Türkiye’nin en kapsamlı ve modern Güzel Sanatlar Lisesi’nin temeli atıldı
Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılacak olan Güzel Sanatlar Lisesi’nin temel atma töreni düzenlenen program ile gerçekleştirildi. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu’yu eğitim, kültür, sanat ve sporun merkezi haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.
Eğitim alanında yatırımlarını sürdüren Selçuklu Belediyesi, Türkiye’nin en güzel ve en kapsamlı Güzel Sanatlar Lisesi’ni Konya’ya kazandırıyor. Türkiye’nin en kapsamlı ve modern Güzel Sanatlar Lisesi’nden biri olacak okulun temel atma töreni düzenlenen program ile gerçekleştirildi.
Başkan Pekyatırmacı,“ Eğitime yapılan devasa yatırımlara bir yenisini daha ekliyoruz” dedi. Türkiye Yüzyılı vizyonunun; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, okuyan, çalışan, bilgili ve her açıdan donanımlı gençlerin omuzlarında yükseleceğini düşündüklerini ve buna yürekten inandıklarını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı şöyle devam etti:
“Selçuklu Belediyesi olarak işte bu inançla her zaman eğitime, spora, kültüre ve sanata en büyük değeri, en büyük önemi verdik, vermeye de devam ediyoruz. Medeniyetin merkezi olan Selçuklumuzu eğitimin, kültürün, sanatın ve sporun merkezi konumuna getirerek bütün alanlarda, bütün dallarda en iyi şekilde temsil etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye Yüzyılında Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde eğitime yapılan devasa yatırımlara bizler de Selçuklu Belediyesi olarak okul öncesinden, ilk ve orta okula, liseden yüksek öğrenime eğitimin tüm aşamalarında yaptığımız yatırımlarla sürekli yenilerini ekliyoruz.”
‘SELÇUKLU’DA EĞİTİM FAALİYETLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ‘
Başkan Pekyatırmacı, Selçuklu Belediyesi tarafından eğitim alanında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi:
“Çok kısa bir süre önce Yeni Nesil Şehir Kütüphanemizin, Gelişim ve Teknoloji Akademimizin ve Şehit Erkan Kurşun İlkokulumuzun resmi açılış törenlerini gerçekleştirmiştik. Yine daha önce Konyamızın en büyük ve en kapsamlı okullarından Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi başta olmak üzere 5 ilkokul ve 4 bağımsız anaokulunu Selçuklumuza kazandırdık. Mevcut okullarımızda eğitimlerin en iyi şartlarda sürdürülebilmesi için 37 okulumuza 4’ü kapalı olmak üzere 37 spor salonu, 43 okulumuza toplantı salonu, 95 Okulumuza kütüphane kazandırdık. Spor alanında Konyamızın gururu olan Spor Lisemiz ve Selçuklu Fen Lisemize ise kapalı spor salonu kazandırmak için yapım sürecine başladık. 2019 yılında başlattığımız ve eğitim projelerimizin en önemlisi olan SETAP Selçuklu Sanat, Eğitim, Teknoloji ve Atölye programlarımız kapsamında bugüne kadar 87 bin 746 öğrencimize eğitimler verdik. Okul dışı öğrenme ortamlarımızdan Sille Tabiat Okulu 16 atölye ile, Selçuklu Belediyesi Gelişim ve Teknoloji Akademisi 12 atölye ile, Ahmet Keleşoğlu Sanat ve Tasarım Atölyesi 5 atölye ile, Selçuklu Sanat Akademisi ise müzik, tiyatro ve kişisel gelişim atölyeleri ile öğrencilerimize hizmet vermeye devam ediyor. Yine Yüzme Öğreniyorum Programımızda ve Trafik Eğitim Parkımızda da çocuklarımıza uygulamalı olarak eğitimler veriyoruz. SETAP programımız sayesinde çocuklarımız bir taraftan kendilerini tanıma diğer taraftan da bilgi ve becerilerini geliştirme fırsatı yakalıyorlar. Böylelikle kendilerine, ailelerine, milletimize ve insanlığa faydalı bireyler haline geliyorlar. Bu anlamda okul dışı öğrenme ortamlarımızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yine üniversite öğrencilerimize de çeşitli imkanlar