TÜRK-İŞ’in gündemi vergide adalet
TÜRK-İŞ yeni yılın ilk mesajını verdi. Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar’ın açıklamalarına göre konfederasyon bu sene vergide adalet talebini yükseltecek. Yılın diğer bir gündemi ise kamuda kadro bekleyen taşeron işçiler olacak
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, milyonlarca çalışanın ücretleri üzerinden yüksek oranda gelir vergisi kesintisi yapıldığını belirterek, 2024'te birinci gündem maddelerinin vergide adaletinin sağlanması olacağını kaydetti. Alemdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda yaşanan yüksek enflasyonun çalışanların ücretlerini erittiğini ve alım gücünü düşürdüğünü söyledi.
TÜRK-İŞ olarak sendikalı, sendikasız ayrımı yapmadan tüm çalışanların haklarını korumak ve ileriye taşımak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Alemdar, bu kapsamda 2023'te geçici işçilerin çalışma sürelerinin uzatılması, kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesinin imzalanması ve asgari ücrete ara zam yapılmasının da aralarında olduğu önemli çalışmalar yürüttüklerini anımsattı. Alemdar, şöyle konuştu:
"Kamudaki taşeron işçilik önemli bir sorundu. Bu sorunun çözümü için sendikalar olarak büyük mücadele yürüttük. Bu sayede kamuda 700 binden fazla taşeron işçi kadroya alındı. Kadroya geçen işçilere yönelik yoğun bir emeklilik baskısı söz konusuydu, girişimlerimizle zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılmasını sağladık. Bununla birlikte, büyük bölümü Milli Eğitim Bakanlığında olmak üzere kamuda bir yılda 10 ay çalıştırılıp 2 ay boşta kalan geçici statüde 50 bine yakın işçi vardı. Yoğun ve yorucu uğraşlarımız sonucu, bu işçilerimizin çalışma süresi 11 ay 29 güne çıkarıldı."
ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar, tüm çalışma ve kazanımlara rağmen çalışma hayatının çözüm bekleyen önemli sorunlarının olduğunu, kendilerini 2024'te yoğun bir gündemin beklediğini dile getirdi. Yeni yılda çözüme kavuşturulması gereken öncelikli sorunun çalışanların maruz kaldığı yüksek gelir vergisi kesintileri olduğuna dikkati çeken Alemdar, şöyle devam etti:
"Milyonlarca çalışan büyük bir gelir vergisi adaletsizliğinin mağduru. Biz toplu iş sözleşmelerinde ne kadar yüksek oranda artış sağlarsak sağlayalım, adaletsiz vergi düzeni kazanımlarımızı alıp götürüyor. 2003'te vergi matrahı asgari ücretin 16,34 katıyken, bugün bu oran 4,95’e düşmüş durumda. Bu durum, çalışanların ağır bir vergi yükü altında ezilmesine neden oluyor. TÜRK-İŞ olarak, 2024 yılında birinci gündem maddemiz vergide adaletin sağlanması olacak. İşçiler, kıdem tazminatı konusunda bir bütün olarak nasıl kararlı duruş sergileyerek sonuç aldıysa, vergi adaleti konusunda da aynı kararlı duruşu sergilemeli ve mutlaka adil bir sonuca ulaşmalıdır."
EK PROTOKOL GİRİŞİMLERİ
Eyüp Alemdar, yeni yılda önemli diğer bir gündemlerinin kamuda kadro bekleyen taşeron işçiler olduğunu, 2018'de 700 bin kişinin kadroya alınmasına rağmen kamuda taşeron işçilik sorununun sürdüğünü aktardı. Kamuda kadro düzenlemesinin dışında kalan farklı kurum ve kuruluşlarda 90 bine yakın taşeron işçi bulunduğuna işaret eden Alemdar, çalışanların da kadroya kavuşması için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. Alemdar, 700 bin kamu işçisini kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Anlaşma Protokolü gereği imzalanan ancak yürürlük tarihleri farklı olan toplu iş sözleşmelerindeki enflasyon farkından doğan ücret dengesizliklerinin giderilmesi için 2024'te ek protokol yapılması için girişimlerinin olacağını da bildirdi.
