Kaynak ayıralım yer altındaki hazineyi çıkaralım! 30 milyar doları ithal kömüre gömdük
Türkiye Maden-İş, Soma’da ithal kömüre karşı eylem yaptı. Genel Başkan Nurettin Akçul, ‘Milyar ton rezervli kömürümüz yer altında dururken, bunu işletecek ve yer yüzüne çıkaracak gücümüz varken, neden ithal kömüre bağımlı olalım?’ dedi
Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Türkiye Maden-İş) dün Manisa’nın Soma ilçesindeki Cengiz Topel Meydanı’nda ithal kömüre karşı açıklama yaptı. Madenciler “Kömür sektöründe yaklaşmakta olan büyük buhranı görmezden gelmeyin.” diye seslendi.
Açıklamayı işçiler adına Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul yaptı. Konuşmasına maden şehitlerini anarak başlayan Akçul, “Bizler sürdürülebilir enerji kaynağıyla, bağımsız bir Türkiye istiyoruz. İşte tam da bu yüzden, ithal kömürü durdurun. Ekmek teknemiz olan iş yerlerinin önündeki engelleri acilen kaldırın. İthal kömürü cazip kılan bütün uygulamalara son verin. Yerli üretimi destekleyin.” dedi.
Üç ay önce de aynı meydandan yetkililere seslendiklerini hatırlatan Akçul, yetkililerin seslerine kulak vermediğini kaydetti. Akçul, şunları söyledi:
‘YERLİ KÖMÜR OLMAZSA OLMAZ’
“Bir kez daha söylüyoruz: Yerli kömür, ülkemizin enerji bağımsızlığını koruması, madencilik sektörünün ayakta kalması ve bölgesel ekonomik kalkınmanın devam etmesi açısından, vazgeçilemez öz kaynağımızdır. Yerli kömürün ithal kömür karşısında rekabet gücünün zayıflaması, hem yerli kömür üreticilerine, hem işçiye, hem de yöre esnafına vurulacak büyük bir darbe olacaktır. Bu öngörümüzün de sonuna kadar arkasındayız. Yerli kömür biz maden işçilerinin olmazsa olmazıdır…
“İşçiler olarak işverenle aynı gemiyi yüzdürmek zorunda olduklarını belirten Akçul, “Bu geminin karaya oturmaması için de ithal kömür lobilerine karşı mücadele etmek ve yerli üretimimize sahip çıkmak durumundayız. Bu havzada ekonominin can damarı kömür ve kömür madenciliği faaliyetleridir. Dolayısıyla bu alanda yaşanacak olası sarsıntılar ilk önce burada yaşayan madenciyi, bölge esnafını ve yerel halkı etkileyecektir.” dedi.
YILDA 5 MİLYAR DOLAR
Hükümete seslenen Akçul, şunları söyledi: “İthal kömürün önünü açmak, dışa bağımlı bir Türkiye demektir. Nasıl ki tarımda patates soğan gibi en temel gıda ürünlerinin, hayvancılıkta etin ithal edilmesi, yerli üreticinin kanayan yarası ise, işte ithal kömür de Türk madenciliğinin yalnızca bugününü değil, geleceğini de tehlikeye atıyor.
Bugün burada sadece Enerji Bakanlığımıza değil Maliye Bakanlığımıza da sesleniyoruz: Türkiye ithal kömüre son 5 yılda 30 milyar dolar para harcadı. Yıllık 5 milyar doların üzerinde bir bedel ödüyoruz. Görmezden gelmeyin!
