Türkiye ile diyalog, Atina’yı böldü
Yunanistan'da Türkiye ile diyalog sonrası eleştirler getiren eski başbakan Samaras, hükümet partisinden ihraç edildi.
Yunanistan’da 2012- 2015 yıllarında başbakanlık yapan Antonis Samaras, hükûmet politikalarına yönelik ısrarlı eleştirileri nedeniyle iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nden ihraç edildi. Milliyetçi kanadı temsil eden 73 yaşındaki Samaras, ‘To Vima’ gazetesine verdiği röportajda, Türkiye ile müzakerelere yönelik yaklaşımı eleştirdi. Eski Başbakan, hükûmetin politikalarını fazla ‘merkezci’ ve ‘uyanık’ olarak tanımladı. Samaras’ın ihraç edilme kararı, Yunanistan kamuoyunda ciddi bir çatlak oluşturarak partinin iç dinamiklerini sarstı.
AVRUPA ZİRVESİNE ELEŞTİRİ
Samaras, Yunanistan’ın Türkiye karşısında izlediği politikayı “sürekli taviz verme ve teslimiyet” olarak nitelendirdi. Özellikle Dışişleri Bakanı Gerapetritis’in Türkiye ile “huzurlu bir komşuluk adına gerekirse hainlikle suçlanmayı göze alabileceği” yönündeki açıklamasına sert çıktı. Samaras, “Ulusal çizgiyi savunan birinin hainlikle suçlanması kabul edilemez. Bu ifadeler, hükûmetin tehlikeli bir politika izlediğini gösteriyor.” dedi.
Eski Başbakan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Budapeşte’de düzenlenen Avrupa Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile yaptığı görüşmeleri de “gereksiz yakınlık” ve “halkın gözünde hükûmetin zayıflığına işaret eden davranışlar” olarak tanımladı. Samaras röportajında, eski Başbakan Kostas Karamanlis’i Cumhurbaşkanlığı için en iyi aday olarak gördüğünü de belirtti. Miçotakis’in henüz Cumhurbaşkanlığı meselesini gündeme getirmediği bir dönemde Samaras’ın bu çıkışı Yunan basınında “dikkat çekici bir hamle” olarak yorumlandı.
‘SAMARAS ULUSAL ÇIKARLARI BALTALADI’
Başbakan Miçotakis, Samaras’ın açıklamalarına Hükûmet Sözcüsü Pavlos Marinakis aracılığıyla yanıt verdi. Marinakis, Samaras’ın açıklamalarını “parti politikasına ve hükümete karşı ciddi bir saldırı” olarak nitelendirdi ve şu ifadeleri kullandı:
“Samaras, yalnızca hükûmet politikasını eleştirmekle kalmadı, aynı zamanda tamamen gerçek dışı ifadelerle ulusal çıkarları baltaladı. Miçotakis’in dış politikası, Yeni Demokrasi’yi yüzde 40 gibi güçlü bir destekle üç seçimden zaferle çıkaran bir stratejidir. Bu tür söylemler ne kabul edilebilir ne de hoşgörüyle karşılanabilir. Samaras, kendisini bir kez daha Yeni Demokrasi’nin dışında konumlandırmıştır.”
BÖLÜNMELER GÖRÜNÜR HALE GELDİ
Eski Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’e ve hükûmetin politikalarına dair eleştirileri, Yeni Demokrasi Partisi’nin geleneksel milliyetçi tabanında yankı buldu. Partiden ayrılan Samaras’ın yeni bir siyasi hareket oluşturup oluşturmayacağı ya da eski müttefiklerinden destek alıp almayacağı merak konusu. Yunanistan basınında Yeni Demokrasi’deki iç çatlak ve yeni bir siyasi hareket olasılığı şöyle yorumlandı:
“Samaras’ın ihracı, Yeni Demokrasi’nin içinde uzun süredir var olan bölünmeleri görünür hale getirdi. Bu durum, hükûmetin birliği koruma çabalarını zorlaştırabilir.”
Basında çıkan bir diğer yorumda ise “Samaras’ın, ihraç sonrası kendi siyasi hareketini başlatma ihtimali tartışılıyor. Özellikle milliyetçi tabanı ve partideki hoşnutsuz isimleri etrafında toplayabileceği öngörülüyor. Bu gelişmeler, yalnızca Yeni Demokrasi içinde değil, Yunanistan siyasetinde de uzun vadeli etkilere neden olabilir. Miçotakis hükûmeti, içerideki bu sarsıntılara rağmen istikrarını korumaya çalışırken, Samaras’ın sonraki hamleleri de büyük bir merakla bekleniyor.” ifadeleri kullanıldı.