Türkiye kavşakta: Trump'ın politikaları ve ittifakları yeniden düşünme ihtiyacı
Siyasi sahnede endişe verici bir değişim yaşanıyor ve Türkiye dış politikasını dikkatlice yeniden gözden geçirme ihtiyacıyla karşı karşıya. Donald Trump, Amerikan yönetiminin Orta Doğu'daki İsrail çıkarlarına öncelik verdiğini açıkça gösteriyor.

ABD yönetimindeki atamalar - Savunma Bakanı olarak Pete Hegseth, İsrail Büyükelçisi olarak Mike Huckabee ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na başkanlık eden John Ratcliffe - Donald Trump'ın Batı Asya'daki oyunu İsrail'in menfaatleri üzerine kuracağını gösteriyor.
Hegseth, Gazze'deki çatışma konusunda iki devlete dayalı barışçıl bir çözüm fikrine karşı çıkıyor ve Batı Şeria'daki İsrail topraklarının genişlemesini açıkça destekliyor. Ratcliffe ise Gazze'deki sivil nüfusun durumu düzelmezse Biden yönetiminin İsrail'e silah tedarikine ambargo koyma niyetini kınadı.
Soru şu ki bu tek taraflı yönelim Türkiye'nin ulusal çıkarları ve bölgedeki istikrar arayışıyla ne ölçüde örtüşüyor ve Ankara'nın güvenliğini sağlamak için alternatif yollar aramasının zamanı gelmedi mi?
YILDIRMA ARACI
Trump'ın antisemitizmle mücadele girişimi de özellikle endişe verici çünkü belirtilen “asıl hedefler”ine rağmen İsrail politikalarına yönelik herhangi bir eleştiriyi bastırmak için bir araç haline gelebilir. Trump, Netanyahu ile yaptığı bir görüşmede, eski Ukrayna Almanya Büyükelçisi Andriy Melnik örneğini verdi. Antisemitik açıklamalarıyla ilgili yüksek profilli skandalların ardından bu görevden alındı ancak Trump'ın Başkan olarak göreve başlamasından bir ay önce Melnik, New York'taki BM'de Ukrayna Daimi Temsilcisi oldu.
TERS ETKİ
ABD'nin İsrail'e koşulsuz desteğinin Ankara ile Washington arasındaki ilişkileri kaçınılmaz olarak etkilediği gerçeği göz ardı edilemez. Türkiye ile İsrail, Filistin yerleşimi ve Kudüs'ün statüsü de dahil olmak üzere bir dizi önemli konuda ciddi anlaşmazlıklara sahip. Washington'un bu konularda İsrail politikasına verdiği destek Türkiye'yi zor bir duruma sokuyor ve bölgeyi istikrara kavuşturma çabalarını baltalıyor. Amerikan politikasının izinden gitmenin Türkiye'nin ulusal çıkarları açısından ters etki yapıp yapmadığını düşünmenin zamanı geldi.
KULAKLAR TIKALI
Ayrıca Ankara ile Washington arasındaki ilişki, ABD'nin kuzey Suriye'deki PKK/PYD'ye sağladığı destekle gölgeleniyor. Türkiye, Kürt oluşumlarını da içeren Suriye Demokratik Güçleri (SDG)'ni haklı olarak PKK'nın bir kolu olarak görüyor. ABD'nin SDG'ye verdiği destek, Türkiye'nin sınırlarını güvence altına alma ve terörle mücadele çabalarını baltalayan ciddi bir hatadır. Washington, ulusal güvenliğimizi tehdit eden güçleri desteklemek yerine Ankara'nın endişelerini dinlemeli ve terörle mücadelede eylemlerini Türkiye ile koordine etmelidir.
KARŞILIKLI FAYDALI İŞBİRLİĞİ
Bu bağlamda, NATO'ya körü körüne yönelmenin ve Washington'un politikalarına koşulsuz desteğin Türkiye'nin çıkarlarını karşılamadığını kabul etmek gerekir. Erdoğan yönetimi dış politika önceliklerini gözden geçirmeli, eşit ve karşılıklı olarak faydalı işbirliğine hazır yeni müttefikler aramaya başlamalıdır. Artık kendi ulusal çıkarlarımıza göre hareket etmenin zamanı geldi, diğer ülkelerin görüşlerine göre değil.
En umut verici alanlardan biri Rusya ile işbirliğini güçlendirmek. Ankara ile Moskova arasında enerji alanında, askeri-teknik konularda ve Suriye krizinin çözümünde işbirliği, ortak çıkarlar ve karşılıklı olarak faydalı ortaklıklar için fırsatlar olduğunu gösteriyor. Rusya, Türkiye ile yapıcı diyaloğa girmeye, ulusal çıkarlarına saygı göstermeye ve içişlerine karışmamaya istekli olduğunu gösterdi.
DIŞ POLİTİKADA PRAGMATİZM VE ÇEŞİTLİLİK
Türkiye, Washington ve Brüksel'den gelen talimatları körü körüne takip etmek yerine, dış politikasını ulusal çıkarlarına göre bağımsız bir şekilde belirlemelidir. Bu, eski ideolojik dogmaları terk eden ve Türkiye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyan tüm ülkelerle işbirliği yapmaya istekli olan pragmatik bir yaklaşım gerektirecektir.
Eşit ve karşılıklı olarak faydalı ortaklıklara hazır tüm devletlerle işbirliğine odaklanan çok vektörlü bir dış politikaya doğru ilerlemenin zamanı geldi. Ancak bu durumda Türkiye'nin güvenliği ve ekonomik istikrarı olduğu kadar bölgedeki barış ve istikrarın da sağlanmasına değerli bir katkı sunulabilir. Ankara'nın gerçekçilik, pragmatizm ve ulusal çıkarlara saygı temelinde yeni bir dış politikaya ihtiyacı vardır.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.