Türk elektromekanik sanayinin yarım asırlık hayali
2024 yılını 9,4 milyar dolarlık yurtdışı satışıyla kapatması beklenen Türk elektromekanik sanayi sektörü, Türkiye ortalamasını altıya katlayarak 9,73 dolara ulaşan kilogram başına ihracat birim değeriyle ülkemizin katma değerli ihracatı en yüksek sektörlerin başında geliyor.
Türk elektromekanik sanayinin gerçek potansiyelini ortaya koyması ve uluslararası arenada rekabet gücünü artırması için uluslararası akredite yüksek gerilim güç laboratuvarlarına ihtiyaç duyduğunu söyleyen EMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güngör, bu eksikliğin firmalara hem vakit hem de parasal anlamda büyük maliyetler getirdiğini söyledi. Bu konuda dışa bağımlı olan sektörün Ar-Ge ve inovasyonda gerektiği kadar çevik olamadığını vurgulayan Güngör, “Yurt dışında yapılan deneyler için bugüne kadar yapılan harcama miktarının yaklaşık 250 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor” dedi.
Bu konuda 50 yıla yakın süredir kamunun adım atmasının beklendiğini ifade eden Güngör, “EMSAD olarak talebimiz, yüksek gerilim güç laboratuvar yatırımının daha fazla zaman kaybetmeden gündeme alınması ve hayata geçirilmesidir” diye konuştu.
Sektör 5 yıl içinde ihracatını yıllık 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Elektromekanik Sanayicileri Derneği (EMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güngör, sektörün ihracat potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu belirterek “Sektörümüzün gerçek potansiyelini ortaya koymasının ve uluslararası pazarlarda daha güçlü rekabet edebilmesinin önündeki en büyük engel, bazı kalemlerde dışa bağımlı olması. Bu kalemlerin başında da yüksek gerilim güç laboratuvarları geliyor” dedi.
'REKABET GÜCÜMÜZ OLUMSUZ ETKİLENİYOR'
Mustafa Güngör, elektromekanik sanayi sektöründe üretilen ya da Ar-Ge’si yapılan ürünlerin, elektrik şebekelerinde kullanılmadan önce ulusal ve uluslararası standartları karşılayıp karşılayamadığını belirlemek için yüksek gerilim güç laboratuvarlarında tip deneylerinin yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de bazı tip deneylerinin yurtiçinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) ile imalatçıların kendi laboratuvarlarında ya da özel laboratuvarlarda yapılabilir hale geldiğini ifade eden Güngör, buna karşılık anma gerilimi 1 kilovoltun üstündeki yüksek gerilim teçhizatlar için hala yurtdışındaki yüksek gerilim güç laboratuvarlarına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Bu dışa bağımlılığın sektör firmalarına hem vakit hem de parasal anlamda büyük maliyetler getirdiğini ifade eden Güngör, “Yüksek gerilim güç laboratuvarlarının eksikliği nedeniyle Ar-Ge ve inovasyonda gerektiği kadar çevik olamıyoruz.
Yurtdışındaki laboratuvarlarla çalışmak ciddi zaman kayıplarına neden oluyor. Bu yüzden yeni ürünleri geliştirip pazara sunma konusunda yeterince hızlı ve rasyonel olamıyoruz” diye konuştu.
'250 MİLYON DOLAR YURTDIŞINA GİTTİ'
Yurtdışında yapılan deneyler için bugüne kadar yapılan harcama miktarının yaklaşık 250 milyon dolar
olarak tahmin edildiğine dikkat çeken Güngör, “Günümüzde, bu hizmetleri satın almak parası ile bile
bir hayli zor hale geldi.
Bu durumun önümüzdeki dönemde sektörümüzü daha da olumsuz etkilemesi kaçınılmaz görünüyor çünkü firmalarımızın küresel pazardaki rakiplerinin ülkelerinde bu laboratuvarlardan birden fazla var. Yani araştırma, geliştirme ve sertifikasyon alanında ülkemiz firmalarına göre çok daha avantajlı konumdalar” şeklinde konuştu.
