Türkiye-Suriye ticaretinde vergi engeli
Suriye’deki geçici hükümetin, Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini ciddi şekilde artırması tartışma yarattı. İş dünyası, iki ülke arasındaki ticaretin zarar görmemesi için yetkililerden müdahale bekliyor
Suriye’deki yeni geçici hükümetin, Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 300 ila yüzde 500 artırdığı iddia edildi. Uzmanlar, ülkenin tüm sınır kapılarında aynı gümrük vergisi oranlarını uygulama kararının Türkiye’den ithalatı durma noktasına taşıdığını belirtti. Uluslararası Sanayiciler ve iş insanları Derneği (USİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç yetkililere seslenerek, “Oranların makul bir seviyeye çekilmesi gerekiyor.” dedi.
Suriye basınında yer alan haberlere göre Suriye Kara ve Deniz Geçişleri İdaresi 11 Ocak’ta ülkenin tüm sınır kapılarında uygulanan gümrük tarifelerinin birleştirilmesi kararı aldı.
‘VERGİLER NORMAL SEVİYEYE ÇEKİLMELİ’
“Sınırda kilometrelerce tır kuyrukları var.” diyen Nevaf Kılıç, Aydınlık’a şu açıklamayı yaptı:
“Eskiye göre rejim değiştikten sonra ticaretimiz tekrar gelişmeye başlamıştı. Son günlerde, Suriye geçici hükümeti ithalat ürünlerine yüzde 300 ila 500 arasında zam getirdi. Bu hem Türkiye’den Suriye’ye yapılan ihracatçıyı olumsuz etkiledi hem de ihracatımızı durma noktasına getirdi. Sınırda kilometrelerce tır kuyrukları oluşmaya başladı. Suriye’de şu anda üretim neredeyse olmadığı için başta gıda, temizlik ürünleri ve inşaat malzemeleri olmak üzere birçok ürünün ihracatını yapıyoruz. Devletimizden aktif bir müdahale bekliyoruz.
“Hem ihracat yapan firmalarımız hem de Suriye’nin ithalatçı firmaları büyük zorluklarla karşı karşıya kalacak. Sorunun çözülmesi için diplomatik ve ticari adımların atılması gerekiyor. Vergiler nedeniyle ihracatçılarımız rekabet güçlerini de kaybetme ile karşı karşıya kalırlar. Sorunun çözümü için özellikle Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan destek bekliyoruz. Sektörün ticaretinin sekteye uğramaması için gümrük vergilerinin normal bir seviyeye çekilmesi gerekiyor.
‘SURİYE’NİN EN BÜYÜK İTHALATÇISI SURİYE’
“Suriye’de henüz tam oturmuş bir hükümet yok. Birçok konuda zamana ihtiyacı var. Suriye’nin şu anda en fazla ihracat ürünü petrol. Onu da yeteri kadar satamıyor, limanlarını tam olarak kullanamıyor. Limanlarının aktif olması da bizim için önemli. Ama en önemlisi karayolu şu anda. Suriye’nin en büyük ithalatçısı Türkiye’dir. Bu yüzden bizi tercih etmeleri gerekir. Diğer ülkelerin ve Türkiye’nin markaları yan yana geldiğinde Türk markalarını tercih edeceklerdir. Bu bizim için bir avantaj.
“Suriye yeniden yapılacak. Özellikle müteahhitlerimize Suriye’de çok iş alanı açılacak. Türk müteahhitleri zaten dünyada da harikalar yaratıyorlar. Sayısız ülkede iş alıyorlar. Suriye’de müteahhitlerimizin proje alması konusunda en avantajlı ülke Türkiye’dir. İş dünyası olarak amacımız ihracatımızın daha fazla olması. Elimizden geleni yapmaya hazırız. Bundan sonra USİAD olarak Suriye ile ilgili çalışmalarımız olacak. En kısa zamanda Suriye’ye bir iş gezisi yapmayı planlıyoruz.
‘ARAP YARIMADASI’NA GİDEN TRANSİT HAT AÇILMALI’
“877 kilometreyle en fazla kara sınırımızın olduğu ülke Suriye. Mevcut 10 tane sınır kapımız var. Arap Baharı’ndan dolayı uzun yıllar ihracatımız çok azdı. Umarım bundan sonra daha iyi olacak. 6, 7 milyon Suriyeliyi Türkiye’de misafir ettik. Daha öncesinde Arap Yarımadası’na giden ihracat ürünlerimiz; Ürdün, Arabistan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri giden ürünlerimiz karayolundan Suriye üzerinden giderdi. Arap Baharı’ndan dolayı uluslararası bu ticaretimiz de durdu. Onun da bir an önce açılmasını istiyoruz. Arap Yarımadası’na giden ihracat ürünlerimiz için tekrar Suriye üzerinden transit hattın açılmasını istiyoruz.”
‘PANİK YAPACAK DURUM YOK’
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Suriye'de geçici hükümetin Türkiye'den gerçekleştirilen ithal ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırdığı iddialarını yanıtladı. Tecdelioğlu Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada ticaret akışında sıkıntı olmadığını söyledi. Tecdelioğlu şu değerlendirmeyi yaptı:
"Şu an panik yapacak bir durum yok. Dışişleri Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımız önümüzdeki günlerde bir bilgilendirme yapacaktır. Suriye'ye günlük olarak sevkiyatlarımız gidiyor. Kuzey'de, güneyde ve diğer kapılardaki farklı gümrük tarifelerinin eşit ve aynı çizgide olması gerektiği yönünde Suriye hükümetinin yapmış olduğu bir yapılanma var. Bu yapılanmaya biz de destek oluyoruz. Yüzde 300'ler gibi bir rakam yok."