekli ilgiyi gördüğü taktirde kuraş ülkemizde çok daha fazla tanınır hale gelecektir. Ayrıca sizlere de kuraşın tanıtımı için verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ediyorum.
‘NİTELİKLİ HAKEM ÇALIŞAMLARI DEVAM EDİYOR’
- Kuraşa yönelik hakem yetiştirilmeye başlandı mı?
Göreve geldiğimiz ilk günden beri düzenli olarak hakemlik kursları açıyoruz. Üstelik uluslararası hakem sayımızın da gelişmesi için İKA ile birlikte hakem kursları ve gelişim seminerleri düzenliyoruz. Kuraş branşımıza bağlı 50 aday hakemimiz, 10 il hakemimiz, 5 milli hakemimiz, 10 uluslararası star hakemimiz bulunmakta. Bu sayı bizim için tabii ki yeterli değil. Nitelikli hakem sayımızın artması için de planlamalarımız doğrultusunda telafi, gelişim ve yeni aday hakemlerimiz ile ilgili çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.
Kuraş
Kuraş sporu, Türk ata sporlarından güreşin türlerinden biridir. Yapılan çalışma ve araştırmalara göre oyun, bugünkü Özbekistan coğrafyasında, günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl önce ortaya çıktı. Özbekçede “kuraş” kelimesi, “bir hedefe dürüstlükle ulaşmak” anlamına gelmektedir. Eskiden bu güreş tekniği, savaşlarda halkın savunması için uygulanırdı. Kuraş, zaman içinde kuralları da net olarak belirlenerek bugünkü halini almış ve spor branşı olarak tanımlanmıştır.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.