Türkiye İdlib’den çekiliyor mu?
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin İdlib’deki bazı gözlem noktalarını boşaltarak kuzeye doğru çekilmeye başladığını iddia etti.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamada, son günlerde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) bağlı iki unsurun İdlib kentinden çıkarak Türkiye sınırına yakın bölgelere çekildiği ifade edildi. Gözlemevi’nin açıklamasında, 26 Ekim’de ilk olarak TSK’ya bağlı 10 tank, 15 otobüs ve zırhlı araçların bulunduğu konvoyun İdlib’in güneyinden ayrıldığı bilgisi aktarıldı. Ardından 28 Ekim’de de 7 tank, 10 zırhlı araç ve 15 otobüsten oluşan konvoyun Türkiye sınırına yakın bölgelere çekildiği belirtildi.
Öte yandan ülke içerisinde çatışmaların yer yer devam ettiği kaydedildi. Ankara ile Şam arasındaki normalleşme mesajlarının da bazı muhalifler tarafından TSK’ya yönelik tepkiye neden olduğu bildirildi.
‘GÜÇ BOŞLUĞUNU ESAD DOLDURACAKTIR’
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin, ‘Türkiye askerlerini İdlib’den çekiyor’ açıklamasıyla ilgili VOA Türkçe’ye konuşan Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ali Fuat Gökçe, “Eğer Türkiye HTŞ’ye müdahale ederse hem bu silahlı grubu karşısına almış olacak hem de çatışmalardan dolayı meydana gelen insani göçün kendi ülkesine girme ihtimali söz konusu olacak. Çünkü Türkiye askerlerini kendi sınırına doğru çekiyorsa bölgede bir güç boşluğu olacaktır ve bu boşluğu da Suriye rejimi dolduracaktır.” dedi.
Gökçe, “Suriye rejimi ve Rusya, HTŞ unsurlarının İdlib’in kontrolünü bırakarak bu bölgeden çıkmasını istiyor. Türkiye ise Tel Rıfat ve Münbiç bölgesindeki PKK terör örgütü mensuplarının 30 kilometre güneye indirilmesini istiyor. HTŞ’nin bölgede yaklaşık 15 bin civarında silahlı gücü var ve Türkiye’de oradaki stabil durumunu korumak istiyor. Aslında her iki ülke de bölgede birbirini dengeliyor diyebiliriz. Türkiye’nin İdlib’deki askerlerini kendi sınırlarına doğru çekmesiyle ilgili iddialar akıllara Türkiye, Rusya ve Suriye rejimi ile bir görüşmenin olduğunu getiriyor. Böyle bir görüşmenin sonucunda da Türkiye eğer İdlib’e yönelik olası bir müdahale olacaksa, bunu Rusya ya da Suriye rejiminin yapması gerektiğini belirtmiş olabilir. Çünkü Türkiye askerlerini kendi sınırına doğru çekiyorsa bölgede bir güç boşluğu olacaktır ve bu boşluğu da Suriye rejimi dolduracaktır.” değerlendirmesinde bulundu.