Türkiye Mısır ile anlaşıyor mu?
Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Türkiye Mısır görüşmelerinin perde arkasını yazdı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun CNN Türk ekranlarında yaptığı "Mısır ile görüşülmüyor değil. İstihbarat düzeyinde görüşmeler var. Mısır’a Libya ile yapılan anlaşma gibi bir anlaşma imzalayabiliriz" açıklamanın ardından Doğu Akdeniz'de Türkiye Mısır anlaşması gündeme gelmişti. Birkaç gün önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, “Mısır, pozitif bir gündemle hareket etme iradesi ortaya koyarsa Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz. Doğu Akdeniz konusunda birlikte hareket etme zemini oluşursa Türkiye buna ancak olumlu bakar” açıklamaları ise olası Mısır anlaşmasına bir işaret olarak yorumlanmıştı. Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi Hande Fırat bugünkü köşe yazısında görüşmenin perde arkasını yazdı. Türk yetkililer ve Türkiye hakkında olumsuz saldırgan, tüm yayınların sonlandırılması talimatını verdiğini vurguladı. Türkiye'nin Mısır'a üç Kıbrıs adası kadar deniz yetki alanı kazandıracak bir anlaşma önerdiğini ifade eden Fırat, iki ülke arasında olası bir anlaşmanın normalleşmeyi sağlayacak adımları da beraberinde getireceğini kaydetti.
İşte Hande Fırat'ın o yazısı: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/2018den-bugune-mhpnin-askida-ekmek-projesi-41640541
MISIR İLE GÖRÜŞMELER NASIL GİDİYOR?
Bir süredir Türkiye ve Mısır istihbarat örgütleri üst düzeyde görüşmeler yapıyor. Görüşmelerin ana amacı Doğu Akdeniz konusunda uzlaşmaya varabilmek. Ana amaç gerçekleşirse, iki ülke ilişkilerin normalleşmesi açısından da karşılıklı adımlar atacaktır. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, “Mısır, pozitif bir gündemle hareket etme iradesi ortaya koyarsa Türkiye bunu karşılıksız bırakmaz. Doğu Akdeniz konusunda birlikte hareket etme zemini oluşursa Türkiye buna ancak olumlu bakar” açıklaması da olası bir anlaşma sonrası normalleşmenin adım adım gelebileceğine dair önemli bir mesaj olarak yorumlandı. Geçen hafta sosyal medyada ve bazı sitelerde yer alan “Kahire yönetimi, tüm medya kuruluşlarına Türkiye ve Türk yetkililere yönelik olumsuz, saldırgan tüm yayınların sonlandırılması talimatını verdi” ifadesini görünce kaynaklarımı aradım. Kaynaklarım iki ülkenin istihbarat örgütleri arasındaki görüşmelerin olumlu bir şekilde sürdüğünü söylediler. Çizdikleri çerçeveyi sizlerle şöyle paylaşabilirim:
Görüşmelerin ana boyutu Doğu Akdeniz. Türkiye ile Mısır arasında yapılacak olası bir anlaşma Mısır’a geniş bir alan tanıyor. Bunu daha evvel bu köşeden, “Türkiye’nin Mısır’a teklifi üç Kıbrıs adası büyüklüğünde bir alan” olarak duyurmuştum. Görüşmelerin gidişatı hakkında devlet başkanları da bilgilendiriliyor.
Doğu Akdeniz’de iki ülke arasında olası bir anlaşma ve yakınlaşma, normalleşmeye neden olacak diğer adımları da beraberinde getirecektir.
Mısır her ne kadar Birleşik Arap Emirlikleri’nden para desteği alsa da hem Mısır’da, hem de diğer Arap ülkelerinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı tepki var. Bu tepki, bölgenin bir numaralığına soyunmasından, İsrail ve ABD desteği ile daha fazla güç kazanmış olmasından kaynaklanıyor. Mısır özelinde ise bu iki maddeye önemli bir tespiti daha eklemek gerekiyor. Ortadoğu’nun tüm sorunlarında başrol oyuncusu olan Mısır’ın tarihsel ağırlığının yerinde artık yeller eser olması. Kısacası Mısır, bölgede ve dünyada eski ağırlığını kaybetmekten rahatsız.