Türkiye büyük risk altında! 10 yıl içinde dünyanın yarısı obez olacak
Dünyadaki obezite verileri açıklandı. Tablo vahim durumu gözler önüne serdi. Eğer böyle giderse çok kısa bir süre içinde dünyanın yarısı obez olacak. Türkiye ise çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya...
Dünya Obezite Federasyonu'nun yeni raporu çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi. Dünya nüfusunun yüzde 38'i yani yaklaşık olarak 2,6 milyar insan ya aşırı kilolu ya da obezite hastası. Federasyonun ortaya koyduğu verilere göre ise eğer bu durum değişmezse, yalnızca on iki yıl içinde dünya nüfusunun yarısından fazlası obez olacak. Raporun ortaya koyduğu bir diğer acı bilanço ise obezite oranının özellikle çocuklar ve düşük gelirli ülkeler arasında artış göstermesi.
RİSK YÜKSEK: TÜRKİYE'NİN YARISI OBEZ OLABİLİR
Dünya Obezite Federasyonu tarafından yayınlanan rapora göre 2035 yılında Türkiye’nin yaklaşık yüzde 45’i obez olacak. 2035’e kadar yetişkinlerin yüzde 55’inin obez olacağı ve riskin büyük olduğu belirtiliyor. 2020’den başlayarak Türkiye’de yıllık obezite artışının yüzde 2,3 olduğu belirtilirken bunun “yüksek” olduğunun altı çiziliyor.
TÜRKİYE OBEZİTE İLE MÜCADELEYE HAZIR MI?
Çocuklarda ise bu oran yüzde 5 ve buradaki risk “çok yüksek” olarak ifade ediliyor. Bununla birlikte obezitenin milli gelir üzerindeki etkisin çok yüksek olarak belirtilen yüzde 2,5 olacağı aktarılıyor. Tüm bu risklere rağmen rapor, Türkiye’nin obezite sorununa karşı hazırlıklı olduğunu, bu hazırlık gücünün ise “oldukça iyi” seviyede olduğunu belirtiyor. Ek olarak Türkiye, obeziteye karşı hazırlıklı olma sıralamasında da 183 ülke arasından 36. sırada bulunuyor. Obeziteye en hazırlıklı ülkeler ise şöyle
OBEZİTE ESAS ÇOCUKLARI TEHDİT EDİYOR
Verileri açık bir uyarı olarak nitelendiren Dünya Obezite Federasyonu Başkanı Louis Baur, durumun daha da kötüleşmesini önlemek için politika yapıcıların şimdi harekete geçmesi gerektiğini açıkladı. Baur yaptığı açıklamada, "Obezite oranlarının en hızlı çocuklar ve ergenler arasında arttığını görmek özellikle endişe verici" dedi.
Baur, "Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve politika yapıcılar, sağlık, sosyal ve ekonomik maliyetlerin genç nesillere aktarılmasını önlemek için ellerinden geleni yapmalıdır" diye ekledi.
Raporlar, çocukluklarda obezitenin iki kat arttığını ve 2035 yılına kadar 175 milyon kız ve 208 milyon erkek çocuğun obez olabileceğini gösteriyor. Yapılan çalışmaların amaçları ise bireyleri suçlamak veya bireysel önlemler almak değil. Bunun yerine, bu koşullarda rol oynayan toplumsal, biyolojik ve çevresel faktörlere odaklanılması çağrısında bulunuluyor.
OBEZİTE RİSKİ YOKSUL ÜLKELERDE ARTIYOR
Rapor, değerlendirme için BMI (Vücut Kitle İndeksi -VKİ) kullanıyor. BMI, bir bireyin kilogram cinsinden ağırlığının metre kare cinsinden boyuna bölünmesiyle hesaplanmakta. DSÖ kılavuzları doğrultusunda, VKİ skorunun 25'in üzerinde olması fazla kilolu, 30'un üzerinde olması ise obez olarak kabul edilmektedir. Federasyonun raporu ayrıca yoksul ülkelerde obezite oranının keskin bir şekilde arttığına, ancak bu ülkelerin hastalıkla yüzleşmeye en az hazırlıklı olan ülkeler olduğuna ışık tutuyor.
Gelecekte obezitede büyük bir artış yaşaması beklenen on ülkeden dokuzu Asya ve Afrika'daki orta ya da düşük gelirli ülkelerden oluşuyor. Federasyonun bilim direktörü Racheal Jackson Leach, önemli adımlar atılmadığı takdirde yoksul ülkelerin büyük sonuçlar yaşayacağı uyarısında bulundu.
Kaynak: donanimhaber.com