Türkiye'nin siber güvenlik karnesi: Ocak ayında 1 milyarın üzerinde erişim isteği engellendi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin siber güvelik çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Siber Olaylara Müdahale Ekiplerince (SOME) ülkedeki 1,5 milyon IP adresine, ocak ayında toplam 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 erişim isteğinin engellendiğini belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) tarafından Ocak ayında ülkedeki 1,5 milyon IP adresine yönelik toplam 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 erişim isteğinin engellendiğini duyurdu.
Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) verilerini değerlendirdi.
Siber tehditlere karşı USOM’un kesintisiz çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Uraloğlu, merkezin ulusal güvenliği sağlamak ve siber olaylara hızlı müdahalede bulunmak amacıyla kritik bir rol üstlendiğini belirtti.
7/24 SİBER TAKİP
Uraloğlu, USOM’un hem yurt içi hem de yurt dışı kaynaklı siber tehditleri tespit edip önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurular yayımladığını ifade etti. Ayrıca, siber güvenlik kapasitesini artırmaya yönelik teknolojik tedbirler aldıklarını ve kritik altyapıların korunması için çeşitli projeler yürüttüklerini söyledi.
USOM’un koordinasyonunda, kamu kurumları ve kritik altyapı sektörlerine yönelik koruma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirten Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:
"USOM bünyesinde görev yapan 2 bin 324 SOME ekibi ve 8 bin 9 uzman personel ile Türkiye’nin siber güvenliğini sağlıyoruz. Anlık olarak 17 milyon IP adresini tarayarak güvenlik açıklarını tespit ediyoruz. 2025’in ilk ayında yaptığımız taramalar sonucunda 1.165 yeni güvenlik açığını belirleyerek ilgili kurumları bilgilendirdik. Bugüne kadar ise toplamda 78 bin 558 güvenlik açığını tespit ettik."
2013 yılından bu yana USOM’un toplam 437 bin 27 zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını belirleyerek erişimi engellediğini aktaran Uraloğlu, Ocak 2025 itibarıyla SOME tarafından 1,5 milyon IP adresine yönelik 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 erişim isteğinin engellendiğini vurguladı.
SİBER GÜVENLİKTE YERLİ ÜRETİM
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin siber güvenlik alanında tamamen yerli ve milli yazılımlarla önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti. "Avcı", "Azad" ve "Kasırga" projeleri sayesinde ulusal siber savunmada güçlü bir altyapı oluşturduklarını söyleyen Uraloğlu, şu bilgileri verdi:
"Kasırga projemizle, internete açık kaynaklara yönelik haftalık 131 tarama gerçekleştiriyor, 286 farklı port ve 918 farklı güvenlik açığını tespit ediyoruz. Bu çalışmalarımız sayesinde olası saldırılara karşı proaktif önlemler alıyoruz."
OLTALAMA SALDIRILARINA KARŞI MÜCADELE
Uraloğlu, USOM’un yapay zeka destekli sistemler kullanarak siber saldırılarla mücadele ettiğini belirterek, Ocak ayında vatandaşları dolandırmaya yönelik 991 oltalama saldırısı içeren alan adına erişimi engellediklerini ve toplamda 5 bin 869 oltalama saldırısını önlediklerini ifade etti.
Ayrıca, USOM’un yalnızca 7 saat içinde Türkiye genelinde 838 bin 112 kritik web sitesini tarayarak güvenlik açıklarını belirlediğini sözlerine ekledi. Türkiye’nin siber güvenliği için çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.