sunuyoruz. Eğitim desteklerimiz kapsamında Selçuklu’da ikamet eden, önlisans ve lisans programına ilk kez yerleşen öğrencilerimize 2500 TL; Selçuklu’da ikamet eden ve Selçuk Üniversitesi ya da Konya Teknik Üniversitesi'nde önlisans ve lisans eğitimi gören öğrencilerimize ise 4000 TL eğitim desteği veriyoruz. Üniversite öğrencilerimiz ayrıca Talha Bayrakçı Gençlik Merkezimizde ve Yeni Nesil Şehir Kütüphanemizde derslikleri, kütüphanesi, etüt salonu, konferans salonu, toplantı salonu, kantini ve kablosuz internet bağlantısı imkânı ile faaliyetlerini sürdüren Selçuklu Gençlik Meclisimizden yararlanabiliyorlar. Şu an Selçuklu Gençlik Meclisimizin aktif üye sayısı 3 binin üzerine çıktı. Yine üniversite öğrencilerimize sunduğumuz Selçuklu Gençlik Mobil Uygulamamızın aktif kullanıcı sayısı 55 binin üzerinde. Bu uygulana sayesinde öğrencilerimiz kendilerine sunduğumuz birçok avantajdan yararlanma imkânı buluyor.”
‘Buradan yetişen gençlerimiz ülkemizin kültür ve sanat hayatına büyük katkılar sağlayacaklar‘ Temeli atılan Güzel Sanatlar Lisesi hakkında bilgiler paylaşan Başkan Pekyatırmacı, “Toplam maliyeti 237.000.000,00 TL olan Selçuklu Güzel Sanatlar Lisemiz, 10.885 metrekare kapalı alana sahip. Bodrum, zemin ve 1. kattan oluşacak Lisemiz 16 kültür dersliği, 7 müzik dersliği, 11 atölyesi, 34 bireysel çalışma odası, 2 laboratuvarı, 450 kişilik konferans salonu, kütüphanesi, müzesi, sergi alanı, fuaye alanı, çok amaçlı salonu ve kantini ile Türkiye’ye örnek olacak bir proje niteliğinde. Her türlü teknolojik alt yapıya sahip olacak olan okulumuzu inşallah 2024 yılının sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz. Okulumuz tamamlandığında öğrencilerimiz 4 yıl boyunca burada hem akademik hem kültürel anlamda hem de yoğun sanat programları ile eğitimler alacaklar. Bu sayede potansiyellerini ortaya çıkartarak kişisel becerilerini en üst noktada kullanabilecekler. Özel yetenek gerektiren yükseköğretim programlarına da etkin olarak hazırlanabilecekler. İnşallah buradan yetişen gençlerimiz ülkemizin kültür ve sanat hayatına büyük katkılar sağlayacaklar. Gelişmiş bir toplum olmamız için iyi eğitimli olmanın yanında aynı zamanda kültürel ve sanatsal alanlarda da iddialı olmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
Selçuklu Belediyesi Sanat Akademisi'nin faaliyetlerine de değinen Başkan Pekyatırmacı, “2 yıldır faaliyetlerini sürdüren sanat akademimizde gençlerimize, öğrencilerimize sanatı sevdirmek, onları sanatla, müzikle, tiyatroyla buluşturarak kendilerini ifade edebilecekleri fırsatları sunmayı hedeflemiştik. Bu hedefimizi çok şükür gerçekleştirdik. Bugün artık binlerce öğrencimiz Sanat Akademimizde müzikle, tiyatroyla, sanatla buluşuyorlar. Yine sanata, müziğe ve tiyatroya ilgisi olan ama bu zamana kadar bu alana dahil olamayan yetişkinlerimiz de burada sanatla, müzikle ve tiyatroyla buluştular. Hem öğrencilerimizden hem de yetişkin gruplarımızdan oluşan çok güzel müzik ve tiyatro toplulukları ortaya çıktı.Bu bakımdan hem Selçuklu Belediyesi Sanat Akademisi’nin hem de Selçuklu Güzel Sanatlar Lisesi’nin, Konyamızın ve ülkemizin sanatsal gelişimine önemli katkılarının olacağını düşünüyorum. Ben bu vesileyle birazdan temel atma törenini gerçekleştireceğimiz Selçuklu Güzel Sanatlar Lisemizin Selçuklumuza, Konyamıza ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Temel atma törenine Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, MHP Selçuklu İlçe Başkanı Kemal Dığrak, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar, muhtarlar, öğrenci ve eğitimciler katıldı. Konuşmaların ardından Selçuklu Güzel Sanatlar Lisesi’nin temel atma töreni gerçekleşti.
