TÜRK-İŞ Başkanı Atalay’dan kadınlara: Sendika yönetimlerinde yer alın
Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında eğitim seminerinde konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay kadın işçilere, 'Lütfen sendika yönetimlerine girin. Çalışma hayatının yüzde 30’u sizsiniz' dedi
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, çalışma hayatında istihdamın yarısını oluşturan kadınlara, “Sendika yönetimlerinde yer alın.” çağrısı yaptı.
TÜRK-İŞ, 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında eğitim semineri düzenledi. Ankara’daki Genel Merkez binasında yapılan seminere TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların kadın çalışanları katıldı.
‘BEDELİ KADINLAR VE ÇOCUKLAR ÖDÜYOR’
Açılış konuşmasını yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, şunları söyledi:
“Siz TÜRK-İŞ’in çalışma hayatındaki gözü kulağısınız. Biz şu anda toplantıyı yaparken Çayırhan’da arkadaşlarımız yerin altında. Aileleri yerin üzerinde eyleme devam ediyorlar. Özelleştirme bir türlü bitmedi. Vergi ve taşeron ile ilgili sıkıntılar sürüyor. Bu sıkıntılar varken bir de kadınlar ve çocuklar ile ilgili maalesef zor bir coğrafyada yaşıyoruz.
"En çok bedeli kadınlar, yaşlılar, çocuklar ödüyor. 3-4 aydır Narin’i konuşuyoruz. Saçının teline dokunmaya kıyamazsın ama çocuğu katlediyorlar. 15-20 gündür bebek katillerini konuşuyoruz. Kadın cinayetleri ve şiddet ne dün bitti ne bugün bitti. Bu sıkıntıları yaşayanlar kim? Siz yaşıyorsunuz. Bugün burada işte farkındalık için toplanıyoruz.”
‘ÇALIŞMA HAYATININ YÜZDE 30’U SİZSİNİZ’
Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Erkekler size fırsat vermezler. Ne olursunuz örgütlenme zamanında sendikacı olun, delege olun, temsilci olun. Keşke sizlere bunu 40 yaşında söyleseydim. Sizlerle çalışmak daha kolay oluyor. Verdiğiniz sözü hemen yerine getiriyorsunuz. Lütfen sendika yönetimlerine girin. Çalışma hayatının yüzde 30’u sizsiniz.”
KAMU ÇALIŞANLARININ SÖZLEŞME SÜRECİ
Kamu çalışanlarının sözleşme süreci de Atalay’ın gündeminde yer aldı. Atalay, “Sendikalar bugüne kadar yapması gereken her şeyi yaptı. Elinde grev silahı var. Ülkeyi yönetenler asgari ücrette olduğu gibi kamu görüşmelerinde de alt yapı yapmaya çalışıyorlar. Biz TÜRK-İŞ olarak her konuda çözüm üretmek için çabalıyoruz.” dedi.
‘EŞİ İSTEDİĞİ İÇİN 423 KADIN İŞ BIRAKTI’
Atalay’ın konuşmasının ardından Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Karadeniz’in eğitimi başladı.
Şiddetin türlü boyutları olduğuna dikkat çeken Karadeniz, “Şiddet aynı zamanda bir iş sağlığı güvenliği sorunu. İşveren gerekli tedbiri almalı, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 190 Sayılı Sözleşmesi iş sağlığı güvenliği ile bağ kurun diyor. Eşi istediği için 423 kadın hâlâ iş bırakıyor, bu inanılmaz bir şiddet. İş yerinde psikolojik tacizler devam ediyor. Mobing (yıldırkaçır) sadece yukarıdan aşağıya olmaz, eşit kişiler, çok nadir aşağıdan yukarıya olabiliyor.” ifadelerini kullandı.
ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE KADINA ŞİDDETE KARŞI PROTESTO
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, başkanlığındaki heyet, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" kapsamında Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium Fuar ve Kongre Merkezi önünde toplanarak, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yürüdü.
Arslan, burada yaptığı konuşmada, Filistin'de kadınların yaşadığı şiddeti göz önüne sermek ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni bir alan açmak için HAK-İŞ olarak harekete geçtiklerini belirtti. İsrail'in, Filistin'de bir seneden fazladır devam ettirdiği katliamların büyük destekçisinin ABD olduğunu söyleyen Arslan, kadına yönelik şiddetle mücadelenin sadece 25 Kasım'la sınırlandırılamayacağını vurguladı.