Türkiye su ürünleri ihracatında ilk 10 ülkeden biri olmalı
2022 yılının Ocak-Ağustos döneminde Doğu Karadeniz Bölgesi’nden gerçekleştirilen su ürünleri ihracatı, yüzde 40 artışla 78 milyon 466 bin 238 dolara ulaşırken Trabzon’un su ürünleri ihracatı yüzde 90 artışla 45 milyon 737 bin 402 dolar olarak gerçekleşti.
Geçen yılın Ocak-Ağustos döneminde bölgeden 13 farklı ülkeye ihracat yapılırken 2022’nin aynı döneminde 19 farklı ülkeye ihracat gerçekleşti. İhracatta Vietnam, Japonya ve Çin Halk Cumhuriyeti başı çekti. Uzak Doğu ülkelerine ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 135 artış yaşandı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, olumlu gelişmelere rağmen, sektörün en önemli ihraç kalemi olan Türk Somonu yetiştiriciliğinde halen bürokrasi ve kamu kurumları kaynaklı sorunların bulunduğunu belirtti. Gürdoğan, yurtdışından büyük talep alındığını ancak kafes sayısı ve kapasitenin bürokratik engeller nedeniyle talebe oranlı olarak artırılamadığını ve mevcut üretimin talebi karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE 28. SIRADA
Gürdoğan, Türkiye’nin yaklaşık 1,4 milyar dolar ihracatla dünya su ürünleri ihracatında 28. sırada yer aldığını hatırlatarak, ülkemizin en fazla su ürünleri ihracatı gerçekleştiren ilk 10 ülke arasına girmesi için stratejik çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
İhracatçının büyük sorunlarla karşılaştığını belirten Gürdoğan, kafes kurulumu için izin alma aşamalarının anlamsız prosedürlerle zorlaştırıldığını söyledi. Gürdoğan, balıkçılıkla ilgisi olmadığı halde bu üründeki talebi görüp sektörün başarısından nemalanmaya çalışan kesimlerin ağır baskıları ile izin süreçlerinin tıkandığını ve denizlerde üretim yapılabilecek birçok yer tespit edilmesine rağmen, baskılar nedeniyle bu üretim yerlerinin ihracatçıya tahsisinin yapılamadığını da ifade etti.
Gürdoğan, kafes yetiştiriciliğinde kapasite artırımına gidilmesi, yatırım ve ruhsatlandırma süreçlerinin sadeleştirilerek üretici ve ihracatçının önünün açılmasını istedi.