Suriyeli diplomat: İki ülkenin pek çok ortak noktası var
Ankara ile Şam arasındaki uzlaşı mesajlarını sorduğumuz Suriyeli bir diplomat, iki ülkenin pek çok ortak noktası olduğunu söyledi ve ekledi: ‘Güçlü bir Suriye'nin Türkiye'nin de çıkarına olduğuna inanıyoruz.’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın karşılıklı olarak verdiği uzlaşı mesajları, Türkiye’nin yanında komşu Suriye’de de büyük yankı uyandırdı. Suriye’deki televizyonlar konuyu birinci gündemleri yaparken, gazeteler de uzlaşı mesajlarını manşetine taşıdı.
Aydınlık, Suriyeli bir diplomata olası bir normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerini sordu. Bu kez daha iyimser olduğunu vurgulayan Suriyeli diplomat, bölgedeki durumun değiştiğini hatırlattı. Ankara ve Şam’ın öncelikle egemenlik ve terörle mücadele konularında bir anlayış birliğine varması gerektiğini söyleyen Suriyeli diplomat, “Bu iki konu dışında Suriye ve Türkiye'nin pek çok ortak noktası olduğuna inanıyorum.” dedi.
Suriyeli diplomatın değerlendirmeleri şöyle oldu:
‘SEMBOLİK BİR GÖSTERGEMİZ OLDU’
“Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşmaya ilişkin olarak bu kez biraz daha iyimserim çünkü bölgedeki tüm durum eskisinden farklı. Suriye'nin geçen sefer Rusya'nın ilişkileri düzeltme girişimine nasıl iyi niyetle yaklaştığını hatırlıyorsunuz. Türkiye Hükûmeti’nin ise seçimlerden sonra nasıl fikir değiştirdiğini ve Suriye'den güçlerin çekilmesi konusunda konuşmak istemediğini gördük.
Ancak bu kez Türkiye Savunma Bakanı'nın (belirli koşullar altında) çekilmeye hazır olduklarını belirten açıklaması ile Irak'ın çabaları ve Başbakan’ın (Sudani) Cumhurbaşkanımızla (Esad) telefon görüşmesi, ardından da Rus Elçi’nin (Lavrentyev) ziyareti oldu. Tüm bu çabalar, Suriye ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında olumlu konuşmalar yapmasını sağlamıştır.
“El Bab ile Ebu Zeydin Sınır Kapısı’nın açılması gibi sembolik bir göstergemiz oldu. Bu önemli bir gelişme.
İKİ KONUDA ANLAYIŞ BİRLİĞİ SAĞLANMALI
“Suriye olarak Türkiye ile daha iyi ilişkiler istediğimiz açıktır ve Suriye'nin tüm topraklarındaki Türk askeri varlığı meselesi iki ülke arasındaki eski anlaşmalara göre ele alınmadıkça, bu ilişkilerin asla iyileşmeyeceğine inanıyoruz.
“Daha iyi ilişkilerin iki temel dayanağı, Suriye'nin tüm toprakları üzerindeki egemenliği ve terörizmin tüm formlarıyla mücadeledir. Bu iki konu dışında Suriye ve Türkiye'nin pek çok ortak noktası olduğuna inanıyorum. Yakında Bağdat'ta yapılacak toplantının bu iki konuda (egemenlik ve terörizm) karşılıklı anlayışa yol açmasını umalım çünkü bu iki konu, mülteciler ve ekonomik işbirliği de dahil olmak üzere diğer tüm konuların çözülmesini sağlayacaktır.
‘BU SEFER İYİMSERİM’
“Suriye, egemenliği için tüm dünya ile savaşmıştır ve bunu etkileyecek ya da zarar verecek hiçbir konuda anlaşmayacağız. Tüm toprakları üzerinde egemenliği olan güçlü bir Suriye'nin Türkiye'nin de çıkarına olduğuna inanıyoruz çünkü geride kalan günler, Suriye Hükûmeti’ni zayıflatmaya çalıştığınızda sınırlarınızda kaos, mülteciler ve terörizmle karşılaştığınızı kanıtladı. Bu da Türkiye dahil kimsenin istediği bir şey değil. Ben bu sefer iyimserim.”