Türkiye ve Çin'den dev enerji anlaşması
Türk ve Çinli şirketler arasında Giga Enerji Depolama Tesisi Anlaşması yapıldı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Çin'in Büyükelçisi Liu Şaobin katılım gösterdi.
Türk ve Çinli şirketler arasındaki Giga Enerji Depolama Tesisi Anlaşması İmza Töreni, Ankara’da yapıldı. Toplam 600 milyon dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğu törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çin'in Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin katıldı. İmza töreninde konuşan Yılmaz, Harbin Electric (HEI) ve Kontrolmatik firmaları tarafından hayata geçirilen işbirliğini, büyük bir mutlulukla karşıladıklarını belirterek, "Bu projeyle milli imkanlarımız geliştirilecek, batarya teknolojilerinde Türkiye yeni bir safhaya geçmiş olacak ve Avrupa'nın en büyük enerji depolama tesisi bu vesileyle hayata geçmiş olacak." dedi.
‘ÇİN’LE DAHA FAZLA İŞ BİRLİĞİ YAPMAMIZ LAZIM’
Enerjide bölgesel bir ticaret merkezi olmayı hedeflediklerini anlatan Yılmaz, özellikle Avrupa'nın enerji arz güvenliğinde Türkiye'nin rolünü bir kez daha ortaya koyduğuna dikkati çekti. Yılmaz, Çin ile 50 milyar doları aşan bir ticaret hacmine ulaştıklarını anlattı. Türkiye'den Çin'e değişik sektörlerde ihracatın artması ve bu konuda işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti olarak daha fazla iş birliği yapmamız lazım. Turizm ve doğrudan yatırımların desteklenmesi gerekiyor. Daha fazla Çinli turisti Türkiye'de görmek istiyoruz, daha fazla Çin'den doğrudan yatırımı Türkiye'de görmek istiyoruz. O anlamda bu proje güzel bir işaret fişeği diye düşünüyorum. Olumlu bir gelişme ama yetmez, daha fazla Çinli doğrudan yatırımcıyı Türkiye'ye bekliyoruz.” dedi. Çin'in diğer ülkelere yıllık 100 milyar dolar civarında doğrudan yatırımlar gerçekleştirdiğini söyleyen Yılmaz, Türkiye'nin buradan aldığı payın mutlaka yüzde 1'in üstüne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.
ŞAOBİN: ‘KUŞAK VE YOL’U BİRLİKTE İNŞA EDİYORUZ
Programda konuşan Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin de, enerji işbirliğinin Kuşak ve Yol Girişiminin kilit bir alanı olduğunu belirterek, şunları ifade etti: “Türkiye aynı zamanda Kuşak ve Yol Enerji Ortaklığı'nın 33 üye ülkesinden biridir. Kuşak ve Yol Girişimi boyunca sürdürülebilir ulusal enerji gelişiminin ortaklaşa inşa edilmesinde ve küresel enerji güvenliği ve istikrarının korunmasında olumlu bir rol oynamaktadır. Çin ve Türkiye'nin gelecekte işbirliğini güçlendireceği ve kalkınmayı ortaklaşa teşvik edeceği ümit ediliyor. Son yıllarda, Çin ile Türkiye arasındaki pratik işbirliğinin düzeyi sürekli olarak geliştirildi. "Kuşak ve Yol" girişimi ile "Orta Koridor" planının derinlemesine entegrasyonuyla Çin, Türkiye'nin Asya'daki en büyük, dünyada ise üçüncü büyük ticaret ortağı haline geldi. İki ülkenin sanayi ve tedarik zincirleri derinlemesine entegre olmuş durumda ve Çin ve Türkiye, sürekli iyileştirmelerle birlikte yüksek kaliteli ‘Kuşak ve Yol’u birlikte inşa ediyor… Türkiye ile birlikte çalışmaya, siyasi karşılıklılığı güçlendirmede ısrar etmeye hazırız.”
Konuşmaların ardından, Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan ve HEI Baş Temilcisi Pan Sheng, Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret AŞ ile Harbin Electric arasındaki 1000 MWh Elektrik Depolama ve 250 MW Rüzgar Santrali Projesi'ne imza attı.