‘ARTIK SESİMİZİ DUYUN’
“Kömür sektöründe yaklaşık 50 bin işçi istihdam ediliyor. Aileleriyle birlikte yaklaşık 250 bin kişi. Acil önlemler alınmazsa, pek çok işletme kapanmak zorunda kalacak. En az 20 bin maden emekçisi işsizlikle karşı karşıya kalacak. Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak uyarıyoruz; Artık kömür işletmelerinin, kömür işçisinin sesini duyun…
‘YERLİ VE MİLLİ SÖYLEMLERİ HAVADA KALIR’
“Milyar ton rezervli kömürümüz yeraltında dururken, bunu işletecek ve yeryüzüne çıkaracak gücümüz varken, neden ithal kömüre bağımlı olalım? Neden 10 milyar dolar yurtdışına aktarılsın?” diye soran Akçul, “Bu kötü tabloyla karşılaşmamak adına, yerli ve milli madencilik politikaları gereği de kendi yerli kömürümüzü kullanmak vatanımıza borçtur. Aksi halde yerli ve milli söylemleri de havada kalacaktır. İthal kömüre olan rağbetin önüne geçilmez ise, yerli üreticiler kapılarına kilit vurmak zorunda kalacaktır. Bu sorunlar vakit kaybetmeden çözülmelidir.” dedi.
ANKARA’YA ÇAĞIRDI
Akçul, tüm Somalıları, TÜRK-İŞ’in 20 Ekim’de Ankara Tandoğan’da yapacağı mitinge çağrı yaparak konuşmasını tamamladı. Ardından işçiler ve sendika yöneticileri Dörtyol'dan Beşyol'a kadar sloganlar eşliğinde yürüyüş yaptı. Madenci Şehitliği ziyaret edildi.
‘KENDİ ÜLKEMİZDE ÜRETECEĞİZ’
Vatan Partisi, 30 Ocak 2022’de Zonguldak’ta “Kömürde Üretim Devrimi Kurultayı” yapmıştı. Kurultayda madencilerin sorunlarına çözümler sıralanmış, ithalatın bitirileceği ve yerli üretim yapılacağı kararlaştırılmıştı.
ÖZELLEŞTİRMELERE TEPKİ
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, ithal kömüre karşı yaptığı açıklamada, özelleştirme politikalarını de eleştirdi.
17 Eylül 2024’te ihaleye çıkarılarak özelleştirilmek istenen Çayırhan Termik Santrali ve Maden Sahaları’na ilişkin konuşan Akçul, “Biz elimizde kalan bir avuç kamu işletmesinin öyle ya da böyle özel sektöre verilmesine karşıyız. Kamu işyerleri korunmalı ve özel sektöre örnek olacak şekilde ıslah edilmelidir.
"Ekipman ihtiyaçları acilen karşılanmalı, eksik işçi sayısı kadar işçi alınmalıdır. Asıl işler taşeron marifetiyle değil, kadrolu işçiler tarafından yürütülmelidir. Biz özel sektöre karşı değiliz. Bizler özelleştirilip arkasında durulmayan uygulamalara karşıyız. Böyle bir düşünceniz varsa, yol yakınken vazgeçin yoksa, en demokratik hakkımız olan direnme hakkımızla meydanlarda olacağız.” dedi.
PETROKOK DÜNYADA YASAK TÜRKİYE’DE SERBEST!
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Soma’daki açıklamasında ithal kömürün yanı sıra petrokok nedeniyle de sorun yaşadıklarını dile getirdi. Akçul, şunları söyledi:
“Çevre, iklim ve insan sağlığı üzerindeki zararları nedeniyle birçok ülkede kullanımı sınırlı veya yasaklanmış petrokok, neden bizim ülkemizde cazip, kullanılabilir bir enerji kaynağı gibi sunuluyor? Neden yerli kömürümüz karşısında bir alternatif olarak rekabete sokuluyor?
"Yurt dışından ithal edilen araçlara bir gecede ek vergi konulduğu halde ithal kömüre ve petrokok ithaline ek vergi konulmaması, bu durumun ithal kömüre rağbeti artırması, yerli kömür pazarını daraltması ve yerli kömür lobisine dur denilmemesi, yerli üreticileri çıkmaza sokmaktadır. Ucuz ithal kömürlerin ve zehirli petrokokun yurda girişinin disipline edilmesi zorunludur.”