Türkiye'de doğan bir spor: Hemsball
Türkiye Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu, Hemsball Teknik Kurul Üyesi Kaan Serter ile 2011 yılında doğan Türk Sporu Hemsball'u ve geleceğini konuştuk
Türkiye Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu, Hemsball Teknik Kurul Üyesi Kaan Serter ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kaan Serter, Türk Sporu Hemsball'un geleceği hakkında Aydınlık gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
Kaan bey, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
23/08/1978 Aydın doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Aydın'da tamamladım. Lisans eğitimimi Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü, yüksek lisans eğitimimi ise Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Yönetim Bilimleri alanında tamamladım. 20 yıldır beden eğitimi öğretmeni olarak çalışmaktayım. 2014 yılından bu yana da Hemsball 2. Kademe Antrenörüyüm.
Hemsball’un geçmişinden bahsedebilir misiniz? Hangi ülkede ve hangi tarihte başlamıştır?
Hemsball 2011 yılında İzmir'de yaşayan Murat Altınay tarafından tasarlandı. Murat Hoca, kızının babası ile oyun oynama isteğini geri çevirmeyerek küçük bir sünger top ile başlattığı eğlence günümüze bize ait bir spor branşı olan Hemsball olarak gelmiştir.
Ardından 2012 yılında Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Hemsball’u destekleme kararı alıyor. 2013'e girdiğimizde de Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı Hemsball’u resmi spor branşı olarak ilan ediyor. O tarihten itibaren 2015 yılına kadar 1000'e yakın antrenörümüz ve bir o kadar da sporcumuz oluyor.
Şu anda Türkiye Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu bünyesinde yer alan Hemsball’un ilk Aday Hakem kursları açılıyor ve İlk Türkiye Şampiyonası yapılıyor. Kısa zaman içerisinde de İstanbul'da aday hakem ve antrenör kurslarımızı açacağız.
Hemsball'u futbol, basketbol gibi popüler sporlarla kıyaslarsak farklı yönleri nelerdir?
Benim için en önemli fark Hemsball’un bir Türk Genci tarafından tasarlanmış olması ve tüm malzemelerinin Türkiye de imal ediliyor olmasıdır. İkinci önemli fark ise oyun alanı için büyük alana ihtiyacı olmamasıdır. Sınıfların içinde kolayca kurulum yapılıp oynanabilen Hemsball, okul koridorları, parklar ve piknikte dahi oynanabiliyor.
Bir diğer fark ise çok küçük yaşlar ile çok ileri yaşlar arasında rahatça oynanabilen bir spor branşı olmasıdır. Sadece performans sporu olarak düşünülmemesi gereken Hemsball, ailelerin kaliteli zaman geçirmesi, büyükanne ve büyükbabaların torunları ile keyifli zaman geçirmeleri gibi ekran karşısında fazla zaman geçiren aile bireylerini bir araya getiren bir araç olarak da düşünülebilmektedir.
Odaklanma, denge, konsantrasyon gibi günlük hayatta ihtiyaç duyduğumuz kavramların gelişiminde de büyük öneme sahip olan Hemsball, ulusal ve uluslararası alanda yapılan birçok bilimsel çalışmalarla da bu önemini göstermektedir. Ayrıca özel gereksinimli bireylerin hem fiziksel hem de sosyal gelişimlerinde de olumlu yönde gelişim göstermesine neden olan Hemsball, her kulvarda her yaşta bireye kapılarını açmaktadır.
Hemsball Federasyonunun kurulması için ülkemizde çalışmalar ne boyuttadır?
Türkiye Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu bünyesinde olan her spor branşı sporcu, antrenör, hakem ve turnuva sayıları bakımından ne kadar büyürse özerk federasyona sahip olma imkanı o kadar büyür. Bizim amacımız antrenör, hakem ve sporcu sayılarımızı yükseltmek.
Eğer 1 yıl içinde önemli sayılara ulaşabilirsek Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Türkiye Hemsball Federasyonu kuracağına inanıyorum. Bu hızla devam eder ve faaliyetlerimi arttırırsak tahminim 2026 yılına girmeden federasyonumuz kurulacaktır.