Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Cinel: Şok önlemler zamanı
İstanbul’da Kovid-19 ağır hasta sayısı son bir ayda yüzde 42 arttı. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Cinel, ‘Acilen kısıtlamalara ve şok önlemlere ihtiyaç var. Kısıtlılıkların artması, elektif ameliyatların ötelenmesi gerekiyor’ dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 ağır hasta sayısının son bir ayda İstanbul'da yüzde 42 arttığını açıkladı. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, “Normalleşmeden sonra vatandaşların farkındalığı azaldı. Acilen kısıtlamalara ve şok önlemlere ihtiyaç var. Ekim, kasım ayları İstanbul’da çok zor geçecek” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından İstanbul için uyarıda bulundu: “Nisan ayında hastaların yüzde 65’i, vefatların ise yüzde 54’ü İstanbul’daydı. Aldığımız tedbirler ile hasta sayısı yüzde 72, vefatlar yüzde 78 azaldı. 11 Eylül’de hasta sayısı geçen ayın hasta sayısının yaklaşık iki katı. Bugün filyasyon ekip sayımızı yüzde 34 artırdık. Nisan ayında ağır hastaların yüzde 76'sı İstanbul'daki hastanelerimizdeydi. Ancak son 1 ay içinde ağır hasta sayısı İstanbul'da yüzde 42 arttı. İstanbul'da oluşabilecek riski birlikte yok edebiliriz. Mücadele gücümüz tedbirlere birlikte uyum."
‘ZİRVEYE DOĞRU GİDİYORUZ’
Mart, nisan ayları ve mayıs ayının ortalarına kadar İstanbul salgının merkeziydi. Hastalık yaz aylarında Anadolu’ya kaydı, şimdi ise İstanbul’da yeniden artış görülüyor. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel, “19 Nisan’da Türkiye’de yoğun bakımlarda zirveyi gördük, 1920 hastamız oldu. Bunun yüzde 90’ı İstanbul’daydı. Kısıtlılıklar açıldıktan sonra yeniden zirveye doğru gidiyoruz. Şuan Anadolu merkez konumunda” dedi.
‘EKİM KASIM ZOR GEÇECEK’
Memleketine ve tatile giden insanların İstanbul’a geri dönmeye başladığına dikkat çeken Cinel sözlerine şöyle devam etti: “Ekim, kasım ayları İstanbul’da çok zor geçecek. Tedavi algoritmalarında hafif hastaların hepsi eve gönderilmeye başlandı. İstanbul’da yatan hastaların yüzde 70’i ağır hasta. Yatak sorunu yok ama ağır hasta ile karşı karşıya oldukları için sağlıkçıların üzerindeki yük arttı. Sağlık çalışanları, mart, nisan aylarına göre çok yoruldular. Üzerlerinden yükü almak gerekiyor. Bu nedenle mutlaka bir takım kısıtlılıklar yönünde, ivedi tedbirlere gereksinim var. Vatandaşların farkındalığında bir azalma oluştu. Yükü almak için kısıtlılıkların artması, elektif ameliyatların ötelenmesi gerekiyor. Mart sonu, nisan başında aldığımız önlemler yeniden gündeme gelmeli. İnsanlar sosyal yaşamı yeniden kısıtlamalı. Sosyal mesafeye uyulması bu virüsü yenmede önemli.” Cinel, maske ve mesafeyle birlikte hijyen kurallarına uymanın bir kere daha dikkat çekti.
İZOLASYONDAN KAÇAN 100 BİN KİŞİ VAR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sabah gazetesinden Okan Müderrisoğlu’nun sorularını yanıtladı. Koca, evde izole olması gereken 100 bin kişinin dolaşımda olduğunu söyledi. Koca şöyle konuştu: “Uçak ve tren yolculuğunda HES kodu zorunlu. Otobüs yolculuğunda da HES kodu takibi yapılacak. Evde izole olması gereken kişi, kurala uymuyorsa onları yurtlara alan, hatta masraflarını da o kişiden tahsil eden illerimiz var. Bunu yaygınlaştırıyoruz. 'Endişeye gerek yok. Hastaneler yetiyor. İlaç da var. İşimize bakalım' denirse herkes en yakınında korona olduğunu görür. Formül belli: Maske, mesafe, hijyen, test, tarama, erken teşhis ve tedavi."
Temaslı takibiyle ilgili özel bir çağrı sistemi oluşturduklarını söyleyen Fahrettin Koca, “Evde izole iken kişilerin bizi aramasını beklemeden, ekiplerimiz 1, 3, 7 ve 14. günlerde mutlaka arama yapıyor. Belirti değişikliği varsa bu kişiye ilave tedavi veriliyor veya hastaneye alınıyor” diye konuştu.