Türkiye İsveç'e evet diyecek mi? Kritik görüşmelerin perde arkası
11-12 Temmuz tarihinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Zirvesi öncesinde Ankara'nın da diplomasi trafiği arttı. İşte görüşmelerin perde arkası.
Hürriyet Gazetesi Yazarı Hande Fırat, Ankara'nın Vilnius Zirvesi öncesi başlattığı diploması trafiğinin perde arkasını yazdı. Batı'nın Türkiye'ye İsveç'e vize vermesi için baskı yaptığını kaydeden Fırat, Türkiye'nin de hassasiyetlerini ve kırmızı çizgilerini dile getirdiğini kaydetti.
BATI'NIN BASKISI ARTIYOR
MİNİ ZİRVE YAPILACAK
Türk heyetinin Daimi Mekanizma toplantısının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü NATO Genel Sekreteri ve İsveç Başbakanı ile bir araya gelmesinin beklendiğini kaydeden Fırat, şu ifadeleri kullandı:
"Bu yazının yazılmakta olduğu saatlerde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç Türkiye, Finlandiya, İsveç arasındaki üçlü daimi mekanizma toplantısındaydı. Türkiye hassasiyetlerini bir kez daha dile getirdi. Batı da Vilnius’a kadar baskıyı sürdürecek.
Bu nedenle Vilnius’da zirve öncesi de üçlü bir mini zirve düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da pazartesi günü bu üçlü zirvede NATO Genel Sekreteri ve İsveç Başbakanı ile bir araya gelmesi bekleniyor."
BRÜKSEL'DE TÜRKİYE-ERMENİSTAN TOPLANTISI
Brüksel'de yalnız İsveç gündemi yok. Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci de bu yoğun trafikte kendisine yer buldu. Büyükelçi Serdar Kılıç'ın katılacağı toplantıda ise sınırlardan geçiş gündeme gelecek:
"Gelelim Türkiye ile Ermenistan Normalleşme Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç’ın Brüksel’de katıldığı bir başka önemli toplantıya...
- Toplantı üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınırdan geçişlerinin sağlanabilmesi için yapılıyor. Örneğin bir Amerikalı, Türkiye’den Ermenistan’a ya da Ermenistan’dan Türkiye’ye geçemiyor.
- Ermenistan bu durumun çözülmesini, üçüncü ülke vatandaşlarının sınırdan geçebilmesini istiyor.
- Türkiye, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki diyaloğun sürmesi, Türkiye-Ermenistan diyaloğunda gelişmeler olması nedeniyle bu talebe karşı olumsuz değil.
- Sonuç çıkarsa iki ülke arasında yeni bir adım atılmış olacak"