'MALİYETLİ AMA STRATEJİK BİR YATIRIM'
Yüksek gerilim güç laboratuvarlarının elektromekanik sanayi sektörü tarafından yaklaşık 50 yıldır
sürekli dile getirilen bir ihtiyaç olduğunu anlatan Güngör, “Yüksek gerilim güç laboratuvarı kurmak,
maliyeti yüksek ve özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir yatırım. Bu yüzden
kamu eliyle yapılması gereken bu yatırımda kârlılığın arka planda düşünülmesi gerektiği
kanaatindeyiz. Çünkü elektriğin yeni yüzyılında böyle bir yatırım, bilimsel alanda büyük atılımların önü
açacaktır” görüşünü diye getirdi.
Türk elektromekanik sanayinin gelişimi, büyümesi ve dünyada söz sahibi olabilmesi için bu yatırım
stratejik bir yatırım olarak ele alınması ve bir an önce hayata geçmesi gerektiğini vurgulayan Güngör,
şunları söyledi:
'KRİTİK TESTLERE ÖNCELİK VERİLMELİ'
“Bizim görüşümüz böyle bir laboratuvarın yatırım maliyetinin ilk başta tüm gerilim seviyelerini içine
alacak şekilde büyütülmemesi, öncelikle 1-36 kilovolt arası teçhizatlara yönelik olması daha gerçekçi
olduğu yönündedir.
Türkiye’de yapılamayan kritik testlere öncelik verilerek başlanacak ve yıllara yayılacak bir yatırım, maliyet olarak kolaylıkla Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) veya Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) bütçesinden karşılanabilir. Bizim önerimiz tüm ihtiyaçların bir anda giderilmesine değil de öncelik sırasına göre giderilmesine dönük bir planlama yapılması ve buna bağlı olarak öncelikli sektörlerin belirlenmesi yönündedir.
Halen ülkemizde kamunun ve özel sektörün sahip olduğu laboratuvar envanteri çıkarılarak bir planlama yapılması faydalı olacaktır. Ayrıca bugüne kadar kendi dinamikleriyle gelişmeye çalışan sektörün desteklenmesi için bu yatırım hayata geçirilinceye kadar firmaların Ar-Ge ve ürün geliştirme kapsamında yurt dışında yaptıracakları deneylerin yüzde 100 desteklenmesi, sektöre yeni bir dinamizm getirecektir.”
'VAKİT KAYBETMEYELİM'
Türkiye’de bir yüksek gerilim laboratuvarının kurulması konusunun ilk kez Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) tarafından 1987 yılında gündeme getirildiğini söyleyen Güngör, TÜBİTAK ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından hazırlanan fizibilite çalışmasıyla 15-20 milyon dolar civarında bir yatırımla alçak ve orta gerilim teçhizatlarının tip deneylerinin yapılabileceği bir laboratuvarın kurulabileceği sonucuna varıldığını anlattı. Ancak bu yatırım gerçekleşmediğini söyleyen Güngör, şöyle devam etti:
“9. Kalkınma Planı’ndan 12. Kalkınma Planı’na kadar tüm planlara giren bağımsız, akredite, Uluslararası Yüksek Güç ve Yüksek Gerilim Deney Laboratuvar yatırımı için yıllar içinde TSE, TEDAŞ ve TEİAŞ’a görevler verilmiş ancak halen somut bir sonuca ulaşılmış değil. Üzülerek görüyoruz ki bu konudan 12. Kalkınma Planı’nda, 2025-2027 Orta Vadeli Program’da, 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan 2024-2028 yılı Strateji Plan’da en ufak bir söz edilmemiş, atıfta bulunulmadı. Bununla birlikte henüz ilk aşamada gerekli olup olmadığı tartışmalı olan yeni laboratuvarların eklenmesiyle yatırım bütçesinin çok büyümesi de yatırım hevesini kaçırmış gibi görünüyor. Sonuç olarak bu konuda yıllarca vakit kaybedildi. EMSAD olarak talebimiz, yüksek gerilim güç laboratuvar yatırımının daha fazla zaman kaybetmeden gündeme alınması ve hayata geçirilmesidir.”