Türk Eğitim-Sen'den ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ çalıştayı: ‘Öğretmenlik Kanunu bütün sorunlara çözüm getirmeli’
Uzman öğretmenlik, başöğretmenlik gibi sıfatlarla 'sınavla kariyer belirlenmesinin' önünü açan Öğretmenlik Kanunu beklentileri karşılamadı. Eğitimciler, kanunda beklentileri doğrultusunda iyileştirme ve düzenlemeler yapılması talebinde.
Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ile getirilen kariyer basamakları sınavı eğitimciler tarafından olumlu karşılanmadı. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan, ÖMK'yı beklentileri karşılamaktan uzak bulduklarını belirterek, “Bu kanunun içini hep beraber dolduracağız.” dedi.
Türk Eğitim-Sen tarafından bir otelde "Öğretmenlik Meslek Kanunu; Neden ve Nasıl Olmalı" çalıştayı düzenlendi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun öğretmenlerin beklentilerini karşılamaktan uzak kaldığını söyledi. Geylan, kanunla ilgili üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirdiklerini belirtti. Geylan, bazı siyasi parti ve sendikaların kariyer basamak sınavları yapılana kadar Öğretmenlik Meslek Kanunu'yla ilgilenmediğini, şimdi ise konuyu istismar ettiklerini söyledi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu sürecinin nihayete ermediğini belirten Geylan, "İçinde eksiklikler, aksaklıklar olsa da Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıkarılmış olması mesleğimiz ve meslektaşlarımız namına bir mevzidir, olumlu bir adımdır. Şimdi bu mevziden yürüyeceğiz, bu kanunun içini hep beraber dolduracağız." dedi.
SINAVLA KARİYER BELİRLEMEYE KARŞIYIZ
Kanunun öğretmenlerin bütün sorunlarına ilişkin düzenlemeler içermesi gerektiğini vurgulayan Geylan, öğretmenlere yönelik şiddetin devam ettiğinin, şiddetin artık toplum gündeminden çıkması gerektiğinin altını çizdi. Yönetici atama sisteminin Öğretmenlik Meslek Kanunu'yla birlikte yasal hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Geylan, "Öğretmenlerin kariyeri belirlenirken esas alınması gereken kriterler deneyim, tecrübe ve hizmettir. Sınavla kariyer belirlenmesine karşıyız. Öğretmenlik sadece bilme mesleği değildir, oysa ki sınav sadece bilgi ölçer. Öğretmenlik bildiğini aktarma meselesidir." diye konuştu.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy ise konuşmasında öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklediklerini söyledi. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 60 yıllık bir özlem olduğunu savundu.
DANIŞTAY BAŞVURUSU
Türk Eğitim-Sen, 3 Şubat 2022’de kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun uygulanmasına yönelik “Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları Yönetmeliği”nin iptali için 25.05.2022 tarihinde Danıştay’a başvuruda bulundu.Kanun eğitim camiasında tepkiyle karşılandı.