AVM ÖRGÜTLENMELERİ
Eyüp Alemdar, sendika olarak günün şartlarına uygun olarak değişim ve dönüşümü sağlayıp örgütlenme çalışmalarına hız verdiklerinin altını çizerek şunları kaydetti: "İş kolunda birçok ilkin altında imzası olan Koop-İş Sendikamız, yeni dönemde de başarılarını sürdürecek. Sendikamızın geçtiğimiz yıllarda AVM'lerde başlattığı örgütlenme atılımı yeni yılda da devam edecek."
ATALAY 2024’E İŞÇİLERLE GİRDİ: BEDELİ EMEKÇİLER ÖDÜYOR
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yeni yıla Sakarya'da şeker fabrikası işçileriyle girdi. Adapazarı Şeker Fabrikası'nı ziyaret eden Atalay, gece mesaisinde çalışan işçilerin yeni yılı kutladı. İşçilerle bir süre sohbet eden ve çalışmaları hakkında bilgi alan Atalay, "İnsanlar şu anda ailesiyle beraber yılbaşını kutluyor, tatil yapıyor, dinleniyor. Benim arkadaşlarım çalışıyor. Güvenlik güçleri, gazeteciler, gıda ve hizmet sektörü çalışıyor, ben onların başkanıyım. 2024'ün ülkemiz ve dünya için kardeşlik, barış ve sağlık getirmesini diliyorum." diye konuştu.
Filistin'de insafsızca, merhametsizce soykırım yapılmaya devam edildiğini aktaran Atalay, "Kimsenin kılı kıpırdamıyor. Çoluk-çocuk, bebek, kilise, cami, okul, mülteci kampı vurmaya devam ediyorlar. Bununla ilgili iyi düşünmek lazım. Fırsat buldukları zaman aynı planı, programı bizim ülkemize uygularlar. Irak, Suriye ortada. Onun için ekonomik yönden, sanayi açısından, güvenlikle ilgili güçlü olmak durumundayız yoksa bunlar aynı Gazze, Suriye, Irak'ta yaptıklarını gözünü kırpmadan bize yaparlar." diye konuştu.
‘DÜZENLEME ADİL DEĞİL’
Atalay, "Çileği yersin ama çeliği yiyemezsin." diyerek, "Gıda, silah kadar önemli. İçinde bulunduğumuz fabrika silah, top, mermi kadar önemli. Gıda yoksa silah, top, tüfek yok." dedi. Ülkenin pandemi ve deprem atlattığını anımsatan Atalay, şöyle konuştu:
"Kovid'de, depremde, ekonomik krizde bedeli işsizler, emekliler, çalışanlar ödüyor. Vergiyle ilgili evvelsi gün düzenleme yapıldı, bu adil ve doğru bir düzenleme değil. Bundan 15 sene evvel tavan; asgari ücretin 16 katıydı, şimdi 6 katı. Aralık ayında yüzde 25-27'ye giriyorduk. Şimdi nisan ayında yüzde 25-27'ye giriyoruz. Bu ne demek? Ortalama 20 bin lira alan bir arkadaşımızın nisan ayında 2 bin lira parasının kesilmesi demek. Onun için vergide adalete ihtiyacımız var; acilen, elzem. Çok kazanandan çok, az kazanandan az almak mecburiyetindeler."
İSTANBUL’DA ENFLASYON 10 AYIN ZİRVESİNDE
İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın İstanbul'da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi aralıkta önceki aya göre yüzde 3,52, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 2,31 artış kaydetti. İTO verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar aralıkta yıllık yüzde 74,88 arttı. Bu şubat ayından bu yana kaydedilen en yüksek yıllık artış oldu. Son veriyle birlikte İstanbul'da tüketici enflasyonu yılı bu seviyeden kapattı. 2022 yılında perakende enflasyonu yüzde 92,97 seviyesindeydi. Toptan fiyatlardaki yıllık artışın da yüzde 62,77 olduğu görüldü.
SEKTÖREL DEĞİŞİM
Aralıkta perakende fiyatlar, önceki aya göre kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 5,10, konutta yüzde 2,46, gıdada yüzde 4,90, giyimde yüzde 0,19, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 5,15, ev eşyasında yüzde 0,94, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 1,05 ve diğer harcamalar grubunda yüzde 0,31 arttı. Toptan fiyatlarda ise kimyevi maddeler grubunda yüzde 5,79, gıda maddeleri grubunda yüzde 3,14, madenler grubunda yüzde 1,86, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 0,36, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,35 artış, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 0,81 azalış görüldü. Mensucat grubunda ise değişim gözlenmedi.