Türk kavramını silen Ankara Barosunu tanımıyoruz
Ankara Barosu Cumhuriyet Kurulu, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilen 5 Aralık 1934 gününü anmak için bir yazı hazırladı. Fakat Baro yönetimi, yazıda 'Türk kadını' ifadelerinden 'Türk' kelimesini attı. Dr. Doğu Perinçek, yaptığı açıklamada 'Türk kavramını silen Baro yönetimini tanımıyoruz' dedi

Ankara Barosu yönetimi, 5 Aralık 1934'te Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümü nedeniyle hazırlanan metinden Türk ifadesini kaldırdı. Baronun Cumhuriyet Kurulu tarafından hazırlanan metnin ilk halinde "Türk" ifadesinin yer aldığı görülüyor.
Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, Ankara Barosu’nun kararına sert tepki gösterdi, “Yönetimi tanımıyoruz.” dedi. Perinçek’in açıklaması şöyle:
“Ankara Barosu Cumhuriyet Kurulu'nun Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümünde yayınlamak için hazırladığı bildiriden Ankara Barosu yönetimi bütün Türk kavramlarını çıkarmıştır. Türk kavramını silen Ankara Barosu yönetimini tanımıyoruz.” ifadelerini kullandı.
MİLLİYETÇİ AVUKATLARDAN AÇIKLAMA
Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu tarafından yapılan açıklamada da baro yönetiminin, Anayasa’nın 66. maddesine ve Türk ifadesine karşı tavrına tepki gösterildi. Baro yönetiminin metinde sadeleştirme adı altında ‘Türk’ ifadesini çıkardığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Ankara Barosu Cumhuriyet Kurulu’nda görevli avukatlar tarafından, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildiği 5 Aralık 1934 gününü anmak amacıyla yazı tanzim edilmiştir. Hazırlanan yazı, yayınlanması amacıyla Ankara Barosu yönetimine sunulmuştur. Baro yönetimi yazıda bazı sadeleştirmelerin yapılması gerektiğini bildirmiş ve sadeleştirme işlemi Ankara Barosu yönetimi tarafından yapılmıştır. Yapılan sadeleştirme neticesinde ikinci metin ortaya çıkmış ve yazının ancak bu şekilde yayınlanabileceği ifade edilmiştir.”
'DÜŞMANCA TAVRI NEDENİYLE KINIYORUZ'
Yazı içeriğinde sadece ‘Türk kadını’ ifadesinin değiştirildiği ve sadece ‘kadın’ denildiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“T.C. Anayasası’nın 66. maddesi aynen; ‘Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.’ şeklinde olup Türk vatandaşlığı anayasa ile teminat altına alınmıştır. Kaldı ki 5 Aralık 1934 günü bütün dünya üzerindeki kadınlara değil; Türkiye’de yaşayan Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkının verildiği gündür. Ankara Barosu yönetimini Anayasa’nın 66. maddesine ve Türk ifadesine karşı bu düşmanca tavrı sebebiyle kınıyoruz.”
ANAYASA HUKUKÇUSU CÖMERT UYARMIŞTI
Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu (TÜMAG) tarafından 23 Kasım Cumartesi günü “Yeni Anayasa Tartışmaları Neden Şimdi” konulu konferans düzenlenmişti. Burada konuşan Anayasa Hukukçusu Erdem Cömert, Anayasa değişikliğiyle birlikte asıl hedefin 66. madde olduğu uyarısında bulunmuştu. Cömert konferansta şu değerlendirmeleri yapmıştı:
"Anayasa’nın yüzde 70’i değiştirilmiş hala anayasa değişikliğinden bahsediyorlar. Anayasanın 82’deki halinden eser kalmamış. Şu anda murat edilen ne? Bize anayasa değişikliği adı altında birçok farklı tartışmalar yaşatmaya çalışacaklar. Asıl hedefin 66. madde olduğunu düşünüyorum. 66. maddede, ‘Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk’tür.’ hükmü yer alıyor. Burada Atatürk’ün, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.’ şeklindeki sözünü de hatırlıyoruz. 66. madde kapsayıcı ve bütünleştiricidir.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.