TÜRKİYE’NİN İLK 'MİMARLIK MÜZESİ' SİLLE’YE KAZANDIRILIYOR!
SİLLE SUBAŞI HAMAMI’NIN RESTORASYONU TAMAMLANDI
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, tarihi ve kültürel misyona sahip Sille’de yeni bir eseri daha gün yüzüne çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Selçuklu Belediyesi Konya’nın turizm destinasyonunda önemli bir yeri olan Sille Mahallesi’ni restorasyonlar, cephe iyileştirmeleri ve sokak sağlıklaştırması gibi çalışmalarla önemli bir cazibe merkezi haline getirmeye devam ediyor. Bu kapsamda tarihi ve kültürel mirasa sahip Sille Subaşı Hamamı’nda aslına uygun olarak yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı da Selçuklu Belediyesi ve Konya Mimarlar Odası arasında yapılan işbirliği protokolü ile Türkiye’nin ilk Mimarlık Müzesine dönüştürülecek Sille Subaşı Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Restorasyonu tamamlanan yapı hem müze hem de butik bir işletmeye dönüştürülerek turizme kazandırılacak. Mimarlık müzesi mesleğini icra edecekler için de esin kaynağı olacak. 1250 metrekare arsa alanı bulunan hamamda; müze alanı, hediyelik eşya dükkanı, kafeterya, mutfak, avlu-teras, depo ve diğer kullanım alanları yer alacak. Başkan Pekyatırmacı,“Tarihi bir eseri gelecek nesillere miras olarak bırakıyoruz” Selçuklu Belediyesi’nin 5000 yıllık tarihi mirası yeniden canlandırmak ve Sille’yi Türkiye’nin önemli bir turizm merkezlerinden biri haline getirmek için uzun yıllardır geniş ve kapsamlı çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı,“ Sille’de tarihi dokuyu tekrar ortaya çıkaran çalışmalara bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz.
Bu kapsamda Sille Subaşı Hamamı’nda restorasyon çalışmalarını tamamladık. Sille, Subaşı Hamamı Sille’de geçmişten günümüze kadar ulaşabilmiş 2 hamamdan biri. Hamam restorasyondan önce metruk bir vaziyette idi. Aslına uygun olarak yaptığımız restorasyon çalışmaları ile hamamı yenileyerek gelecek nesillere miras olarak bırakıyoruz. Sille Subaşı Hamamı Mimarlar Odası ile imzaladığımız örnek işbirliği protokolü ile yine bir ilki gerçekleştirerek Türkiye’nin ilk Mimarlık Müzesi olacak. Bu proje ile tarihi mirasa vefa kapsamında Türkiye’ye örnek bir müzeyi hayata geçirmenin gururunu yaşayacağız. Bölgeye tarihi ve kültürel anlamda değer katacak eserlerden biri olacak Sille Subaşı Hamamı’nın ülkemiz ve şehrimiz başta olmak üzere turizm ve mimarlık camiasına hayırlı olmasını diliyorum.
