Türk Kültürü Mirası fotoğraf yarışması sonuçlandı
UNESCO Somut Olmayan Türk Kültürü Mirası Fotoğraf Yarışması’nın ilk yirmi beşe giren yarışmacıları açıklandı. Yarışmayla Türkiye’nin somut olmayan kültür mirasının yaşatılması hedefleniyor
UNESCO Somut Olmayan Türk Kültürü Mirası Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından düzenlenen yarışmaya 172 sanatçı, toplam 462 fotoğrafla başvuruda bulundu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 50 fotoğrafın ödül almasına karar verildi. Yarışma, Türkiye’nin somut olmayan kültür mirasını daha da görünür kılmak ve eşsiz görsellerle belgelemek üzere düzenleniyor.
Yarışmanın jüri üyeliğini Geleneksel Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akcan, Genel Sekreteri Doç. Dr. Şehnaz Biçer, derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zaliha Erdoğan Peçe, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü SOKÜM Daire Başkanlığı uzmanı Döndü Akçay Odabaşı ile fotoğraf sanatçıları Cihat Hıdır ve Tezcan Kıldıran üstlendi. Fotoğraf yarışmasında ilk 25’e giren yarışmacılar ayrı ayrı 2 bin lira, sonraki 25’e giren yarışmacılar ise 500 lira para ödülü alacak. Fotoğraflar gerek yurt içinde gerekse yurt dışında düzenlenecek tanıtım faaliyetlerinde kullanılarak çeşitli sergilerde yer alacak.
Ödüle lâyık görülen ilk 25 yarışmacının listesi şöyle:
- Alev Tanrıkorur (Son yatık ustası)
- Arif Miletli (Usta)
- Aygül Harmancı (Işık)
- Çiğdem Sorgut (Ekmek Fırını)
- Deniz Kalaycı (Osmanlı)
- Engin Ayyıldız (Zil Ustası)
- Fatih Balaman (Yazma Baskısı)
- Fatma Nurdem Atay (Bakır ustası)
- Giray Kocaman (Okçular)
- Hakan Muallim (Tahta Oyma)
- Hasan Burak Durmuş (Nevruz Ateşi)
- Hasal İçel (Halı Tarlası)
- Hilal Emnacar (Kalaycı)
- İsmet Danyeli (Tabakhane)
- Leyla Yılmaz (Çalgı)
- Muhammet Özen (Çömlek Ustası)
- Musa Talaşlı (Bakır İşçiliği)
- Münevver Ulusoy (Demirci Ustası)
- Neşe Arı (Pekmez Yapımı)
- Orhan Bektaş (Sema Gösterisi)
- Ramazan Çırakoğlu (Ahşap Sandık Yapımı)
- Şerife Kese Halıcı (Hat)
- Şevki Karaca (Ahşap Oyma)
- Ufuk Turpcan (Tandır Ekmeği)
- Zihni Onur Çalışkaner (Mangala)
TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİ BAŞLIYOR
“Troya Kültür Yolu Festivali” yarın başlıyor. Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere 5 şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırılacağı belirtilen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin ilki olan festival, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Çanakkale’de düzenlenecek. Festival, sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturacak. 40’tan fazla mekânda yapılacak etkinliklerde 1000’den fazla sanatçı yer alacak. Troya, Lidya, Roma, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin izlerini taşıyan Çanakkale tüm Çanakkalelilere ve Boğaz’a yolu düşenlere 10 gün boyunca birbirinden farklı deneyimler yaşatacak.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in katılımıyla Anadolu Hamidiye Tabyası’nda festivalin tanıtımı yapıldı.
Toplantıda festivalle ilgili bilgi veren Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Beyoğlu ve Başkent Kültür Yolları’nın başarısının ardından Türkiye’nin doğusundan ve batısından iki şehri de kültür yollarına eklenmesinin kararlaştırıldığını belirterek, “Doğu’dan Diyarbakır, batıdan da Çanakkale’yi kültür yolları rotasına dahil ettik. Çanakkale, Türkiye’nin her bölgesinde çok sevilen, herkesin millî duygularını kabartan bir yer. Ayrıca doğası ve iklimiyle de çok keyifli ve çok ciddi bir potansiyele sahip.” dedi.