BAŞKAN PEKYATIRMACI SİLLE’YE KAZANDIRILACAK YATIRIMLARI İNCELEDİ
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu Belediyesi tarafından Sille Mahallesi’nde kazandırılacak olan “Kapalı Otopark, Karma Yapılar ve Meydan Düzenlemesi” projesini yerinde inceledi. İlçenin her alandaki ihtiyaçları doğrultusunda yatırım planlamalarını sürdüren Selçuklu Belediyesi yeni hizmet yapılarını da bu çerçevede inşa etmeye devam ediyor. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı Sille Mahallesi’nde yapımı süren Kapalı Otopark, Karma Yapılar ve Meydan Düzenlemesi projesindeki çalışmaları yerinde inceledi. “Tarihi ve kültürel değerlerimizi korumak, en güzel şekilde geleceğe taşımak için çaba sarf ediyoruz” 2024 yılı içerisinde tamamlanması planlanan projeyle Sille’nin, tarihi dokusuna uygun olarak yeni bir destinasyona kavuşmuş olacağını kaydeden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “İlçemize değer katacak yatırımları bir bir hayata geçirmeyi sürdürüyoruz. Çalışma alanımız içerisinde tarihi ve kültürel değerleriyle Sille önemli yer tutuyor. Sille’de bugüne kadar geniş ve kapsamlı çalışmalar yaptık. Tabii bu çalışmalarımızı Sille’nin tarihi siluetine hiçbir zarar vermeden gerçekleştiriyoruz. Çünkü Sille bizim gözbebeğimiz ve buradaki turizmin gelişmesi noktasında hassasiyetimizi sürdüreceğiz. İnanıyorum ki bu projemiz Konya’mıza, Selçuklu’muza ve Sille’mize çok büyük değer katacak. Sille’mizde bulunan tarihi ve kültürel değerlerimizi korumak, en güzel şekilde geleceğe taşımak en önemli vazifemiz. Bunu yaparken Sille’nin ve Konya’mızın turizmine de en yüksek katkıyı sunuyor olması birinci hedefimiz. Sille’mizde bulunan tarihi ve kültürel değerlerimizi korumak, en güzel şekilde geleceğe taşımak için çaba sarf ediyoruz. Tüm bu yatırımlar ile Sille’ye değer katmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu. 19 bin 794 metrekare alandaki inşası devam eden Kapalı Otopark, Karma Yapılar ve Meydan Düzenlemesi projesi 35 adet konut, 24 adet ticari donatı, 9 adet sosyal ve kültürel donatı, 1 adet belediye hizmet binası, 1 adet sağlık tesisi, 1 adet trafo, 200 araç kapasiteli kapalı otopark ve 4 bin 734 metrekare yeşil alan çalışmasından oluşuyor.
TARİHİ HEMŞİRELİK BİNASI RESTORASYONU DEVAM EDİYOR
Eski Hemşire Binası’nın restorasyon çalışmaları devam ediyor. Konya Koruma Kurulu arşivindeki bilgiye göre 1915’te inşa edilen ve Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 3263 sayılı kararı ile 2009’da tarihi bina olarak tescillenen bina, Selçuklu Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore ediliyor. Selçuklu Belediyesi olarak geçmişten gelen tüm tarihi emanetlere sahip çıkmak adına önemli bir hassasiyet taşıdıklarının altını çizen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı şunları söyledi: “ Millet olarak tarihi bağlarımızdan aldığımız ilhamı gelecek nesillere de taşımak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve bu gayret kurum olarak önemli misyonlarımızdan bir tanesi. 5 bin yıllık tarihe sahip ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sille’de Selçuklu Belediyesi olarak çok önemli tarihi restorasyonlar yaptık. Yine Gevale Kalesi’nde restorasyon çalışmalarında 2. etabı tamamladık ve buradaki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sille’de yürüttüğümüz Kaya Islahı projemizi tamamladık ve şehrin turizmine katkı sağlayan önemli bir adım attık. Bu çalışmalarımıza ek olarak Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile 2009 yılında tarihi bina olarak tescil edilen Eski Hemşire Binası’nı tarihi dokusunu koruyarak restore ediyoruz. 1915 yılından günümüze tarihi bir miras olarak gelen bu yapımızdaki çalışmamız bittiğinde burası Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları, Obezite Merkezi ve Sigara Bırakma Merkezi olarak hizmet verecek. Biz bu çalışmalarımızda ilham kaynağımızı tarihe olan vefa duygumuzdan alıyoruz ve bu vizyonla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aslına uygun olarak tarihi dokusuna zarar vermeden restorasyon çalışmamızı bu yıl içerisinde tamamlayacağız.” Nisan ayında başlanan ve tarihi dokusuna zarar vermeden restorasyon çalışmaları yürütülen binadaki çalışmaların kısa süre içerisinde bitmesi planlanıyor.